$
חדשות טכנולוגיה

אפליקציית הריגול מאיחוד האמירויות - והקשר הישראלי

דיווח ב"ניו יורק טיימס": חברת DarkMatter עומדת מאחורי אפליקציית צ'ט בשם ToTok שעל פי החשד משמשת לריגול המוני. החברה נמצאת תחת חקירת FBI, ובין עובדיה יש גם אנשי NSA לשעבר ואף יוצאי אמ''ן של צה''ל

רפאל קאהאן 14:3123.12.19

אפליקציית צ'ט בשם ToTok, המשווקת כאמצעי תקשורת מאובטח עם החברים והמשפחה, היא למעשה אפליקציית ריגול של איחוד האמירויות, שעוקבת אחר פעולותיהם של מי שמוריד אותה - כך דיווח "ניו יורק טיימס" אמש (א'). האפליקציה, שהושקה לפני חודשים אחדים, זכתה למיליוני הורדות, בעיקר במזרח התיכון, אירופה, אסיה, אפריקה וארה"ב.

 

על פי ניתוח של חברת המחקר App Annie, האפליקציה נכנסה לרשימת האפליקציות החברתיות (Social) הפופולריות ביותר לצד TikTok, סנאפצ'ט וכמובן האפליקציות של פייסבוק - הישג מרשים לאפליקציה עלומה וחדשה. יש לציין שאיחוד האמירויות חוסם את השימוש באפליקציות כגון ווטסאפ, מסנג'ר ודומותיהן, ומאשר שימוש רק באפליקציות כגון ToTok.

 

עם זאת מתברר כי אפליקציית ToTok היא כלי ריגול המוני, ומסוגלת לעקוב אחר כל שיחה, תנועה, מערכת יחסים, פגישה, קול ותמונה של המשתמשים. ניתוח של האפליקציה וראיונות שנערכו עם מומחי סייבר העלו שהחברה העומדת מאחורי אפליקציית ToTok, בריג' אחזקות, היא למעשה רק חזית של חברת מודיעין הסייבר וההאקינג שבסיסה באבו דאבי, DarkMatter.

אפליקציית ToTok בפליי לפני שהוסרה אפליקציית ToTok בפליי לפני שהוסרה צילום: גוגל פליי

 

חברה זו, המעסיקה אנשי מודיעין של האמירויות, ואנשי מודיעין אמריקאים וישראלים לשעבר, נוהגת למשוך כשרונות סייבר באמצעות משכורות ענק שעל פי הדיווחים עשויות להגיע למיליון דולר בשנה. החברה גם נחשדת בכך שהיא משמשת כזרוע סייבר פרטית של איחוד האמירויות.

 

בראש DarkMatter עומד פייסל אל בנאי, יזם טלקום צעיר ומצליח, שאביו היה בכיר במשטרת דובאי. עם זאת החברה פרטית ואינה מסונפת רשמית לממשלה או לסוכנות ביון כזו או אחרת. החברה גם עומדת כיום במרכזה של חקירת FBI נגד עובדים אמריקאים שלה, ככל הנראה האקרים שעבדו בעבר ב-NSA (הסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב), ונחשדים בביצוע פשעי סייבר במסגרת הפעילות שלה.

 

בעקבות התחקיר ופנייה של הטיימס, ToTok הוסרה לאחרונה מחנויות האפליקציות של אפל וגוגל, אך היא עדיין פועלת על מכשירי המשתמשים שהורידו אותה, עד שאלה ימחקו אותה. ואולם לפי דיווח של אתר Gulf News אמש (א'), האפליקציה גם עשויה להיות קשורה לאפליקציה נוספת בשם Botim הזמינה להורדה בחנויות האפליקציות של גוגל ואפל. מפתחי Botim אף טוענים כי ToTok היא מיתוג מחדש של האפליקציה שלהם.

 

ההאשמות נגד ToTok מגיעות בתקופה של חשש גובר לגבי האופן בו ממשלות משתמשות באפליקציות כדי לאסוף מידע על המשתמשים או יעדים אחרים.

 

גם טיקטוק, אפליקציה סינית פופולריות, נתפסה באחרונה באיסוף מידע משתמשים פרטי בצורה בלתי חוקית והעברתו לסין. עם זאת ToTok לא קשורה לטיקטוק הסינית למעט הדמיון בשם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x