ראיון כלכליסט
עו"ד ליאור אבירם: "המשבר בהייטק יגיע לשיאו בשנים הקרובות"
ראש פרקטיקת ההייטק וחבר וועדת הניהול בפירמת שבלת ושות', עורך הדין אבירם, בשיחה עם כלכליסט על משבר הייטק בימי הקורונה שהפתיע את התעשייה כולה
נגיף הקורונה תפס את תעשיית ההייטק מאוד לא מוכנה למשבר בעוצמה כזו. התעשיה שהייתה בשיא הגאות שלה נאלצה להיעצר לפתע ולהיערך לאירוע חירום שרובם לא חוו כמותו. עו"ד ליאור אבירם, ראש פרקטיקת ההייטק וחבר וועדת הניהול בפירמת שבלת ושות' אומר לכלכליסט "הזכרון של אנשים מאוד סלקיטיבי ורבים לא זוכרים מה היה במשברי העבר רבים מהיזמים לא היו באותה תקופה. המשבר ב-2008 וגם ב-2001".
- חברת ההייטק הוציאה אתכם לחופשה ללא תשלום - מה עם האופציות שלכם?
- שיתוק התיירות מאיים על קיומן של חברות הטרוולטק הישראליות
- האוטו-טק הישראלי ממשיך גם בקורונה: אנגוג גייסה 10 מיליון דולר
"ב-2001 היו עדיין גיוסים של קרנות ישראליות אבל שנתיים אחרי זה היה יובש מוחלט", אמר, "כנ"ל ב-2010 לא היו גיוסים של קרנות. זו נקודה מעניינת מאוד, אנשים לא זוכרים שההפנמה של עולם הפרייבט הוא בדיליי משמעותי על העולם החיצוני. השווקים הפיננסים נופלים ביום הבעיות בעבר התגלו הרבה אחרי המשבר", הוסיף. "אנחנו נמצאים עכשיו בליבו של משבר גלובאלי הן מבחינה גיאוגרפית והן מבחינת ההשפעה על מגוון רחב של תחומי חיים כגון פנאי, נסיעות עסקיות וכד'. לכן קשה מאוד לדעת את עוצמת השפעתו בעתיד".
אבירם הסביר שכולם עסוקים במה שקורה עכשיו, אך אם לומדים ממה שהיה שבמשברים הקודמים, ההשפעה האמיתית תתגלה בעוד שנה-שנתיים. "אז הייתה עצירה בגיוסי קרנות, עצירת השקעות ראשונות והחזקת חברות בפורטפוליו והיה הרבה פחות כסף. כתצואה מכך נורה ירידת השווי של חברות. ב-2003 רוב הסיבובים היו בשווי יורד ואני מעריך שהתוצאה תהיה דומה במשבר הנוכחי". אמר
מסקר שערכה הפירמה על שני המשברים הקודמים - בועת הדוט קום בשנת 2000 והבועה הפיננסית ב-2008 - עולה שבמרץ 2000 החלה קריסת מניות הטכנולוגיה בנאסד"ק וגם כאן לקח זמן עד שהמעגלים השפיעו. הייתה אז הדרדרות גדולה במספר החברות החדשות המוקמות, ירידה גדולה בגיוסי הון לחברות ולקרנות וכן באקזיטים ובהנפקות. לפי נתוני IVC, בשנת 2003 גוייסו 0 ש"ח ע"י הקרנות, שהעדיפו לדחות את הגיוסים עד לסימני ההתאוששות. הנתונים (גיוסי קרנות, גיוסי הון לחברות, אקזיטים) מצביעים על כך שההתאוששות החלה ב-2004, עד שנעצרה שוב במשבר הבא – משבר הסאב פריים של 2009.
המשבר השני, כאמור, היה משבר הסאב פריים שהשפיע על סקטורים רבים במשק, אך למזלו של ההייטק הישראלי – ההשפעה עליו הייתה פחות דרמטית מאשר על השוק האמריקאי. הביטוי בתנאי ההשקעות היה יותר שיקוף של מחסור בכסף ופחות הקשחת תנאים. כך סיבובי השווי היורד ירדו ב-2009 וב-2010, אך עדיין היוו הרוב -53% ו54% בהתאמה.
סבבי הגיוס הראשוני ירדו דרמטי ל-16% וסבבים מאוחרים קפצו ל-46% ב-2009, מה שהעיד שקרנות העדיפו לעשות שימוש בכסף לתמיכה בחברות פורטפוליו קיימות וצמצמו מאד השקעות חדשות. בסקר של עמק הסיליקון לרבעון הראשון של 2009 שנערך ע"י משרד פנוויק (השותף עם משרד שבלת בעריכת הסקרים השנתיים), צוין שזו הפעם הראשונה ששיעור סבבי שווי יורד עלה על שיעור סבבי השווי העולה מאז הרבעון האחרון של 2003 – 46% שווי יורד, 29% FLAT ו25% שווי עולה. ההון שהושקע באותו רבעון ירד דרסטית מההון שהושקע ב-2008 בכל התעשיות.
גם גיוסי הקרנות לאותו רבעון היה הנמוך מאז 2003. כמו בארץ, ברבעון האחרון של 2008 והראשון של 2009 הייתה עלייה ב-MULTIPLES ובPLAY TO PLAY. גם במשבר זה ההתאוששות לפי הסקר נתנה אותותיה ב-2012-2013. כמו בהתפוצצות הבועה, השנה שאחרי אופיינה באפס גיוסים לקרנות בשנה שלאחר מכן – שנת 2010. גם בארה"ב סבלה התעשייה מירידה של 50% בגיוסי קרנות לעומת 2009. כך גם ירדו משמעותית האקזיטים ומימון חברות ההייטק.
לפי מחקר של IVC, ב-2009 הייתה ירידה של 47% בגיוסי ההון לחברות ישראליות וזו הייתה השנה הכי גרועה מבחינת גיוסי הון להייטק מאז שנת 2003.
"יכול להיות שההתערבות של הממשלות יגיעו בזמן הפעם", עו"ד אבירם ציין, "אם נלמד מהעבר נראה שבעוד שנה תהיה בעיה. חזרה לשפיות היא דבר מאוד חיובי והשווי של החברות הפרטיות יירד מתחת לחברות הציבוריות חלק מהתעשיות הלא רלוונטיות יעלמו ודברים שהיו מאוד חשובים יתגלו כהרבה פחות. ייקח זמן שהרבה דברים ישקעו מהמשבר הזה. היום יש הרבה משאים ומתנים שלא יגיעו להסכמות", אמר.
"היו עודפי כספים בלתי נתפסים בתעשייה וכל הזמן דיברו על התיקון שהיה צריך להגיע והוא כבר הגיע ויהיה פחות כסף והכל יהיה שווה פחות. המחירים החדשים של החברות יהיו שונים מאוד בזמן הקרוב. לא יהיה את השממון של 2001 והיו שבועות בלי גיוס אחד שהושלם כי יש מספיק כסף שמפוזר בכדי שתהיה איזה רמה של פעילות שתמשיך".
"פיזור הכסף וההיסטריה עכשיו שאופפת את השוק היא זמנית", סיכם, "ב-2001 ו-2008 היו משברים של היי טק ופיננסים ובעיקר בעולם המערבי. הפעם זה משבר גלובלי שפוגע בהרבה מאוד תעשיות. כל תרבות הפנאי בהרס טוטאלי. לא איש אחד או שניים אלא מה שמניע כלכלות. בהיי טק יש כסף ויש חברות שמחזיקות יותר זמן אבל ללקוחות הסופיים יש פחות כסף וזה ישפיע עליהן".