בלעדי לכלכליסט
מכונת קישוש הקולות של הליכוד בפעולה: “חשוב ללחוץ עליו ולפנות אליו מניפולטיבית"
נטיות פוליטיות, קשרים משפחתיים, מידע רפואי ונקודות תורפה רגשיות של עשרות אלפי מצביעים דלפו מהאפליקציה שבה השתמש הליכוד להמרצת בוחרים. מומחים מסכמים: “חזרנו לימי הפנקס האדום"
לאזרח אחד צריך "לפנות מניפולטיבית", אזרחית נוספת חולה וצריכה "עזרה להצביע מחל", לבעל עסק קטן צריך להסביר ש"הממשלה תפעל לקידום עסקים קטנים", ויש גם מישהי ש"חולה על ביבי", אבל "כועסת" בגלל שחרור נעמה יששכר. הערות אלה, ורבות אחרות, הוזנו על ידי פעילי ליכוד לאלקטור, אפליקציית תמרוץ הבוחרים שבה משתמשת המפלגה במערכת הבחירות הנוכחית, ויצאו לאור בדליפת המידע החדשה במערכות אלקטור שנחשפה אתמול ב”כלכליסט”.
- הטיפול של הרשויות בפרשת אפליקציית אלקטור מעיד שאין מי שמגן עלינו
- לא תיקנו: ספר הבוחרים שוב דלף מאלקטור
- הרשות להגנת הפרטיות: "האחריות להגן על פנקס הבוחרים היא של המפלגות"
אתמול דיווח “כלכליסט” על שני כשלי אבטחה חדשים שהביאו לדליפת מידע נוספת במערכות אלקטור, שמתווספת לדליפה שעליה דווח בשבוע שעבר והביאה לחשיפת פנקס הבוחרים. כשלי האבטחה נחשפו על ידי ההאקר נעם רותם והמתכנת הבכיר רן בר זיק, בעקבות מידע אנונימי שהועבר לפודקאסט אבטחת המידע סייברסייבר של רותם ועידו קינן.
בנוסף לפנקס הבוחרים שנחשף שוב, אחת הדליפות העדכניות חשפה גם הערות והוראות בנוגע לתומכים ולאזרחים אחרים שהעלו פעילי מפלגת הליכוד לאפליקציה. בחינה של הוראות אלו מספקת הצצה יוצאת דופן אל מאחורי הקלעים של מנגנון השטח של המפלגה, שיטות הפעולה של הפעילים ובעיקר היחס לציבור המצביעים הרחב. "זה מגיע לרמה של ריגול מצד מפלגת השלטון אחרי אזרחים", אמר ל”כלכליסט” עו"ד יהונתן קלינגר מהתנועה לזכויות דיגיטליות.
פגיעה חמורה בפרטיות
הערות רבות עוסקות בדרכי הפנייה לאזרחים שהם או משפחתם סובלים ממחלות או לבעלי מוגבלויות. במקרה אחד מופיעות הנחיות פנייה לתומכת שמציינות כי "הבעל מאוד חולה, היא מצביעת ליכוד. צריך לפנות אליה בעדינות, לשאול אם הצביעה". בהערה נוספת לגבי מצביעה כתוב כי "מדובר באשה חולה שצריכה עזרה ועידוד לצאת מהבית ולהצביע מחל". על אזרחית אחרת נכתב שהיא "בכסא גלגלים ולא יכולה להצביע".
חשיפת מידע זה, שמופיע לצד הפרטים המזהים המלאים של האזרחים, מהווה פגיעה חמורה בפרטיותם שלהם ושל בני משפחתם, ומייצרת שלל אפשרויות לניצול זדוני של המידע.
ד”ר תהילה שוורץ אלטשולר מהמכון הישראלי לדמוקרטיה אמרה ל”כלכליסט” כי "אפשר רק לחשוב על טקסטים או על מסע שכנוע בעל פה שינוע מ'אנחנו יודעים שבעלך חולה ומתחייבים לסל תרופות מורחב' ועד 'אם לא תצאי להצביע, לא יהיה מי שיטפל בבעלך החולה'".
קלינגר הזהיר גם מהפוטנציאל לדיכוי בוחרים: "תחשוב לרגע שהמידע הגיע לאחת המפלגות המתחרות והן יודעות לגרום לתומכי הליכוד שיש להם איזו בעיה רפואית לא להגיע לקלפי, וגם מאפשרים ללחוץ או לסחוט מישהו על סמך המידע. ניקח לדוגמה את אותה גברת עם בעל חולה. מגיע אדם שאומר לה שהוא עובד בקופת חולים והוא יקצר לה את התור אם היא מצביעה לגנץ. הפוטנציאל לנזק כאן הוא עצום ‑ גם כדי המידע שדלף מאפשר להבין מהם הקשרים החברתיים של אנשים, וגם מה מפלגת השלטון אוספת על האזרחים".
מעבר לכך, דלפו מהאפליקציה דרכי הפעילות של מי שאמורים לשכנע מצביעים לצאת אל הקלפיות והמסרים שהם מתמקדים בהם. "בא מבית ליכוד מובהק", נכתב במקרה אחד. "אביו פעיל ליכוד מוכר. בבחירות הקודמות הצביע כחול לבן והפעם מתלבט. אני בעיצומו של מסע שכנועים והסברים שעתיד להצליח, חשוב ללחוץ עליו, להסביר לו, ולפנות אליו מניפולטיבית ‑ לרגש ולהגיון כמה שיותר".
במקרה אחר נכתב: "יש צורך בצלצול שכנוע סופי ווידוא שמצביעה ליכוד. טיפ: צו השעה. אם לא נצביע בהמונינו ליכוד, גנץ יעלה (והרשימה המשותפת)". בהערה נוספת צוין: "עזוב את ליברמן ותחזור הביתה לליכוד, סתם נלך לבחירות רביעיות".
וכמובן, יש גם התאמה אישית של המסר, איפה שניתן: "בחור חרדי בעל עסק קטן להסעות מתלבט אם להצביע ליכוד או למפלגות החרדיות. אם יסבירו לו שהממשלה תפעל לקידום עסקים קטנים, אולי הוא ישתכנע".
“לשכנעעעע!!!”
חלק ניכר מההערות עוסק בתיוג התומכים ותוכניותיהם ליום הבחירות. בהקשר זה אפשר למצוא הערות כמו "איש ימין ציוני ומובהק, תומך בביבי אך לא בטוח שיצביע לו, לוודא שעושה זאת", "דמות מוכרת בעיר וחיובית מאוד. נמנע מלהצביע בשתי מערכות הבחירות האחרונות. הסיבה היחידה שלא יצא להצביע היא שהקמפיין לא טוב לדעתו", "משפחת הלוי בכל מערכת בחירות תולה שלטים של הליכוד על הגדר", "טל מבקש לעבוד ביום הבחירות ואולי גם לפני כן. נא להתקשר אליו. תודה", או "האמא תומכת נתניהו, בני המשפחה מתלבטים".
בין ההערות האסטרטגיות הנוספות ניתן למצוא התייחסויות ליחסים בתוך משפחות, קשרים עם עובדי מדינה ודימויים צבעוניים. למשל, “לדברי אמו, צריך עוד שיחת שכנוע”, “הבחור הנ’’ל לא בטוח יצביע לליכוד, אבל הוא לחיץ כמו בקבוק של קטשופ! לשכנעעעע!!!“, וכן הודעה שהתקבלה: “הייתי שמח להתנדב, אבל אני עובד מדינה, אז אסור לי. אעזור בשכנוע מצביעים“.
הערה אחרת מגלה איך שחרורה של נעמה יששכר השפיע על לפחות תומכת ליכוד אחת. "חולה על ביבי, אבל כועסת אחרי שחרור נעמה", נכתב על אזרחית אחת. לא רק תומכי המפלגה מזוהים באמצעות אלקטור. "האדם הזה הוא חפרפרת של כחול־לבן", נכתב על אחד האזרחים. "נכנס ב־28 בינואר 2020 לקבוצת 'דווקא נתניהו ורק הליכוד' וליכלך חופשי על ראש הממשלה. דאגתי שהוא יועף מהקבוצה".
נושא נוסף שמטריד את פעילי הליכוד הוא היקף הפניות לתומכים פוטנציאליים. "דובר וסוכם לא לשגע אותו", נכתב במקרה אחד. "מצביעים רבים רואים במסרונים הרבים מטרד ונרתעים להצטרף למיזם של אלקטור. יש חשיבות ראשונה לסמן את המצביעים הליכודיים גם בלי הטלפון", מצוין בהערה אחרת.
גם חששות מזיופי בחירות מועברים באפליקציה: "בוחרת זאת אמרה לי באופן אישי שבבחירות הקודמות הלכה להצביע ונאמר לה שהיא כבר בחרה!!! וזה לא נכון, אני מכירה אותה במקרה אישית, ואין לה סיבה לשקר חלילה. היא %100 פלוס פלוס ‑ ליכוד!! נא בדיקתכם ותשומת ליבכם!! אסור שזה יקרה לנו, תודה רבה".
שוורץ אלטשולר נחרדה מהיקף המידע שנחשף בהערות הפעילים. "לא מדובר במידע שאנשים מכניסים על עצמם, אלא ממש במלשינון שבו פעילים מלשינים על אנשים אחרים, כמו שאנחנו מכירים מהמשטרים הכי אפלים'", אמרה.
לדבריה, "אותם אנשים שכתבו עליהם בכלל לא יודעים שיש עליהם מידע, ומהו. המידע נשאר אחר כך במאגר של המפלגה. חזרנו לימי הפנקס האדום, רק בגרסה הדיגיטלית. מדובר במידע רגיש ביותר על מצבים משפחתיים ובריאותיים. אין פנייה לבקש את הסכמת מי שהמידע אודותיו, אין שמירה טובה על המידע ויש גישה אליו להרבה מאוד אנשים וכנראה גם לגורמים עוינים".