$
חדשות טכנולוגיה

ההייטק האמריקאי בטלטלה: צניחה בגיוסי הון ואקזיטים

חברות הייטק בארה"ב גייסו ברבעון השני 29.8 מיליארד דולר, לעומת 36.5 מיליארד דולר ברבעון המקביל. אדם פישר, שותף בקרן ההשקעות האמריקאית בסמר: "עדיין לא רואים את כל תוצאות הקורונה. ברבעון השלישי תהיה ירידה גדולה יותר"

מאיר אורבך 06:5320.07.20

תעשיית ההייטק בעולם נמצאת בבלבול עצום בתקופת הקורונה. חברות רבות זוכות לעדנה לעומתן חברות אחרות חוות קריסה, פיטורים ואפילו סגירה. הקורונה גרמה לתעשיה שלמה שהיתה בשיא תפארתה להיעצר ברגע. התגובה המיידית של מרבית השוק היתה הלם מוחלט. התגובה הבאה היתה היערכות מהירה של משקיעים וחברות לקראת הימים הבאים.

 

דוח שיצא בסוף השבוע בארצות הברית מעיד על רמת הפגיעה בשוק ההשקעות בחברות הסטארט-אפ. על פי הדוח של קראנץ' בייס, לא רק בהשקעות נרשמה ירידה חדה אלא גם באקזיטים בחציון האחרון בארצות הברית. כך למשל ברבעון השני של 2020 נרשמו 177 רכישות שהסתכמו בכ־9.7 מיליארד דולר בהשוואה ל־278 אקזיטים שהיו ברבעון השני של 2019 בכ־21.7 מיליארד דולר. חלק גדול של האקזיטים היו של רכישות שעשו אמזון וחברות ענק אחרות במיליארדי דולרים.

 

 

 

"ירידה גם בהמשך השנה"

 

נקודת האור במחצית הראשונה של השנה הייתה מספר הנפקות בשוק ההון האמריקאי, שהפתיעו והשיגו תוצאות מוצלחות ביותר. לחלקן אפילו יש קשר ישראלי: חברת זום אינפו שהחלה דרכה כחברה ישראלית גייסה 935 מיליון דולר, וחברת רכישת הרכבים המשומשים ורום שמייסדיה היו ישראלים גייסה 468 מיליון דולר ואחרות.

 

בועז דינטי (מימין) ואדם פישר. המשקיעים לקחו צעד אחורה בועז דינטי (מימין) ואדם פישר. המשקיעים לקחו צעד אחורה צילום: קומרה קפיטל, עמית שעל

 

כאשר משווים את הנתונים לתקופה המקבילה ב־2019 רואים את עוצמת הירידה בהשקעות. ב־2019 חברות גייסו 70 מיליארד דולר בחצי הראשון של השנה וב־2020 גויסו 64 מיליארד דולר בלבד. נתונים דומים עולים גם מדו"ח של פירמת רואי החשבון PWC שמצאה אף היא ירידה קלה יותר בין השנים.

 

ברבעון השני של 2020, חברות גייסו 29.8 מיליארד דולר בהשוואה ל־36.5 מיליארד דולר ברבעון המקביל ב־2019 ו־33.7 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2020. לדברי בועז דינטי, שותף בקרן ההשקעות הישראלית קומרה, זהו נתון מדאיג מאחר שבדרך כלל הרבעון השני חזק משמעותית מהראשון. "אני מאמין שהירידה תימשך לאורך השנה", אמר ל"כלכליסט".

 

הירידה החדה ביותר הייתה בהשקעות בשלבים המוקדמים כאשר משקיעים בשלבי הסיד ואנג'לים השקיעו 1.1 מיליארד דולר ב־699 חברות בהשוואה ל־1.7 מיליארד דולר ב־1,773 עסקאות ברבעון המקביל ב־2019. השקעות בשלבים מוקדמים, כלומר סיבוב השקעות ראשון A, לרוב ספגו גם הן ירידה, בעיקר במספר החברות שגייסו. ברבעון השני של 2020 גייסו 555 חברות 11.1 מיליארד דולר לעומת 12.6 מיליארד דולר שגייסו 887 חברות ברבעון השני של 2019. "זמני משבר הם לרוב זמן מצוין להשקעה בחברות בשלבים ראשונים", אומר דינטי. "אבל אני מאמין שהרבה משקיעים עדיין חוששים".

 

לדברי אדם פישר, שותף בקרן ההשקעות האמריקאית בסמר, בחודש מרץ ובתחילת אפריל היה בלתי אפשרי לעבוד. "אנשים דאגו לבריאות ולמשפחה. חלק מהדברים שנסגרו במרץ היו תולדה של פעילות בחודשים שלפני. הרבה יזמים שמחכים לגיוס מעדיפים לקחת השקעה ממשקיעים קיימים. לא רק המשקיעים לקחו צעד אחורה, אלא גם הרבה יזמים עשו זאת. אני מאמין שברבעון השלישי נראה ירידה של לפחות 10%".

 

"פגיעה קשה בשלבי הסיד"

 

לדברי פישר, אנחנו עדיין לא רואים את תוצאות הקורונה. "ברבעון השלישי נחוש באמת את הקורונה ותהיה ירידה משמעותית הרבה יותר. המספרים של הרבעון השני מראים על פגיעה קשה בסיד, שימשיך להיפגע בעתיד, בעיקר כי אי אפשר לפגוש אנשים ולכן שני הצדדים מוותרים על הגיוס".

 

ירידה נרשמה בגיוסים בסבבים המאוחרים שלרוב מהווים את העוגן של הגיוסים בתקופות משבר. ברבעון השני של 2020 נרשמו גיוסי הון של 15.9 מיליארד דולר ב־191 חברות לעומת 306 חברות שגייסו 20.7 מיליארד דולר ברבעון המקביל. ירידה נרשמה ברבעון השני גם במספר החברות שגייסו סיבובים של מתחת ל־100 מיליון דולר עם גיוסים בהיקף של 14.2 מיליארד דולר לעומת 20.7 ברבעון המקביל.

 

חלק משמעותי מגיוסים אלו תפסו מספר גיוסי ענק בהם חברת הרכב האוטונומי של גוגל Waymo שגייסה 750 מיליון דולר, Airbnb שגייסה מיליארד דולר וחברת הפינטק Stripe שגייסה 600 מיליון דולר.

 

"פחות סבבי השקעה בסכומים קטנים"

האיתות המדאיג מארה"ב

 

האם הירידה בהשקעות בחברות הסטארט אפ בארה"ב היא סימן לבאות אצלנו? התשובה היא כן. סימנים ראשונים לכך נראו בדו"ח של IVC ZAG. לדברי בועז דינטי, שותף בקרן ההשקעות קומרה, הירידה בין שני הרבעונים האחרונים היתה הסימן הבעייתי הראשון בישראל. "הרבעון הראשון באופן מסורתי חלש יותר מאחרים ואילו השנה הרבעון השני נרשמה ירידה קלה לעומת הרבעון הראשון". ברבעון הראשון חברות בישראל גייסו 2.7 מיליארד לעומת 2.5 מיליארד ברבעון השני שהוא עדיין סכום מאוד גבוה מעל הרבעון המקביל ב־2019.

 

"למרות שהרבה כסף זורם להשקעה בשלבים מאוחרים, אני חושש שחברות בשלבים מוקדמים ייתקלו בבעיה ברבעונים הקרובים. השקעה בחברות בשלבים מאוחרים יכולה להיעשות בזום ומרחוק מאחר שיש בה הסתמכות על מספרים והיכרות קודמת. משקיעים בשלבים הראשונים רוצים לראות את האנשים ולהכיר אותם מקרוב ולכן הרבה השקעות זרות בשלבים מוקדמים ירדו מהפרק", אומר דינטי.

 

אירית קאהן, שותפה בקרן ההשקעות DTCP, מאמינה שארה"ב הגיעה למשבר הקורונה באיחור, ורק ברבעון השני החלו החברות שם לחוש את זה. "הפורטפוליו של הקרנות האמריקאיות הרבה יותר גדול והרבה יותר גלובלי ולכן הן נאלצו לעשות שינויים גדולים יותר ולעצור השקעות למספר גדול יותר של חברות", אמרה. "בישראל הרבה חברות הבינו שהן יכולות להיתקל בקשיי גיוס בארה"ב ולכן הן רצו לגייס כמה שיכלו לתקופה הקרובה".

 

גם אירית קאהן וגם דינטי מאמינים שחברות ומשקיעים יחפשו עכשיו השקעות שהן לטווח ארוך ללא התמודדות עם גיוס נוסף בתקופה קשה. "כשאני מסתכל על השוק כיום אני רואה הרבה פחות סיבובי השקעה של יותר מ־100 מיליון דולר ויותר סיבובים של עשרות מיליוני דולרים. כיום, כשנבחן השקעה נרצה לראות שהחברה שבה אנחנו משקיעים מבינה את האתגר של השנה הקרובה. חברות שצריכות מכירות פנים אל פנים או התקנה במשרדי הלקוח יכולות להיות בעייתיות. מעבר לכך, נחפש חברות שההשקעה תספיק להן לפחות עד 2022 ולא יצטרכו לגייס גיוס נוסף ב־2021", אומר דינטי.

 

קאהן. "יהיו חברות שייצאו מנצחות מהמשבר" קאהן. "יהיו חברות שייצאו מנצחות מהמשבר" צילום: DTCP

 

לדבריו, כיום הרבה חברות מזרימות כסף להשקעות בשלבים מאוחרים, שם הסיכוי נראה למשקיעים נמוך משמעותית לעומת סטארט אפ שנמצא עוד בשלבים הראשונים. "אני מאמין שיש כיום משקיעים אשר ינצלו הזדמנויות להיכנס לחברות שבעבר היה להן קושי להשקיע בהן וכיום הן פתוחות להשקעה".

 

"הרבה קרנות אמריקאיות הרגישו את הקורונה רק ברבעון השני", אומרת קאהן. "אני חושבת שיש עדיין הרבה מאוד כסף בשוק ולקרנות יש כיסים מאוד עמוקים ולכן לא תהיה בעיה קשה לחברות. יהיו חברות שלא ישרדו את התקופה כי לא יהיו ביקושים למוצרים שלהן, אבל מבחינת גיוסים לא חושבת שתהיה בעיה גדולה".

 

לדבריה יהיו עוד הרבה חברות שייצאו מנצחות מהמשבר. "אין סיבה להיכנס לדיכאון עמוק. יהיה רק סינון גדול של חברות ובחירה של השקעות. הרף להשקעה עולה משמעותית והרבה חברות שקיבלו בעבר כסף יהיה להן קשה יותר. יש כיום מגמה של יותר כסף לפחות חברות, והטרנד הזה עוד יימשך בעתיד ביתר עוצמה בגלל המשבר. זה מכווץ את מספר החברות, אבל יש כאן הזדמנות להקים חברות בתחומים מהעולם החדש של הקורונה וזה ייצור גל חדש של חברות", אמרה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x