$
תקשורת

משרד התקשורת משיב לעתירה נגד מכרז דור 5: "עיכוב שלו יפגע בצמיחה במשק"

המדינה הגיבה לעתירה שהגישו בתחילת החודש סלקום, גולן טלקום ואקספון וטענה כי "מטרתן לעכב את הליכי המכרז ככל הניתן, וייתכן שאף לנסות ולהפחית את התחרות בו"

אביאור אבו 16:3429.12.19

משרד התקשורת השיב היום (א') לעתירה המנהלית שהגישו בתחילת החודש חברות התקשורת סלקום, גולן טלקום ואקספון לבית המשפט המחוזי בירושלים בבקשה לתת צו ביניים ולהקפיא את הליך מכרז דור 5. המדינה טוענת בתגובתה כי דין הבקשה להידחות.

החברות טענו כי המשרד בחר לנסות שיטת מכרז חדשה ומורכבת המכונה "מכרז שעון קומבינטורי" אשר מעולם לא נוסתה בישראל, ועשויה לפגוע בעקרון השוויון והתחרות ולהוביל לתוצאות אבסורדיות.

 

לטענה זו השיבה המדינה כי "ועדת המכרזים בחרה את המודל המכרזי באמצעות צוות משנה כלכלי ומומחה לתורת המשחקים מטעמה. הצוות והמומחה סקרו את הספרות הענפה בעניין המכרזים מסוג זה, תוך למידה והשוואה מהניסיון שנצבר לגביהם בעולם.

 

על פי המדינה, "לא נמצא מודל אלטרנטיבי שבכוחו לספק מענה טוב יותר". עוד הדגישה כי "נבנה סימולטור המדמה את חוקי המכרז, והורצו מספר מכרזי דמה בהשתתפות אנשי משרד התקשורת והאוצר (כולם הגיעו לתוצאה יעילה מבחינת הקצאת התדרים)". 

מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן צילום: אוראל כהן

 

"המודל שבו בחרה הוועדה הוא מודל נפוץ ומקובל בעולם", כתבה המדינה בתשובה לעתירה, "בפרט ביחס לתחום הקצאת התדרים. אין מדובר במודל 'ניסיוני' או 'אזוטרי' או במודל שנזנח. ההפך מכך. מדובר במודל מוכר שאף הולך וצובר תאוצה בשנים האחרונות, ובשנים 2020-2021 לפחות ארבע מדינות מהאיחוד האירופי מתעתדות לעשות בו שימוש במכרזי תדרים". 

 

החברות עוד טענו בעתירתן כי המכרז מאפשר תוצאות פוגעניות ובלתי סבירות. המדינה השיבה כי "התרחיש המתואר בחוות הדעת של העותרות הוא תרחיש קצה בלתי סביר באופן חריג שמבטא התנהגות לא רציונאלית של המציעים המתוארים בו. ביחס לכל מכרז ניתן להציג מקרי קיצון, וברור שאין במקרה הקיצון כדי ללמד על התרחיש הסביר".

 

המדינה טענה כי "בחוות הדעת של העותרות נפלו מספר פגמים משמעותיים, שבגינם התרחיש המתואר במסגרתה אינו אמין והסיכוי להתממשותו בפועל קלוש. הצפי הוא לכך שהפערים בתשלום דמי הרישיון בין המשתתפות השונות יהיה פרופורציונאלי ובהפרשים שאינם אסטרונומיים כפי שהוצג בחוות הדעת הקיצונית והבלתי סבירה שהגישו העותרות”.

 

עוד הוסיפה המדינה: "מסמך עקרונות ביחס למכרז פורסם לעיון הציבור וחברות הסלולר כבר בחודש דצמבר 2018. העותרות השתהו פרק זמן ניכר טרם פנו למשיבים, ופנייתן נעשתה 'בדקה ה-90' ממש".

 

"התנהלות זו" מצביעה, על פי המדינה, על כך ש"ברקע לכל ההליך ניצבת מטרת חברות הסלולר לעכב את הליכי המכרז ככל הניתן, וייתכן שאף לנסות ולהפחית את התחרות במכרז, מטעמיהן שלהן. ודי לחכם ברמז".

 

על פי המדינה, "עיכוב בלתי מוצדק של המכרז יוביל לפגיעה בצמיחה הכלכלית של המשק וברווחת תושבי ישראל. העיכוב יגרום לנזק שייגרם למדינה במישרין ובעקיפין כתוצאה מהעדר רשתות תקשורת מתקדמות שיפגעו בצמיחת התוצר, בהשקעות הון מגורמי חוץ, ובפיתוח תעשיות בענף ההיי-טק".

 

שש חברות התקשורת הקיימות היום יכולות לגשת למכרז דור 5, במבנה של שלוש קבוצות, על פי חלוקת הרשת הקיימת: סלקום יחד עם גולן טלקום ואקפסון; פרטנר עם HOT מובייל ופלאפון לבדה. לאור הגשת העתירה, דחה משרד התקשורת את התאריך שבו הקבוצות נדרשות להגיש את הצעתן ל-12 בינואר. באם ידחה בית המשפט את העתירה – ידרשו סלקום, גולן ואקפסון לגשר על המחלוקות ביניהן ולהגיש הצעה משותפת במודל הנוכחי.

x