דו"ח טכנולוגי
מסכים בעידן הקורונה: זו לא הכמות - זו האיכות
תקופת ההסגר גרמה לנו להעריך מחדש את השימוש במסכי הטלוויזיה, המחשב והסמארטפון שלמרות ההמלצה למעט את החשיפה אליהם בקרב ילדים - הפכו לעוגן של שפיות לשמירה על קשר עם העולם
אם צריך היה לסמן שטן טכנולוגי מודרני, גורם ברור שלקוח חלק בהשחתת המוחות של צעירים ומבוגרים כאחד, המסך – נייד או נייח – היה מועמד מועדף. במשך שנים מזהירים מומחים מחשיפה מרובה למסכים, בעיקר בקרב ילדים ובני נוער. הם גורמים להשמנה ולדיכאון והשוו את הנזקים הבריאותיים שלהן לעישון. מחקר שהסתייע ב-MRI העלה שחשיפה מוגברת למסכים משנה את מבנה המוח של ילדים ופוגעת בכישורי השפה וביכולות הקוגנטיביות שלהם. גם אני, שכתבתי על הצורך לנקוט בגישה מקלה יותר, סברתי שההמלצות להגביל את זמן המסך לילדים (ולמנוע מסכים לחלוטין מפעוטות עד בני שנתיים) היא בעלת טעם רב.
אבל כל זה היה נכון לפני הקורונה, ואולי יהיה נכון שוב אחריה. המגיפה משנה במהירות אך ביעילות את העולם שכל כך התרגלנו אליו, ואיתו גם תפיסות רבות על החיים והמקום של טכנולוגיה בהם. ומסכים ושאלת החשיפה עליהם הם בין הבולטים. אם בעבר המליצו רופאים וארגונים שונים לצמצם את החשיפה למסכים לטובת פעילות גופנית מחוץ לבית. אבל עתה, כשבמקומות רבים בעולם האפשרות לצאת מהבית נעה בין המצומצמת ללא קיימת, הופכים המסכים מפגע רע לעוגן של מעין שפיות, חלון להסחת דעת חשובה לשמירה על קשר עם משפחה וחברים שאולי גרים מעבר לפינה אך באותה מידה יכולים להתגורר על יבשת אחרת, ואפילו לבייביסיטר לעת מצוא בשעה שהורים שעובדים מהבית נאלצים לג'נגל בין העבודה לטיפול בילדים (והם עוד בני המזל, כי לפחות הם יכולים לעבוד). אפיל ארגון הבריאות העולמי המליץ לשחק משחקי וידיאו כדרך להקל על השהות בבית ולהמנע מיציאה מיותרת.
ואם, בכל הבלגן הזה, עוד נשאר לכם זמן לרגשות אשם על כך שאתם מפקירים את הילדים שלכם למסך לזמן רב יותר, למומחים יש חדשות טובות בשבילכם: זה בסדר, בתנאים מסוימים. "אני לא רוצה שהורים ירגישו רע עם עצמם", אמרה לוושיגנטון פוסט ד"ר נושין אמינודין, יו"רית המועצה לתקשורת ומדיה באקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים. "מדובר בנסיבות יוצאות דופן ובלתי-רגילות. אנחנו לא יכולים לצפות מכולם – אפילו לפני קוביד-19 – לעמוד בכללים ב-100%".
מה שכן צריך לשים לב הוא שלא כל מסך ולא כל תוכן זהים. "דואגים ששיעורים מקוונים מוסיפים לזמן המסך של הילדים שלכם? אין סיבה", נכתב בהודעה של Common Sense, ארגון המתמחה בהמלצות חינוך והורות בתחומי הבידור והטכנולוגיה. "לא צריך לקבץ פעילויות מסך ביחד. חלקן חינוכיות, אחרות פשוט מהנות. חלקן באיכות גבוה, אחרות Guilty Pleasure. מה שאנחנו עושים במסכים ואיך יותר חשוב מהזמן שמבלים מולים. תוכן טוב הוא המפתח. בחרי מדיה איכותית שמתאימה לגיל הילדים שלכם". לארגון יש גם עמוד המלצות עם תכנים מתאימים לפי גילאים, אם כי לאור העובדה שהזוועה המודרנית קאטס מופיעה שם, הייתי מתייחסת להמלצות בהסתייגות.
גם הקולות הבולטים ביותר נגד חשיפת ילדים למסכים החלו להגמיש את עמדתם. לדברי איוון ג'ין טווינג', מחברת ספר ההפחדה הפופולרי IGen (שכותרת המשנה שלו היא "למה הילדים הסופר-מחוברים של היום גדלים פחות מרדנים, יותר סובלנים, פחות מאושרים – ולגמרי לא מוכנים לבגרות") סבורה ששעה או שתיים של פנאי מול מסך היא כבר לא דבר נוראי כל כך. "אנחנו צריכים לתת יותר מרווח לשיחות וידיאו, כי זה הדבר הקרוב ביותר לתקשורת בין-אישית שאנחנו יכולים להגיע אליו", היא אמרה לוושינגטון פוסט, תוך שהיא מציינת שעדיין בכדאי להגביל פעילויות כמו רשתות חברתיות לשעה ביום.
אמינודין ציינה שכלל אצבע טוב הוא להפריד בין סוגי התוכן. "כשאנחנו מדברים על זמן מסך, אנחנו מדברים בעצם על זמן בידור", היא אמרה. שיעורים מקוונים לא נחשבים, לדבריה, וכך גם פעילויות יצרתיות או שיחות וידיאו. החדשות הטובות הן שהתקופה יוצאת הדופן מביאה גם פתרונות מיוחדים. חלקם מגיעים מלמטה, כמו זה של הקומיקאית הניו יורקית קלי בכמן שמארגנת מדי יום מפגש קריאה מקוון בספרי הארי פוטר. אחרים מלמעלה, כמו מערכת השידורים הלאומית לילדי גנים שמפעיל משרד החינוך.
התגובה למגיפת הקורונה מחייבת אותנו לשנות הרגלים מושרשים ולשקול מחדש תפיסות חינוכיות ואחרות, ובעיקר להתגמש במקומות שפעם גילינו בהם קשיחות מסוימת. המציאות היא במצב הנוכחי, מסך הוא לא סתם מסך, הוא חלון לעולם שמעבר לקירות הבית, למשפחה, לחברים ולדברים שכיום רחוקים מאתנו. השיפוט שלנו לגבי הנזקים והתועלת שהוא מספיק צריך להשתנות, ולו כדי לשמור על סוג כלשהו של שפיות.
השאלה הגדולה באמת היא מה יקרה אחרי שהמשבר, או לפחות הסגר המוגבר שמרבית העולם מצוי בו כיום, יעבור. מסכים היום במשך תקופה כל כך ארוכה שורש כל רע, דבר שיש להרחיק ממנו ילדים כמה שיותר. יש מצב שהמעמד המשופר שלהם בתקופה זה ישרוד גם לימים שאחרי, במיוחד אם ההתמודדות עם המגיפה תתארך לחודשים ואולי גם שנים.
קצרצרים
1) גוגל צפויה להאט את קצב גיוס העובדים שלה עד סוף השנה, כך לפי אימייל שהמנכ"ל סונדאר פיצ'אי שלח אתמול לעובדים. בנוסף, לדבריו, החברה צפויה לווסת את היקף ההשקעות שלה להגביר את המיקוד בתחומים כמו דאטהסנטרים וחומרה על חשבון פעילות לא-חיונית דוגמת שיווק ונסיעות (כי, מי כבר נוסע בתקופה הזו?)
2) מכה לאמזון: דו"ח המבקר הכללי של משרד ההגנה האמריקאי העלה שאי-אפשר לקבוע שהבית הלבן השפיע על החלטת הפנטגון להעניק את חוזה 10 מיליארד הדולר להקמת מערכת הענן שלו למיקרוסופט. לפי הדו"ח, ההחלטה להעניק את החוזה במלואו לענקית התוכנה "תואמת את תקני הרכישה הרלוונטיים".