דו"ח טכנולוגי
האיום החדש על הבחירות בארה"ב: קונספירציית ה-QAnon
האיום החדש על הבחירות בארה"ב הוא תיאוריית קונספירציה הגורסת כי טראמפ נבחר כדי להיאבק במסדר סודי של פקידי ממשל בכירים וגורמים בעלי עניין שמושכים בחוטים. חקירה פנימית של פייסבוק מצביעה על הפעילות הנרחבת של תומכי התיאוריה שקשה כבר לעצור
ובשעה שפייק ניוז והתערבות של מדינות זרות הן עדיין סוגיות רלוונטיות ומדאיגות שיכולות להשפיע על הקמפיין ועל המצביעים, בסבב הזה לפחות מדובר בסכנה ידועה, שפייסבוק והרשתות החברתיות לוקחות ברצינות וגם פועלות נגדה כמיטב יכולתן.
אבל מה הוא האיום החדש שאנו עלולים לפספס ויכול שוב להטות את הכף של מערכת הבחירות? חקירה פנימית של פייסבוק, שפרטיה נחשפו ב-NBC News, מצביעה על הפעילות הנרחבת ברשת החברתית של תומכי קונספירציית פרו-טראמפ ההזויה QAnon, שמקיפה כבר מיליוני משתמשים. אם, כפי שעולה מהחקירה, מדובר בפעילות עממית (מה שמכונה באנגלית Grassroots) שמגיעה מלמטה, האיום שלה על תקינות הקמפיין עלול להיות משמעותי.
אם לא שמעתם עד עכשיו על QAnon, אשריכם. מדובר בתיאוריית הקונספירציה שהגיחה לפני כשנתיים בערך, ובמרכזה התפיסה שטראמפ התמודד בבחירות ונבחר לנשיאות כדי לנהל מלחמת חורמה ב-Deep State - עוד סוג של תיאוריית קונספירציה שטוענת שארה"ב מנוהלת למעשה על ידי קאבל סודי של פקידים בכירים וגורמים בעלי עניין, שהם אלו שמושכים בחוטים ומקבלים את ההחלטות האמיתיות. כן, הביטו סביבכם, הגענו לעולם הנפלא של תיאוריית קונספירציה בתוך תיאוריית קונספירציה. How lucky we are to be alive right now.
קונספירציית QAnon רבת זרועות כתמנון אנימה, וביסודה משתמשים אנונימיים באתרים דוגמת פורצ'ן שטוענים שהם בעלי מעמד בממשל ומפרסמים כביכול מידע פנימי סודי ממסדרונות השלטון. המידע נמסר פעמים רבות בשפה קריפטית סטייל נוסטרדמוס, שניתן לפירוש באינספור דרכים ובעיקר להתאים את הפרשנות להתפתחויות שונות על מנת לחזק כביכול את אמינות המסרים. It has everything: רשתות פדופילים, ניסיון הפיכה של ברק אובמה, ג'ורג' סורוס, מעצר של הילרי קלינטון, רצח של מאפיונר בכיר על ידי תומך הקונספירציה (זה באמת קרה), אנטישמיות, שליטה של ה-CIA בקוריאה הצפונית, היטלר, שיתוף פעולה סודי בין טראמפ לתובע המיוחד רוברט מולר, כת שטן ועוד. בקצרה, כל הטוב שהאינטרנט יכול להציע.
הקונספירציה גם זוכה לתמיכה של טראמפ עצמו, שמרטווט בקביעות ציוצים של תומכיה, והקמפיין שלו אף מחזר אחרי תומכיה. בבחירות הקרובות, יש יותר מ-70 מועמדים רפובליקנים לקונגרס ולסנאט שהביעו תמיכה בקונספירציה.
הקונספירציה הצליחה לצבור לאורך השנים תומכים רבים, והחקירה של פייסבוק חושפת עד כמה רחבה פעילותם ברשת החברתית. לפי הדיווח של NBC News, שמבוסס על מסמכים פנימיים של החברה, פייסבוק זיהתה אלפי קבוצות ועמודים עם מיליוני חברים ועוקבים. 10 הקבוצות הפעילות ביותר כוללות מיליון חברים במשותף, וסך הפעילים בכלל הקבוצות גבוה מ-3 מיליון. כן העלתה הבדיקה שהוצגו בפייסבוק יותר מ-185 פרסומות שתומכות בקונספירציה. פרסומות אלו נצפו 4 מיליון פעמים בתקופה של 30 יום, ועלותן עמדה על 12 אלף דולר בלבד.
החקירה נועדה על מנת לסייע לפייסבוק לקבוע אילו צעדים לנקוט נגד קבוצות ועמודים אלו. לדברי חברים בצוות שניטר את פעילות הקבוצות והעמודים של QAnon, העמודים מפירים את תנאי השימוש בפייסבוק בכל הנוגע להפצת מידע שגוי וקיצוניות, והם עלולים להשפיע על תוצאות הבחירות. עם זאת, הם חוששים שפייסבוק לא תחסום את פעילותם לחלוטין (בניגוד לטוויטר שחסמה ביולי 7,000 חשבונות של תומכי הקונספירציה). תחת זאת, פייסבוק שוקלת לנקוט בצעדים דומים לאלו שנקטה על מנת להגביל את הפעילות של קבוצות מתנגדי חיסונים: הם לא יוכלו לפרסם את עצמם בפייסבוק ולא יופיעו בתוצאות החיפוש ובהמלצות של הרשת החברתית.
צעדים אלו אולי היו יכולים להיות יעילים בראשית הדרך, כשהתפוצה של הקונספירציה היתה קטנה ומוגבלת. אבל עתה, כשהיא כבר מקיפה לפי ממצאי פייסבוק 3 מיליון איש, אין כמעט טעם בצעדים אלו. הפעילות של הקבוצות והעמודים הגיעה למסה קריטית שמאפשרת להם להפיץ את המסרים שלהם בצורה רחבה גם ללא צורך בפרסומות וגם כשהם לא מופיעים בתוצאות חיפוש. הם כבר לא צריכים לגייס תומכים נוספים שיקדמו את הבשורה, יש מספיק תומכים כאלו והמכונה כבר עובדת.
הפעילות של תומכי QAnon שונה מקמפייני הפייק ניוז וההתערבות הזרה שאפיינו את בחירות 2016. אלו הופעלו מלמעלה על ידי מספר קטן של גורמים – רוסיה ושליחיה, מספר נוכלים שהפיצו פייק ניוז כדי למשוך גולשים לאתרים חדשות מזוייפים שהקימו ולעשות כסף מהצגת פרסומות. זו בעיה שפייסבוק כבר יודעת להתמודד איתה, והיא גיבשה כללים ברורים לצורך כך. בראשם, איסור על פעילות מתואמת לא-אותנטית. אבל כאן מדובר במיליוני משתמשים, רובם כנראה לא מזוייפים או פיקטיביים, שמקיימים פעילות אותנטית (גם אם סביב תוכן שקרי). המנגנון אולי שונה, אבל התוצאה – הפצת פייק ניוז מזיק ומשחית בצורה רחבה – דומה.
ובינתיים, פייסבוק עושה את כל הסימנים שעשתה ב-2016: התעלמות וגימוד התופעה והסתפקות בצעדים סמליים וחלשים שלא יעשו דבר כדי לשנות את המצב, עד שיהיה מאוחר מדי. לפני ארבע שנים פייסבוק אפשרה לרוסיה ולמפיצי הפייק ניוז לפעול בצורה חופשית בפלטפורמה שלה. עכשיו היא עושה את זה עם QAno. ובדומה ל-2016, עד שהרשת החברתית תתאפס על עצמה, יכול להיות שכבר יהיה מאוחר מדי.