גוגל מחרימה את טורקיה: הפסיקה לאשר שיווק של מכשירי אנדרואיד במדינה
סכסוך הגבלים עסקיים בין הרגולטור הטורקי וגוגל הסתיים בהפסקת מתן רישיונות למכשירי אנדרואיד שמשווקים במדינה. הסיבה העיקרית היא התעקשותה של גוגל להשאיר את מנוע החיפוש שלה כברירת מחדל במכשירים
- גוגל עצרה את עדכון כרום באנדרואיד בגלל באג חמור שמוחק מידע
- סמסונג עוצרת את עדכוני אנדרואיד לגלקסי S10 בישראל בגלל בעיות שפה
- גוגל מאשרת: מאות מיליוני משתמשי אנדרואיד היו חשופים לפרצת אבטחה חמורה
הסיבה למהלך של גוגל היא שהממונה על התחרות הטורקי קנס את החברה ב-93 מיליון לירה (17.4 מיליון דולר), לפני שנה, בעקבות הפרות של חוקי ההגבלים העסקיים של המדינה. גוגל הגיבה בשינויים שהכניסה בהסכמים עם שותפיה העסקיים, אך לפי הדיווחים, הרגולטור עדיין לא היה מרוצה, מכיוון שגוגל לא הרשתה להכניס שינויים למכשירים כך שמנוע החיפוש המרכזי נותר זה של גוגל.
גוגל מסרה בהצהרה כי הודיעה לשותפיה העסקיים שלא תאשר בקשות רישיון לטלפונים עם אנדרואיד בשוק הטורקי. המשמעות היא שמכשירים אלה יגיעו ללא גישה לגוגל פלייסטור או לאפליקציות כמו ג'ימייל ויוטיוב. המשתמשים יוכלו אמנם לגשת לגרסאות הדפדפן של השירותים האלה, אך לק ניכר מתכונותיהם כמו התראות או שילוב עם אסיסטנט לא יעבדו.
המצב מזכיר מאוד את החרמת מוצרי וואווי. גם החברה הסינית מנועה מלשווק מכשירים עם שירותי גוגל עליהם למרות שהסמארטפונים החדשים שלה משווקים עם גרסת אנדרואיד שהיא פיתחה לעצמה. ואולם כאן מדובר בסכסוך עסקי בלבד. עם זאת, גוגל הבהירה כי מכשירים קיימים לא יושפעו מהחלטה זו, וימשיכו להיות זמינים לרכישה עם אפליקציית שירותי גוגל, כמו גם המכשירים שויובאו למדינה לפני תאריך ההחלטה.
"מכשירים קיימים ואפליקציות ימשיכו לפעול ויקבלו עדכונים כרגיל". מסרה החברה בהצהרה. "מוצריה ושירותיה האחרים של גוגל לא יושפעו גם הם".
גוגל אמרה כי היא עובדת כעת עם רשויות הפיקוח במדינה על מנת לפתור את העניין, וביקשה משותפותיה העסקיים ללחוץ על שר המסחר הטורקי ועל הרשות המפקחת על התחרות במדינה לשקול מחדש את החלטותיהם. "אנחנו מבינים שמצב זה יוצר קשיים ללקוחות, יצרנים, מפתחי אפליקציות וספקי סלולר בטורקיה, ומצפים להגיע להסכם עם הרשויות בהקדם". אמרה גוגל.
רשות התחרות הטורקית פתחה בחקירה בענייני גוגל לראשונה ב-2017 אחרי תלונה שהוגשה על ידי מתחרה של החברה, Yandex. עם תום החקירה, בספטמבר 2018, השיתה הרשות על גוגל קנס, ונתנה לה שישה חודשים לפתור את הבעיה שזיהתה. עם זאת, שינויים שעשתה גוגל בחוזיה באוגוסט 2019, הביאה את הרשות לקבוע, בנובמבר האחרון, כי שינויים אלו לא צלחו, והיא הטילה קנס של 0.05% מרווחיה היומיים של גוגל עד שהנושא ייפתר..