$
חדשות טכנולוגיה

הליכוד ואלקטור לבג"ץ: "הטענה לפיה זכותם של הבוחרים לפרטיות נפגעה - אינה נכונה"

הליכוד, אלקטור והיועמ"ש דורשים לדחות את העתירה שהוגשה נגד שימוש המפלגה באפליקציית דרבון הבוחרים השנויה במחלוקת. "הליכוד, אינו מגלה למי שאינו זכאי לכך, פרטים שגילויים מהווה פגיעה בפרטיות", נכתב בתגובה שהוגשה לבג"ץ

עומר כביר 09:0324.02.20

הליכוד, אלקטור והיועץ המשפטי לממשלה מבקשים מבג"ץ לדחות את העתירה שהוגשה נגד שימוש המפלגה באפליקציית דרבון הבוחרים השנויה במחלוקת. "טענת העותרים לפיה זכותם של הבוחרים לפרטיות נפגעה, אינה נכונה והיא לא הוכחה. בעיות אבטחה, אינן מובילות בהכרח לפגיעה בפרטיות", נטען בין השאר בתגובת הליכוד, שהוגשה אתמול בערב.

 

 

 

העתירה שהוגשה בשבוע שעבר על ידי עוה"ד שחר בן מאיר ויצחק אבירם דורשת לאסור על מפלגת הליכוד להמשיך ולעשות שימוש באלקטור, ובפרט לאסור עליה להשתמש בה מתוך הקלפיות ביום הבחירות. כן התבקש בית המשפט להורות על מחיקת כל המידע שנאסף באמצעותה, ובפרט מידע שנוגע לכוונות ההצבעה או התמיכה המפלגתית של אזרחים.

 

בנימין נתניהו על רקע מערכת אלקטור בנימין נתניהו על רקע מערכת אלקטור צילום: אלעד גרשגורן

 

היא הוגשה אחרי שוועדת הבחירות המרכזית דחתה עתירה דומה בנושא, וקבעה שהחוק לא מקנה לה סמכות לאסור את השימוש באפלקיציות דוגמת אלקטור. הרקע לעתירות הוא חשיפת כלכליסט את פעילות אפליקציות אלו, והן עוסקות גם בדליפות פנקס הבוחרים ומידע נוסף מאפליקציית אלקטור. מאז הגשת העתירה לבג"ץ הספיק פנקס הבוחרים שהועבר לליכוד לדלוף בפעם השלישית, הפעם מאתר הליכוד עצמו, בפרצה שאינה קשורה לאלקטור.

 

בתשובתה, מבקשת הליכוד לדחות את העתירה על הסף. זאת, "מטעמן של טענות מקדמיות רבות, ביניהן, העדר סמכות עניינית של יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית לדון בעתירה, היעדר עילה, שיהוי וחוסר תום לב". לחילופין לדחות העתירה לגופה".

 

לטענת הליכוד, הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים ערכה הליך פיקוח וביקורת קפדניים על האופן שבו המפלגה מנהלת, מחזיקה ומשתמשת בפנקס הבוחרים שברשותה. "החלטתה של הרשות להגנת הפרטיות לאפשר לליכוד להמשיך ולהשתמש באפליקציה... מבטאת את גישתה המקצועית, לפיה הליכוד מנהל, מחזיק ומשתמש במאגרי המידע שברשותו כדין וכי האפליקציה מאובטחת ברמת ראויה, כפי שמתחייב על פי תקנות הגנת הפרטיות (אבטחת מידע) וכי הליקויים שהתגלו בה תוקנו באופן שמבטיח את פרטיותם של הבוחרים", נכתב.

 

עוד מוסיפה המפלגה: "הליכוד מנהל את מאגרי המידע שברשותו ומשתמש בהם בהתאם לחוק הבחירות לכנסת ולחוק הגנת הפרטיות ולתקנות שהוצאו מכוח. הליכוד שומר על פרטיותם של האזרחים הרשומים במאגר המידע שקיבל ממשרד הפנים ושל האזרחים בכלל. הליכוד, אינו מגלה למי שאינו זכאי לכך, פרטים שגילויים מהווה פגיעה בפרטיות, על פי חוק הגנת הפרטיות, והוא נקט ונוקט בכל האמצעים הנדרשים על מנת להבטיח שמירה על פרטיותם של האזרחים".

 

כן מציינת הליכוד שליו"ר ועדת הבחירות המרכזית אין סמכות לפסול את השימוש באלקטור, כפי שהוא עצמו קבע בהחלטתו לדחות את העתירה, וגם חוסר לב מצד העותרים בהגשת העתירה נגד הליכוד ולא מפלגות אחרות. "לא רק המשיבה 1 עושה שימוש באפליקציה המבקשת לייעל את ניהול הבחירות את יום הבחירות ואת ההליך הידני בבחירות שהתקיים עד היום, אלא גם מפלגות אחרות, דוגמת כחול לבן (ר' לדוגמה כתבה בדה-מרקר ובכלכליסט). מפלגת ישראל ביתנו משתמשת אף היא באפליקציית 'אלקטור' במערכת בחירות זו. הואיל ומהות העתירה אינה שמירה על טוהר החוק וטוהר הבחירות ולא אלו אשר עומדים לנגד עיני העותרים, אלא תמיכה בצד פוליטי מעוניין, הרי שהעותרים נגועים בחוסר תום לב מובהק שעה שלא עתרו באופן דומה נגד יתר הסיעות אשר עושות שימוש באפליקציות דומות".

 

אלקטור טענה בתגובתה שמזה שבועיים היא נמצאת תחת "הליך פיקוח מקיף, יסודי, חודרני, עמוק ורציף" על ידי רשות הפרטיות, ש"החל בשל פירצת אבטחה שנתגלתה ביום שבת, 8.2.2020 ואשר 'נסתה' שניות ספורות לאחר שהובאה לידיעת מנכ"ל החברה, שומר שבת". בניגוד למשתמע מדברי אלקטור, פרצת האבטחה היתה קיימת קודם ליום שבת, ודווחה למערך הסייבר כבר ביום שישי ה-7 בפברואר.

 

החברה מוסיפה: "הערכת אלקטור היא כי הליך הפיקוח... הינו מהיסודיים, החודרניים והמקיפים שעבר גוף כלשהו... דומה שבשלב זה לא יהיה זה מוגזם לומר טרם היה בישראל יישומון כה מפוקח וכה מאובטח. מהתפתחות זו... מתעלמים העותרים, והם עושים כך במפגיע, חרף הבנתם כי הליך זה מתבצע". לדברי אלקטור, עובדה זו לבדה יש בה כדי לדחות את העתירה".

 

"כל האמור לעיל מתייחס אך ורק להתרחשויות שלאחר הפריצה הראשונה שנתגלתה, ואשר, אף לגביה, אין כל הוכחה לדליפה מפנקס הבוחרים (מידע שהגיע לידי כלכליסט מצביע שהאמירה לא מדויקת, ע"כ). לא הייתה פריצה שנייה", כתבה אלקטור. הדבר מגובה בדוחות מאת אמזון, שבשרתיה הנחשבים היקרים והבטוחים בעולם מאוחסנים שרתה של אלקטור".

 

בתשובה שהוגשה לבג"ץ מטעם היועץ המשפטי לממשלה, הרשות להגנת הפרטיות ויו"ר ועדת הבחירות, השופט ניל הנדל, נטען שהליך הבדיקה באלקטור, שנעשה בשיתוף מערך הסייבר, טרם הסתיים. עם זאת, נכתב: "למיטב הבנת הרשות להגנת הפרטיות ומומחי האבטחה ממערך הסייבר הלאומי שבהם הסתייעה, אמצעי האבטחה של המערכת שופרו, ולא נמצאו, בבדיקות נוספות שבוצעו על ידי הרשות בסיוע מומחי אבטחה ממערך הסייבר הלאומי, ליקויים חמורים או אינדיקציות אחרות המבססים צורך להשבית שוב את המערכת. עם זאת, יש לסייג, כי הבדיקות בוצעו תחת אילוצי זמן וכלים טכנולוגיים ובהיקף חלקי, והן עודן נמשכות, וכן כי בעולם הרשתי אין מערכת החסינה לאירועי אבטחה ולכן לא ניתן לשלול אפשרות כי יתרחשו אירועי אבטחה נוספים".

 

המשיבים אומרים בנוסף שקודם לתיקון הליקויים העלתה הבדיקה ממצאים חמורים שכוללים הפרות חוק ותקנות. "לעמדת הרשות להגנת הפרטיות, נושא השימושים באפליקציה בשגרה (אף ללא קשר לאירוע הדלף) מעלה אף הוא כשלעצמו חששות להפרות הוראות חוק הגנת הפרטיות ותקנותיו, אשר ייבדקו", נכתב.

x