יעל אליש הקימה סטארט-אפ למאבק במחלות כרוניות
אליש ייסדה את StuffThatWorks במטרה לאגד ולהנגיש מידע רפואי על ידי יצירת שאלון מקוון המנתח אפקטיביות של טיפולים. עד היום למעלה מ-180,000 איש כבר משתמשים בפלטפורמה עם קהילות העוסקות ביותר מ-100 מחלות שונות
- אחרי גיוס נוסף, קרן aMoon גדלה ל-750 מיליון דולר
- אפסגון הישראלית גייסה 10 מיליון דולר
- בלקין לייזר הישראלית מגייסת 12.2 מיליון דולר לטיפול בגלאוקומה
StuffThatWorks הוקמה על ידי היזמית יעל אליש, מהצוות הניהולי המייסד של חברת Waze ומי שניהלה את המוצר מימיה הראשונים ועד לרכישתה על ידי גוגל, רון הלד, מתמטיקאי ויוצא אחת היחידות הטכנולוגיות באגף המודיעין, ויוסי סינט, פיזיקאי מומחה Data Science ולשעבר סגן נשיא אגף המחקר בחברת Kenshoo.
הרעיון להקים את StuffThatWorks נולד אצל יעל לאחר שסייעה לבן משפחתה בהתמודדות עם מצב רפואי במשך עשור וגילתה שחיפושים מעמיקים ברשת יכולים להוביל לאיתור טיפולים אפקטיביים יותר מאלה שניתנו על ידי הרופאים המומחים. ההבנה שהמידע מהחולים לא נאסף ומנותח בצורה מרוכזת, במספרים גדולים ועל בסיס קבוע הובילה לתובנה, שכמו ב-Waze, גם כאן יש בעיה גדולה שהדרך המתבקשת והטבעית להתמודד איתה היא באמצעות Crowdsourcing.
StuffThatWorks שמה לעצמה מטרה לפתור את בעיית חוסר הארגון והזמינות של המידע. היא עושה זאת בעזרת שירות המאפשר לאנשים לשתף את הניסיון האישי שלהם במענה על שאלון מקוון בצורה שנבנתה במיוחד כדי להתאים לניתוח נתונים מתקדם. StuffThatWorks מנתחת את המידע תוך והופכת אותו לכמותי ומסודר לפי האפקטיביות של הטיפולים. לאחר שמונה הקהילה אלפי משתמשים, המערכת מנתחת את אפקטיביות הטיפולים לתת-קבוצות ייחודיות בקהילה, עד שלבסוף מציגה, ברמת המשתמש הבודד, מה עשוי להיות הטיפול האפקטיבי ביותר עבורו. עד היום למעלה מ-180,000 כבר משתמשים בפלטפורמה עם קהילות העוסקות ביותר מ-100 מחלות שונות.
כיום מוכרות כ-10,000 מחלות כרוניות בעולם. StuffThatWorks יעל אליש, מנכ"לית ומייסדת החברה מספרת על החברה שהקימה: "האנשים עצמם יודעים לומר הכי טוב מכולם איזה טיפולים הם ניסו, מה עבד עבורם ומה לא. הם גם יודעים לספר בפרטי פרטים איך מתבטאת המחלה אצלם, מתי התחילה, מה מחמיר או מקל על סבלם, ומה ההשפעה של אורח החיים והתזונה שלהם. ברצותם, הם יכולים גם להעלות מידע רפואי מאפליקציות שונות, בדיקות דם ומעבדה, תמונות, ואף לחבר את הפלטפורמה לתיק הרפואי שלהם. כל מה שצריך כדי שיוכלו ללמוד מה עובד בעולם האמיתי הוא לספק להם פלטפורמה פשוטה בה יוכלו לחלוק את המידע באופן מאורגן המותאם לניתוח בכלים המתקדמים ביותר".
"יותר ממחצית מאוכלוסיית העולם סובלת ממחלה כרונית אחת לפחות, המחלות הכרוניות הן מגיפה עולמית שהולכת ומתפשטת", אמר אדם פישר, שותף בקרן ההון סיכון Bessemer Venture Partners. "אנו מאמינים ש-StuffThatWorks לא רק שתסייע למיליוני אנשים לקבל מידע חשוב על אפקטיביות של טיפולים, אלא גם תשנה באופן מהותי את האופן בו נאספים נתונים על חולים בעולם".
"חברות מעטות הצליחו לשנות את העולם באמצעות שימוש בחוכמת המונים. עד היום לא נעשה שימוש ב-Crowdsourcing בצורה כה מקיפה בתחום זה, ובאופן שיכול להשפיע מאוד על העולם בתחום כה חשוב ורלוונטי", הוסיף ארנון די נור, שותף בקרן ההון סיכון 83North. "אני מאמין כי StuffThatWorks יכולה לשנות לגמרי את הגישה לטיפול במחלות הן מצד הקהילה הרפואית והן מצד החולים".
יהל זילקה, שותף מנהל בקרן הון הסיכון Ofek Ventures ואחד המשקיעים הראשונים ב-Waze סיכם: "יש קונצנזוס שעתיד עולם הרפואה הוא שיתוף החולה ושימוש במידע שמגיע מהחולים עצמם. Crowdsourcing יהיה מרכיב מרכזי בתהליכים הרפואיים".