פריצת דרך בפריסת סיבים אופטיים: החברות יחויבו לפרוס במשותף, העלויות יוזלו
מפעיל המתכוון לפרוס תשתית חדשה יחויב לפנות לשאר המפעילים בהצעה לעשות בה שימוש משותף תמורת השתתפות בעלויות ההקמה; בצעד זה מבקש המשרד למנוע השקעות כפולות והפחתת העלויות המשקיות, כמו גם צמצום המטרד הציבורי הכרוך בפריסה
משרד התקשורת פרסם הבוקר (א') שימוע שתכליתו לחייב את חברות התקשורת בפריסה משותפת של תשתית סיבים אופטיים בבניינים קיימים. בצעד זה מבקש המשרד למנוע השקעות כפולות והפחתת העלויות המשקיות, כמו גם צמצום המטרד הציבורי הכרוך בפריסת סיבים אופטיים, המאפשרים מהירות אינטרנט אולטרה מהירה עד 1,000 מגה-ביט.
- המדינה החליטה להפקיר את הפריפריה בפריסת סיבים אופטיים
- משרד התקשורת יחייב החברות במחיר אחיד למנויים בתשתית הסיבים האופטיים
- משרד התקשורת מציע לבזק הטבות - בתנאי שתפעיל את רשת הסיבים
בשיטה המקובלת כיום לפריסת סיבים אופטיים בארץ, המפעיל פורס בשלב ראשון את הסיב מארונות הרחוב לבניין, ובשלב שני נדרש לבצע פריסה אנכית לאורך קומות הבניין ומהן אל דירות המגורים אשר בכל קומה. הפריסה בשלב השני גוררת עלויות ניכרות ומורכבות לוגיסטית, שכן היא כרוכה בהצבת ארונות תקשורת בלובי ובכל קומת מגורים וכן בהשחלת סיבים בצנרת שתפוסתה כמעט מלאה. לצורך המחשה, צוות בין-משרדי של התקשורת והאוצר אמד את פרויקט הסיבים של בזק בכ-3 מיליארד שקל ואת החיבור לכל דירה בכ-300-400 שקל בממוצע.
בשוק התקשורת פועלות כיום חמש חברות הפורסות בפועל תשתית נייחת המבוססת לפחות בחלקה על סיבים אופטיים: בזק, HOT, IBC, סלקום ופרטנר. לאור התחרות בין החברות, הן פורסות תשתיות במקביל באותם הבניינים, מה שגורר עלויות כפולות. מצב זה גורם מטרד לדיירי הבניין ולאחר כניסת המפעיל הראשון הם מסרבים את כניסתו של מפעיל נוסף.
על כן, שוקל המשרד לקבוע הוראות שיחייבו שימוש משותף של המפעילים בתשתית הסיבים האופטיים שתיפרש בבנייני מגורים קיימים, במטרה לעודד את התחרות ולהפחית חסמי כניסה לשחקנים השונים. בהתאם להסדר המוצע, מפעיל המתכוון לפרוס תשתית סיבים בבניין בו לא קיימת תשתית, יהיה חייב לפנות לכל מפעיל אחר, לפחות 60 ימים טרם תחילת העבודה, בהצעה לעשות שימוש משותף בתשתית שיפרוס בבניין, תמורת השתתפות בעלויות הקמת התשתית או בתמורה להסכמה מסחרית אחרת ביניהם. על המפעיל האחר למסור על הסכמתו תוך שלושה שבועות ממועד הפנייה.
המפעיל הראשון יחויב לפרוס את התשתית באופן שיאפשר בה שימוש משותף עתידי לכל הפחות למפעיל אחד נוסף, מעבר למפעילים איתם סיכם שימוש משותף טרם הקמת התשתית. המפעיל הראשון יקבל תגמול, בכך שיהיה רשאי לדרוש "פרמיה סבירה" בגין שימוש משותף עתידי, הנובעת מנשיאתו בסיכון הביקוש. פרמיה זו, אשר המשרד נמנע מלהגדיר, לא תחולק בין כלל המפעילים איתם סיכם המפעיל הראשון שימוש משותף טרם הקמת התשתית. כמו כן, מפעיל חדש שירצה לפרוס תשתית עצמאית בבניין בו כבר נפרסה תשתית משותפת – יוכל לעשות כן, אך יחויב לאפשר שיתוף עתידי בהתאם למתווה.
המשרד שוקל לקבוע כי הגדרת "בניין מגורים" תכלול רף של 5 דירות. הוראות אלו לא יחולו על בנייני מגורים קיימים בהם נפרסה תשתית סיבים אופטיים זה מכבר. בנוגע לבניינים חדשים שייבנו בעתיד, נבחנת בימים אלה אסדרת הפריסה האנכית של תשתית סיבים אופטיים בהם במסגרת תיקון לתקנות התכנון והבנייה, במטרה לקבוע חובת פריסה במועד הבנייה.