מיקרוסופט: בינה מלאכותית תחליף עורכים ב-MSN
גוגל ביטלה את החוזים של אלפי עובדי קבלן ארעיים שהיו אמורים להתחיל לעבוד עבורה ומיקרוסופט החלה בפיטורי עיתונאים מחטיבת MSN שלה ותחליף אותם בבינה מלאכותית. שתי החברות מבצעות את המהלכים הללו כדי להתמודד עם הירידה בהיקף הפרסום עקב משבר הקורונה
גוגל ביטלה את החוזים של אלפי עובדי קבלן ארעיים שהיו אמורים להתחיל לעבוד עבורה ומיקרוסופט החלה בפיטורי עיתונאים מחטיבת MSN שלה ותחליף אותם בבינה מלאכותית. על פי הפרסומים בסוף השבוע, שתי החברות מבצעות את המהלכים הללו כדי להתמודד עם הירידה בהיקף הפרסום, תוצאה של משבר הקורונה.
קראו עוד בכלכליסט:
- אינטל ומיקרוסופט משקיעות בחברה החשאית מקריית־גת
- מיקרוסופט במו"מ לרכישת סייבר אקס הישראלית ב-170 מיליון דולר
- על רקע המהומות בארה"ב: גוגל דוחה את השקת אנדרואיד 11
"האטנו את קצב הגיוס שלנו וההשקעות, והחלטנו להקטין את קצב הגיוס של עובדים מתחילים חדשים", כך נמסר מגוגל לסוכנויות כוח אדם, כך דווח בניו יורק טיימס שלשום (ו'). המהלך של גוגל פוגע לפחות בכ-2,000 עובדי קבלן, מתוך כ-130 אלף שהיא מעסיקה במקביל ל-123 אלף עובדי החברה השכירים. בעוד עודי גוגל זכרים לתנאי העסקה מצוינים, עובדי הקבלן לעומתם מועסקים בתנאים פחות טובים, הן בהיקף השכר והן בתנאי העבודה.
סונדר פיצ'אי מנכ"ל גוגל צילום: בלומברג
חלק ניכר מעובדי הקבלן האלה סיכמו על חוזי העבודה שלהם עוד לפני מגיפת הקורונה, אך עם תחילת המשבר הם פוטרו בחלקם ללא תשלום פיצויים או דמי ביטול חוזה. זאת לאחר שגוגל לא הפסיקה לדחות את מועד תחילת עבודתם במשך מספר שבועות ללא תשלום שכר. חלק מהעובדים גויסו על סמך הבטחה להפוך את משרתם לתקן קבוע בגוגל וכנראה שהבטחה זו גם איפשרה לגוגל להעניק להם תנאים פחות טובים מאלה שהיתה משלמת להם אם היו עובדים ישירות אצלה.
המהלך לא מפתיע, סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל-אלפבית העביר מסר כבר באמצע אפריל על האטה "משמעותית" בקצב הגיוסים השנה למעט במקרים "אסטרטגיים". חשוב להזכיר שלחברה יש שווי שוק של כטריליון דולר ושהדוח האחרון היה מוצלח מאוד. החברה הרוויחה כ-6.8 מיליארד דולר בשלושת החודשים הראשונים של השנה וזאת למרות מה שכינתה "האטה משמעותית ופתאומית בשוק הפרסום".
סאטיה נאדלה מנכ"ל מיקרוסופט צילום: גטי
אם בגוגל מדובר באלפים שלא יעבדו אצלה, במיקרוסופט מדובר במספר הרבה יותר קטן, אך של עובדים שכירים שלה. ענקית הטכנולוגיה מרדמונד מעדיפה להחליפם במערכת בינה מלאכותית. העובדים מועסקים כעורכים במערכות MSN ברחבי העולם ומשמשים לבחירת האייטמים שיקודמו בכל אתרי ואפליקציות החדשות של מיקרוסופט בעולם בעיקר דרך פורטלי MSN השונים ואפליקציית מיקרוסופט News.
בסך הכל מדובר בכ-50 עיתונאים בארה"ב ועוד כ-27 מהם בבריטניה. כנראה שהמהלך גם יבוצע במיקומים נוספים אך אלה עדיין לא ברורים. זו לא הפעם הראשונה שחברת טכנולוגיה מנסה להסתמך על בינה מלאכותית לניהול תוכן. היו ניסויים כאלה עוד לפני מספר שנים במספר כלי תקשורת שונים. במיקרוסופט טוענים שלא מדובר במהלך שקשור לקורונה, אך בין אם מדובר בכך או בניצול התזמון שלה, מדובר בשינוי מהותי בחטיבת SANE (חיפוש, פרסום, חדשות ו-Edge) שאמונה על התוכן אצלה.
SANE למעשה מתחרה ישירות בעסקיה של גוגל, אך היא יותר משמשת כאמצעי להצלת גוגל מהכרזתה כמונופול, מאשר כחטיבה שעליה מוטל להוות חלק מהמודל העסקי. זה כבר שנים רבות שמיקרוסופט נמנעת מלהשקיע בעסקי החיפוש, הפרסום או חדשות. דפדפן Edge עצמו עבר שינוי מהותי בשנה האחרונה וכעת מתבסס על פרויקט כרומיום שעליו מבוסס גם דפדפן גוגל כרום. סימנים אלה עשויים להעיד שאלה לא הפיטורים האחרונים שם בהנחה שהשימוש ב-AI יתברר כאלטרנטיבה מוצלחת.