משטרת לונדון תפעיל מערך זיהוי פנים במצלמות הרחוב
המשטרה הבריטית תתחיל להשתמש באופן שוטף בטכנולוגיה המאפשרת זיהוי פנים בזמן אמת: "הטכנולוגיה תקפיץ התראות על חשודים, שוטרים יחליטו אם להשתמש בהן"
זיהוי פנים בזמן אמת - זו הבשורה עליה הכריזה משטרת לונדון אתמול (ו'). בהודעה הוסבר שהטכנולוגיה תועבר לשימוש שוטף לאחר שהייתה תחת בדיקה במהלך השנה האחרונה. "מדובר בחובה עבורנו", אמר תת ניצב ניק אפגרייב, ראש אגף המבצעים של משטרת לונדון (MP). בכל מקרה המשטרה יצאה מגדרה כדי לנטרל בהודעה את כל הביקורות האפשריות שכנראה יעלו בהמשך.
"זו לא סיטואציה שבה הטכנולוגיה משתלטת על המשטרה המסורתית", נכתב בהודעה, "זו מערכת שרק מקפיצה לשוטר התראה על כך שהאדם שמופיע בשידור החי עשוי להיות האדם שהוא מחפש. זו תמיד ההחלטה של השוטר אם לעכב את החשוד או להניח לו". עוד מוסבר שהמערכת, מתוצרת NEC היפנית, מספקת לשוטרים כלי נוסף בעבודת הזיהוי, המעקב והמעצר של מבוקשים. עם זאת, בינתיים המערכת הופעלה רק באיזורים מסוימים של העיר - הווסט אנד וקניון ווסטפילד בסטרטפורד. באופן כללי המערכת תופעל במקומות הומי אדם שבהם ישנה פעילות תיירותית או מסחרית.
- האיחוד האירופי שוקל לאסור טכנולוגיות זיהוי פנים בציבור
- מדינות המערב משתמשות בזיהוי פנים ללא פיקוח הרבה יותר ממה שחשבתם
המערכת אמורה לבצע השוואה בין הפנים לבין מאגר חשודים קיים של "חשודים שמבוקשים על ביצוע פשעים חמורים ואלימים בלבד", כך הוסבר. לא ברור כיצד זה מתיישב עם המיקומים שנבחרו. שכן חשוד בפשע חמור כנראה לא יסתובב בציבור ללא מטרה אלא יעדיף להוריד את חשיפתו לאמצעי זיהוי ציבוריים. וזה למעשה החשש העיקרי כאן. וזאת למרות ההכרזה של המשטרה על כך שהיא לא תפעיל את המערכת יותר ממספר שעות ביום.
שימוש במערכות זיהוי פנים לצרכי ביטחון הציבור בשנים האחרונות מסיבות שונות הפך לנושא חם. בסין, המערכות האלה פועלות כבר מספר שנים. ואולם מדובר במערכות בעייתיות. הם סובלות מלא מעט מגבלות: הן מוטות מבחינה גזעית, ניתן לשנות את הגדרות הפנים באופן מלאכותי כפי, שקרה בניו יורק בשנה שעברה; ואפילו חברות טכנולוגיה כמו גוגל לא מהססות להתנגד לשימוש בהן - גם אם מדובר בגוגל שמנצלת את העובדה שהמתחרה העיקרית שלה, אמזון - מספקת מערכות זיהוי פנים כאלה בדיוק.
באופן כללי פעילי פרטיות וזכויות אדם מתנגדים באופן נחרץ לשימוש בה, אך מצד המשטרה הוסבר שזה כעת המצב "הנורמלי" החדש ושכדאי להתרגל לכך. ואולם יש לציין נתון נוסף - האלגוריתם בו משתמשת משטרת לונדון מציג ביצועים מעורבים - הוא אמנם מזהה רק כ-70% מהמבוקשים, אך הוא גם מייצר התראת שווא אחת על כל 1,000 התראות. זאת אומרת שהמערכת עשויה לייצר עשרות אלפי התראות במשמרת שכל אחת מהן צריכה להיבדק על ידי שוטר.
הגידול בשימוש בזיהוי פנים עורר מספר התנגדויות - אך עד כה הרגולטורים לא ממש בחנו את הנושא לעומק. אין כיום בשום מדינה חקיקה המסדירה את השימוש בזיהוי פנים. עד כדי כך שסטארט-אפ אמריקאי, Clearview, אף ניצלה את המצב והצליחה למכור אפליקציה כזו למאות סוכנויות אכיפת חוק וזאת מבלי שהטכנולוגיה שלה עברה בדיקה חיצונית או אישור על ידי הממשל הפדרלי בארה"ב. חמור מכך, את מאגר ההשוואה, Clearview סיפקה מתוך שלל התמונות שמפורסמות ברשתות חברתיות כגון פייסבוק, טוויטר ואינסטגרם או אפילו בגוגל. מהלך שאינו עומד בתנאי השימוש של השירותים האלה בעצמם.
לא ברור אם המערכת הבריטית תהפוך ליותר מאמצעי זיהוי חשודים בשימוש מוגבל כפי שהמשטרה מצהירה, למשל כדי לעקוב אחרי פעילים פוליטיים או חברתיים. אך בהתחשב בכך שבעולם כיום לא חסרים דיווחים על "טעויות שיקול דעת" מעין אלו, כנראה שגם כאן מתישהו מישהו יחליק והמשטרה תצטרך לספק תשובות לשאלות נוקבות.