למרות הקורונה: גידול בהשקעות מיפן בהייטק הישראלי
מחקר של חברת הראל-הרץ קובע כי במחצית הראשונה של 2020 חל גידול יחסי של 15% בהיקף ההשקעות. במחצית הראשונה של השנה ההשקעות הסתכמו בכ-472 מיליון דולר לעומת 412 מיליון דולר באותה המחצית בשנה שעברה
- איך לא חשבו על זה קודם: מסיכת קורונה עם דיבורית לסמארטפון
- יפן נכנסה למיתון, הכלכלה התכווצה ב-3.4% ברבעון הראשון
- יפן חוזרת לשגרה עם מסכות יוניקלו ואפליקציית מעקב
בהראל הרץ, שנחשבת לאחת המומחיות לשוק היפני, מביעים דאגה רבה מהמשך הסגר על המדינה שמונע ביקורים בישראל ולהיפך. אלחנן הראל מחברת הראל הרץ סבור שמחצית השניה של 2020 עשויה להיות מושפעת מהמשך הסגר התחבורתי לישראל וממנה, בצד התרומה החיונית בפעילותן של הקרנות היפניות המקומיות, ישנה דאגה בקרב ראשי החברות ביפן מאובדן השליטה במאבק בקורונה, היפנים מתעניינים מאד בטכנולוגיה הישראלית וישנה הערכה רבה להיי-טק, אך העדר היכולת לפגוש את חברות המטרה, העדר האפשרות לבצע בדיקות במקום ולפגוש את השותפים המיועדים, מעכבת את הליך קבלת ההחלטות ביפן. יתרה מכך, חוסר הוודאות והעדר אופק של שיפור נוכח התעצמות הגל השני גורם לחברות יפניות בות להגביל את פעילותן מעבר לים, וישראל בכלל זה.
מחקר של חברת היעוץ הראל - הרץ אינבסטמנט קובע כי מראשית השנה נימנו 25 השקעות חדשות, זו אמנם ירידה של 10 השקעות לעומת המחצית הראשונה של שנה שעברה – שהיתה שנת שיא- אך מול הירידה במספר ההשקעות חל גידול של יחסי של 15% בהיקף ההשקעות.
סה"כ ההשקעות הזרות במחצית השנה הראשונה על פי דוח IVC ומשרד עורכי הדין ZAG-S&W (זיסמן, אהרוני, גייר ושות'), הסתכמו ב– 5,2 מיליארד דולר. יפן שמרה על כן על שיעור נכבד של 9% מכלל ההשקעות (לעומת כ-10% לעומת כל 2019)
זיו טטרוק מנהל תחום ה- IT בחברת הראל - הרץ מסר שהשינוי המובהק בדפוסי ההשקעות היפניות בישראל, הוא מעורבותן הגוברת של קרנות הון הסיכון היפניות המוצבות בישראל, קרנות כמו SBI -I J MAGENTA, CORRUNDUM. SOMPO והקרן הייעודית החדשה של קבוצת סומיטומו, אחראיות ל- 12 מתוך 25 ההשקעות שהושלמו השנה.
פילוח ההשקעות מצביע על שמירה על דפוסי ההשקעה משנה קודמת: 24% בתחום מדעי החיים, 28% בסייבר ואבטחת IT, פינטק ושרותים מכוונים 12%, תחום המוליכים למחצה משך 15% מההשקעות והיתרה הושקעה בתחום האוטומוטיב והמדיה.
רוב ההשקעות היפניות היו השקעות ראשוניות, בעוד ששליש מההשקעות היו השקעות המשך. יחד עם זאת, נרשם גידול מרשים בסכומי ההשקעות שבוצעו לראשונה, ממוצע ההשקעות השנה עמד על 14.88 מליון דולר לעומת 11.8 מליון דולר בשנת 2019.
מקרב הגופים היפנים שהשקיעו השנה בישראל רק שתיים מהן בוצעו על ידי חברות להן היתה זו השקעה ראשונה כאן, ואחת מהן נחתמה עוד בראשית פברואר.