"גם בהנחה שאינטל תסגור מפעלים, המפעל בישראל יהיה מהאחרונים"
את הדברים אומר מולי אדן, סגן נשיא אינטל העולמית לשעבר. מעבר אפשרי של ענקית השבבים לייצור במיקור חוץ עלול להשפיע באופן ישיר על 13,750 עובדי החברה בישראל; אינטל גם אחראית ליצוא סחורות מישראל בהיקף 6.6 מיליארד שקל ב־2019; דדי פרלמוטר, מספר 2 באינטל העולמית בעבר: "אינטל בבור, וזו לא תקלה קטנה אלא כזאת שנמשכת הרבה זמן"
"יכולת הייצור של אינטל נפגעה בשנים האחרונות ואני מניח שיעבירו כמה מוצרי דגל לייצור של TSMC", אומר ל"כלכליסט" דדי פרלמוטר מי שהיה סגן נשיא בכיר בחברת אינטל העולמית. "זו אמירה דרמטית מאוד, קשה לי לדעת מה יקרה עם הייצור של החברה, אך ל־TSMC אין יכולת להחליף באופן מלא את אינטל כיום", מוסיף פרלמוטר. "אני לא חושב שאינטל ימכרו בזמן הקרוב חלק ממערכי הייצור, אך אינטל בבור וזו לא תקלה קטנה אלא תקלה שנמשכת כבר כמה שנים. אם באינטל לא יצליחו לצאת מהבור הם יעבירו את הייצור לחברה אחרת".
- המשפט של מנכ"ל אינטל שהצליח לטלטל את 4,900 עובדי החברה בקריית גת
- אינטל תחת סוואן: ממובילת החדשנות לחברה שמנסה לשרוד את העתיד
- תחזית רווח מאכזבת של אינטל הורידה את המניה ב-9% במסחר המאוחר
לדברי פרלמוטר, שהיה הישראלי הבכיר ביותר באינטל ואף מועמד לניהול החברה העולמית, יש תרחיש סביר שאינטל תפסיק לייצר בתוך כמה שנים. "זה בעיקר תלוי ביכולת החברה לטפל בתקלות שיש לה וזה לא פשוט. השאלה האם אנשיה יפתחו טכנולוגיית ייצור מתקדמת בעשור הקרוב שתשמור על המפעלים שלהם. לאינטל יהיה קשה לשמור על המובילות שלה ללא הייצור. הייצור היה במשך שנים רבות היתרון של החברה, זה שנתן לה אפשרות לנוע קדימה. וברגע שהוא לא עובד היא מאבדת מהיתרון שלה".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
את הדברים החריפים האלה אומר פרלמוטר על רקע הסערה שעוררו דבריו של מנכ״ל אינטל העולמית בוב סוואן, בסוף השבוע. בשיחה עם אנליסטים אמר סוואן כי אינטל עשויה להעביר את ייצור השבבים למיקור חוץ. האמירה הובילה לצניחת מניית החברה ב־16% ביום שישי, וליום הגרוע ביותר שלה מזה 20 שנה.
הדברים של פרלמוטר מצטרפים לאמירות חריפות לא פחות שאומר ל"כלכליסט" מולי אדן, סגן נשיא אינטל העולמית ונשיא אינטל ישראל לשעבר. "מדובר בהודאה של אינטל בעובדה שהיא איבדה את המנהיגות הטכנולוגיות שלה. זה דבר מעציב לשמוע לפחות לאדם שעבד רוב חייו בחברה", אומר אדן. "זו פעם ראשונה שמנכ"ל אינטל העולמית אומר בגלוי שהחברה בוחנת שימוש ייצור במפעלים אחרים". אך אדן מדגיש שלמרות כל זאת להערכתו אין כל סכנה למפעל המקומי. "המפעל בישראל הוא החדש ביותר ואחד החשובים שבהם ואם יסגרו או ימכרו את אחד המפעלים הוא יהיה מהאחרונים".
האם עובדי אינטל ישראל צריכים לחשוש? כנראה שלא. מפעל אינטל בישראל אינו בסכנה מיידית או קרובה של סגירה או מעבר לידיים אחרות. לדעתו של אדן המפעל בישראל הוא אחד המפעלים המתקדמים של אינטל ואם מפעל כלשהו של אינטל יימכר תמיד יעדיפו לסגור או למכור את הפחות מתקדמים. "אינטל לא תמכור את מפעל הייצור בישראל כל כך מהר כי אף אחד לא רץ לקנות אתרים כאלה שעולים כ־10-9 מיליארד דולר".
אינטל ישראל היא כיום היצרנית הפרטית הגדולה ביותר במשק עם כ־13,750 עובדים מתוכם 7,500 עובדי פיתוח, 4,900 עובדי ייצור ו־1,350 עובדי מובילאיי. לאינטל יש השפעה רוחבית רבת עוצמה על המשק הישראלי. החברה רכשה ב־1.8 מיליארד דולר מיצרנים מקומיים בעשור האחרון. בנוסף, אינטל היא אחת היצואניות הגדולות ביותר. הייצוא של החברה ב־2019 הסתכם בכ־6.6 מיליארד דולר. היא גם המעסיקה המגוונת ביותר עם דריסת רגל חשובה באיזור הדרום. החלטה של החברה העולמית בעתיד לצאת מעולם הייצור היא החלטה דרמטית, שברור שאם תתרחש תהיה לה השפעה עצומה על החברה בישראל ועל הכלכלה הישראלית.
אינטל השקיעה עד היום בישראל הון משמעותי וזכתה למענקים נדיבים מהמדינה. עד 2014 השקיעה החברה 15 מיליארד דולר בישראל וקיבלה מענקים של 1.8 מיליארד דולר. בתוכנית ההשקעה שלה לשנים הבאות, עד 2029 התחייבה החברה להשקעה של 10 מיליארד דולר נוספים שעליהם היא צפויה לקבל מענק של כ־-900 מיליון דולר. לאינטל יש כוונה לעמוד בכל התחייבויותיה להרחבה של המפעל החדש. עיקר הסכנה למפעלי אינטל טמונה בשנים שלאחר המענק, כלומר, 2030 ולאחר מכן.
יכולת ייצור אדירה של המתחרה TSMC
ההשפעה של סגירת מפעל תשפיע על בישראל בשתי רמות. הראשונה על אינטל עצמה. אינטל ישראל ללא מפעל ייצור ששולח שלוחות לכל המשק הישראלי היא עוד מרכז פיתוח בישראל כמו של מיקרוסופט, גוגל, אפל וכל ענקית אחרת. אמנם אינטל הרבה יותר גדולה אבל דריסת הרגל של חברה המייצרת כאן היא הרבה יותר משמעותית ממרכז פיתוח שמעסיק בעיקר מהנדסים. המשמעות היא שאין לחברה שרק עוסקת בפיתוח טכנולוגי מגע עם כל שכבות האוכלוסייה.
השפעה תהיה גם על המשק בישראל. אינטל היא המפעל המשמעותי ביותר בישראל מבחינה טכנולוגית שעליו נסמכים מאות רבות של יצרנים וספקים וחלק גדול מהידע בישראל בתחום זה נזקף לזכות החברה. יציאה של אינטל מתחום הייצור והעברתו לידיים אחרות יכולה להביא לשינוי דרמטי ברמת החיבור של המפעל לשוק המקומי.
"למעלה מ־30 שנה אינטל הקדימה את מרבית החברות מבחינת טכנולוגיית הייצור, בעיקר בכל מה שקשור למיזעור רכיבים", אומר מולי אדן. "היא היתה לפחות דור לפני כולם. הדבר איפשר לה ליצור טרנזיסטורים יותר קטנים ויותר מהירים ולהוביל בביצועי המעבדים. הבעיה התחילה אצל אינטל בייצור של 14 ננומטר ו־10 ננומטר עקב דחיות בלוחות הזמנים. אלה נבעו מבעיות פיתוח הטכנולוגיות החדשות ואינטל איבדה את היתרון יחסי שלה לעומת הסביבה. נכון להיום הטכנולוגיה של החברה יותר איטית ופחות ממוזערת, והמתחרה הכי גדולה של אינטל TSMC נמצא דור אחד לפני אינטל בתחום הייצור".
לדברי אדן, "רוב המתחרות של אינטל מתרכזות רק בתכנון והייצור מתבצע במפעלים של חברות שמתמחות בכך. ל־TSMC יש יכולת ייצור אדירה. אם טכנולוגיית ה־10 ננומטר התעכבה ברור שגם טכנולוגית ה־7 ננומטר תתעכב. וזה מה שמנכ"ל אינטל העולמית שיתף. לא כל מוצרי אינטל צריכים להיות מיוצרים בטכנולוגיה המתקדמת ביותר".
אדן כאמור מודאג לגבי העתיד הטכנולוגי של אינטל. "כיום מדברים על 7ננו, 5 ננו, ואולי נגיע עד 3 ננומטר, אך המזעור בסופו של דבר ייעצר בגלל מגבלות פיזיקליות והפיתוח של הטכנולוגיות האלה יעשה יותר יקר. השאלה לטווח הארוך היא האם אינטל תפתח טכנולוגיות כאלה בעתיד. גם אם יהיו קיצוצים יסגרו מפעלים ישנים לפני זה בקריית גת שהוא אחד החדשים בעולם ולכן אינו עומד בתור. לחמש או עשר השנים הקרובות אני לא רואה כאן סגירה שלו", אומר אדן.
בוב סוואן הדגיש שאין לו פרות קדושות
אמירתו של בוב סוואן על נכונותה של החברה לעבור להשתמש במפעלי ייצור של חברות אחרות היא הודאה של החברה שהיתרון העצום שהיה לחברה בעבר על פני האחרות - נעלם. בשיחת האנליסטים שעשה סוואן בעקבות התוצאות שהציגה החברה בדו"חות הוא אמר שאינטל בוחנת אפשרות שחלק מהייצור של טכנולוגיות העתיד שלה יהיו במפעלי ייצור אחרים ולא של החברה כייצור משלים או במקום.
הבעיה הגדולה והאיום הגדול על ישראל הם מה יקרה אם אינטל תטעם ותגלה שהייצור החיצוני בתקופה הזו הרבה יותר טוב לה. באמירתו הנועזת הוכיח סוואן שאין לו פרות קדושות. אם עד היום הייצור של אינטל היה פרה קדושה הרי שנושא זה הוא עוד תחום לדיון על המדף. המשפט שאמר ישחרר את אנשי החברה מהתלות בייצור של החברה ויאפשר להם לזרז את הייצור של שבבי ה־7 ננומטר.