הגולשים הסינים נפרדים משימוש ב-Zoom בחינם
אפליקציית הוידאו צ'ט הפופולרית הפסיקה בתחילת החודש לאפשר לגולשים פרטיים במדינה ליזום שיחות וידאו בחינם; השירות יתאפשר מעתה רק לעסקים רשומים ובתשלום בלבד. "מדובר בצעד רגולטורי" טוענים בנציגה הרשמית של זום במדינה, אך אחת ההערכות היא שהמהלך מהווה חלק ממלחמת הסחר המתנהלת כיום בין סין לארה"ב
אפליקציית הוידאו צ'ט הפופולרית זום הפסיקה, החל מה-1 במאי האחרון, לאפשר לגולשים פרטיים בסין ליזום שיחות וידאו בחינם. השירות יתאפשר מעתה רק לעסקים רשומים ובתשלום בלבד. על פי הדיווח של הניקיי היפני, למרות ביטול האפשרות, ניתן יהיה לצרף גולשים פרטיים לשיחות וידאו שבהן מזמין הוועידה הוא בעל מנוי עסקי. למנויים פרטיים לא תהיה גם אפשרות לרכוש מנוי בעצמם, כך שלמעשה האפליקציה מבטלת לחלוטין את השימוש בשירותיה בסין לכל הצרכנים הפרטיים.
אך למה שתעשה זאת? "מדובר בצעד רגולטורי שמונע ממשתמשים יחידים ופרטיים מליזום שיחות ועידה בזום", כך טוענים בדונגהאן טלקום, הנציגה הרשמית של זום במדינה. אך מאחורי הקלעים, אחת ההערכות היא שהמהלך מהווה חלק ממלחמת הסחר המתנהלת כיום בין סין לארה"ב. זום, אפליקציה אמריקאית שנוסדה ב-2011 בידי יזם אמריקאי שנולד בסין, זכתה לחשיפה לאחר שהשימוש בה זינק בעקבות משבר הקורונה.
הקלות בה ניתן להשתמש בה להקמת ועידות וידאו מקוונות וכן האפשרות להקים ועידה כזו בחינם על ידי משתמש רשום; כמו גם העובדה שהשימוש בה זמין על כל סוגי הפלטפורמות, הפך אותה לאפליקציה המועדפת לשמירה על קשר, להעברה של שיעורים וקורסים מקוונים או להרצאות על ידי כל מיני משתמשים, פרטיים, עסקיים, מלכ''רים, אמנים ומוסדות חינוך.
ואולם ההצלחה הזו היתה גם בעוכריה: מיד לאחר מכן התברר שהאפליקציה סובלת מלא מעט פרצות אבטחת מידע, מה שהעמיד אותה במרכז הסיקור התקשורתי הטכנולוגי בשלושת החודשים האחרונים. כעת מסתבר שהעניין שהיא מעוררת גם הופך אותה לשק חבטות יעיל במאבק הפוליטי בין סין לארה"ב. השירות שלה אף נחסם לחלוטין לשימוש בסתיו האחרון בסין, במקביל להסלמת הצעדים בין שתי המעצמות.
אם זה לא מספיק, גם ארה"ב החלה להתייחס אליה בחשדנות. יו''ר בית הנבחרים האמריקאי, ננסי פלוסי, האשימה את זום בכך שהיא "ישות סינית" לאחר שמסיבה לא ידועה, בוצע ניתוב של חלק מהמידע של שיחות שבוצעו באפליקציה דרך סין, גם אם השיחות בוצעו בידי משתמשים לא-סינים. בחברה הבטיחו שהמקרה לא יחזור על עצמו והסבירו שמדובר בטעות.
גם משרד החינוך האמריקאי החל לבדוק אם השימוש בזום על ידי אוניברסיטאות אמריקאיות מאפשר לסין לקבל גישה למקורות מידע על נגיף הקורונה והמחקר שמתבצע כיום כדי לפתח נגדו חיסון ותרופה. אריק יואן, המנכ''ל של זום, אמר באותה הזדמנות שהחברה עומדת במרכזו של קמפיין של הפצת מידע שקרי.
יואן הסביר שהוא אזרח אמריקאי מאז 2007 וגר במדינה מאז 1997. זום נסחרת בבורסה האמריקאית, מחזיקה את המטה וכל המתקנים שלה בארה"ב ואף צפויה להוסיף שני מרכזי פיתוח חדשים בפניקס ובפיטסבורג. "הפעילות שלנו בסין מתבצעת דרך חברות בת מקומיות כי כך זה מתבצע שם", טען יואן כנגד האשמות שהחברה שלו סינית במסווה.