התוכנית של ד"ר יאיר שינדל: בידוד והגנה לאוכלוסיה המבוגרת בישראל
הסגר כללי של 72 שעות לכל המדינה שאחריו יישארו בבידוד כל הקשישים והחולים במשך מספר שבועות - זו ההצעה שֿד״ר יאיר שינדל פרסם בעמוד הפייסבוק שלו. בשיחה עם כלכליסט הסביר כיצד הציבור יכול לסייע ומה הממשלה נדרשת לעשות
הסגר כללי של 72 שעות לכל המדינה שאחריו יישארו בבידוד כל הקשישים והחולים למשך מספר שבועות, זו ההצעה שֿד״ר יאיר שינדל, שותף מנהל בקרן אמון, אותה הקים יחד עם מריוס נכט, פרסם אתמול (ד') בעמוד הפייסבוק שלו וזכתה עד כה למאות שיתופים ותגובות.
- מניין חולי הקורונה הגיע ל-100; הסתדרות המורים: "יש לסגור את בתי הספר והגנים"
- הגרף שמוכיח: סגר מלא הוא המהלך שמנצח את הקורונה
- כך יחולק תקציב החירום למערכת הבריאות
שינדל שירת כרופא הראשי של השייטת, הקים מספר סטארט-אפים ובין השאר ניהל את פרויקט ישראל דיגיטלית. בפוסט שכתב הסביר מדוע להערכתו כל האוכלוסייה המבוגרת בישראל נדרשת להיכנס לבידוד: ״עבור רובנו המכריע, גם אם נידבק בקורונה, המחלה תחלוף עם סימפטומים קלים ביותר דמויי שפעת תוך מספר ימים. מצד שני, אם כ-50% מאזרחי ישראל ייחשפו לנגיף הקורונה ב-4 שבועות הקרובים, מתוכם רק כ-10% יפתחו איזשהם סימפטומים של המחלה ברמות משתנות (כ-400,000 איש), ומהם רק כ-10% נוספים יפתחו מחלה יותר קשה שמחייבת אשפוז, חמצן, אנטיביוטיקה או הנשמה בעזרת מנשם (כ-40,000 חולים) - מערכת הבריאות בישראל תקרוס".
"אין לנו 40,000 מיטות אשפוז ריקות או 40,000 מנשמים", צויין בפוסט, "אין לנו אפילו 10,000. לכן זו שעת חירום וזו הסיבה שעלינו לפעול במהירות ובנחישות להיערך לבאות ולמנוע את קצב ההדבקה המהיר. בייחוד באוכלוסיות שככל הנראה יפתחו מחלה שתחייב אשפוז. אם נפעל יחד ונפעל נכון עכשיו נציל גם אין ספור אנשים וגם את כלכלת ישראל״.
ד"ר שינדל מציע בתגובה לצאת למבצע הצלה לאומי בשם "כבד את אביך ואת אמך" (וגם את סבך וסבתך), במסגרתו האוכלוסייה שמעל גיל 70 בישראל תיכנס לבידוד של ארבעה עד שמונה שבועות, גם אם לא נחשפו לנגיף עד כה. על מדינת ישראל והחברה הישראלית להתגייס למבצע, שיכלול העתקה של הטיפול הרפואי במבוגרים, עד כמה שניתן, לבית – זאת, לפרק זמן שיאפשר לחברה הצעירה להכיל את הנגיף, מבלי להדביק את האוכלוסייה המבוגרת״.
בתשובה לשאלת כלכליסט כיצד הוא מציע לדאוג לאותם מבודדים, שלרוב מתקשים לתפקד עצמאית גם בתנאי שגרה, אומר שינדל: "חלק ראשון של האוכלוסיה המבוגרת, שהיא הרוב 80% בישראל, כולל אנשים שאינם עריריים ויש להם ילדים ונכדים. אנחנו יכולים לדאוג להם כמו במלחמת המפרץ. כולנו יכולים ללמוד לעשות דברים מורכבים כשמנחים אותנו. כל אחד מאיתנו עם ההורים והסבים יוכל להביא אוכל ותרופות לקרוב משפחתו, לתקשר מרחק, ואפילו ללמד איך לעשות בינג׳ בטלווזיה. מה שלא נדע לעשות זה להנשים אותם במקרה חירום".
״לחלק שני של האוכלוסיה, 20% בערך, אין את התמיכה. פה המדינה צריכה להתגייס. בין אם על ידי ארגוני מגזר שלישי או בדרכים אחרות. יש הרבה דברים שהממשלה יכולה לעשות. אנשים במקביל יכולים להציע לשכן או שכנה בודדים להביא להם אוכל. זה המקום שאזרחי ישראל מתגלים בגדולתם ואני מאמין שנראה דברים יוצאי דופן. האם יהיה לזה מחיר? בריאותי, כלכלי ומנטלי? יכול להיות אבל לאין שיעור נמוך יותר ממה שקורה באיטליה היום״.
להבדיל מאיטליה, ראינו מדינות כמו דרום קוריאה, סינגפור אחרות שהתמודדו עד כה בהצלחה עם בלימת ההדבקה באמצעות הרחבה מאסיבית של מערכך הבדיקות, למה לא לאמץ מודל כזה שעובד?
״זה בהחלט מהלך שצריך לעשות, להרחיב את מעגל הבדיקות ולייצר יחידה מיוחדת של חוקרים מובילים שיקבלו גישה למכון הביולוגי עד שיביאו חיסון או תרופה. יש לנו בארץ גאונים ברמה עולמית".
"צריך להתחיל מ-72 שעות של סגירה הרמטית", הדגיש, "זה ייתן לנו מספיק זמן לקנות עוד מנשמים או מכונות חמצן, להפוך את אולמות הספורט ברשויות המקומיות לבית חולים שדה. 3 שבועות יכולים לעשות את כל ההבדל בין להיות איטליה לבין להוות דוגמה לעולם. מערכת הבריאות עשתה עד היום עבודה מדהימה ורק עכשיו אנשים מתחילים להבין את זה, עכשיו צריך לתת להם לגיטימציה לצעדים דרסטיים לטווח קצר. אם זה לא מצב חירום - אני לא יודע מה כן".
אתה חושב ששרי הממשלה הרלוונטיים מבינים את חומרת המצב?
״אני חושב שכן, זה לא זמן לנגח. היה זה ליצמן שביקש בזמנו לסגור את הטיסות לבסין ומגיע לו קרדיט על כך. משרדי הממשלה עובדים בטווחים של שעות וצריך לתת להם גיבוי, הציבור צריך לבוא ולומר ׳אנחנו אתכם׳״.
יש טענות של גורמים מקצועיים בכל הקשור לתחלואי מערכת הבריאות שצפים עכשיו, מה לדעתך הכי דחוף מבחינה מערכתית?
״ברמת מערכת הבריאות האתגר הוא לגייס כוחות שאינם בהכרח חלק מהמערכת היום. לא נצליח לגרום להופעת 20 אלף מיטות אשפוז נוספות בן לילה. מה שכן יכול לקרות זה מעורבות של השלטון המקומי ופיקוד העורף, של אגף הלוגיסטיקה בצה״ל שיודע להקים בתי חולים שדה - כל אלה יכולים לספק תמיכה שהיא כמו מנוע עזר למערכת הבריאות"
"צריך להוציא גם צו 8 לכל מי שיודע לתת יד ולסייע בטיפול רפואי", סיכם, "צריך לדחוף את זה כמה שיותר למטה, לא מדובר במשבר שיפתר בטיפול של טופ-דאון. כשיצאנו מהברוך במלחמת יום כיפור זה לא היה בגלל הרמטכ״ל - אלא בגלל אנשים שהצילו כל אחד את המצב בגזרה שלו. הממשלה צריכה להתכנס היום ולהתחיל להכין את התשתית הזו״.
שמעת מגורם ממשלתי כלשהו בעקבות הפוסט שלך?
״בינתיים לא אבל אני חושב שהם בוחנים את כל האופציות״.