$
חדשות טכנולוגיה

פרסום ראשון

בשל העיכובים במענקי רשות החדשנות: סטארט-אפים החלו לפטר עובדים

חובות הרשות לחברות הסטארט-אפ האמירו ל-200 מיליון שקל, המיועדים ליותר מ-500 חברות; מנהלי חלק מהחברות שלחו מכתב לחברי הכנסת, בו הזהירו מפגיעה אנושה ב"קטר ההייטק" וטענו כי מדובר ב"מצב חירום". הרשות: "עובדים בצמוד לאגף תקציבים ולחשב הכללי במטרה שהנושא יעלה בוועדת הכספים כבר ביום שני - ובכך יבוא לסיומו"

מאיר אורבך 18:3526.11.19

חובות הרשות לחדשנות לחברות הסטארט-אפ האמירו ל-200 מיליון שקל, המיועדים ליותר מ-500 חברות; לפני מספר שבועות עמדו החובות על 100 מיליון שקל ל-250 חברות "בלבד".

 

משיחות עם מנהלים בחברות סטארט-אפ עולה כי חלק מהם החלו לפטר עובדים כתוצאה מהעיכוב במענקים. עם זאת, על פי הערכות, הקיף הפיטורים בשלב זה עומד על עשרות בודדות. בתחילת החודש חשף כלכליסט מכתב שהוציא אהרון אהרון, מנכ"ל הרשות לחדשנות, בו הביע את צערו בפני החברות על עיכוב התשלומים. 

 

מנכ"ל רשות החדשנות אהרון אהרון מנכ"ל רשות החדשנות אהרון אהרון צילום: אוראל כהן

 

יוסי רבינוביץ' ויואב ליניק, המייסדים של חברת Quay, אמרו לכלכליסט שהקימו קבוצה של חברות סטארט-אפ אשר נפגעו קשות כתוצאה מהעיכוב, וכיום היא כבר מונה 60 חברות. לדבריהם, "אחרי כשלושה שבועות של עיכוב בכספים החלטנו להרים את הכפפה ולנסות להעלות את המודעות הציבורית לנושא. זהו מצב חרום. חברות דיווחו לנו שהחלו בפיטורי עובדים ועיכוב פרוייקטים מול לקוחות בחו"ל".

 

חברי הקבוצה אף שלחו מכתב לחברי הכנסת, בו נכתב כי "החברות בנו את תקציבן בהתחשב בכספים שאמורים להתקבל מהרשות, וחלקן עומדות בסכנת סגירה בעקבות העיכוב. חלקן כבר החלו בהליכי פיטורים של עובדים מעולים, העוסקים בעתיד של מדינת ישראל. עם כל הצער שבדבר, הן אינן יכולות להמשיך ולהחזיק בצוותים שגייסו בעבר בעקבות אישור הפרוייקטים בידי הרשות. חברות אחרות מדווחות על עיכוב בפרוייקטים מול לקוחות בינלאומיים, ובנוסף ישנה סכנה גדולה של איבוד אמון של משקיעים זרים בחברות שבנו חלק מתקציב המו"פ שלהן על הכספים מהרשות".

 

לטענתם, "מדובר במעל ל-500 חברות. עם כל הזעזוע שהמשק עובר בעקבות המשבר הפוליטי, כלכלת ישראל נשענת על קטר ההייטק, החדשנות היא בבסיסה והיא היא שמבטיחה לישראל כלכלה פורחת ומשגשגת גם בעתיד. לפגיעה ברשות לחדשנות ובעקבותיה בחדשנות הישראלית השלכות חמורות, אשר ישפיעו לרעה על כלל האוכלוסיה. אם קטר ההייטק יאט את הקצב, הרכבת כולה תאט יחד אתו, וכספים רבים לפרוייקטים חברתיים הקרובים לליבכם וללב כולנו פשוט לא יהיו. אם המגזר היעיל ביותר במשק יפגע, ההשלכות לכולנו ברורות".

 

תקציב רשות החדשנות השנתי עומד על כ-1.6 מיליארד שקל, המחולקים על פני כל השנה לחברות שונות במספר מסלולי מענקים. מסלולי תמיכה אלו מאפשרים לחברות צעירות רבות להתמקד בפיתוח, ולא לעסוק רק בגיוסי הכספים.

 

במכתב שנשלח לחברות בתחילת החודש כתב אהרון אהרון: "מצאנו לנכון לעדכן אתכם במצב ובסטטוס תשלומינו לחברות, כחלק ממאמצנו ליצור שקיפות ושיתוף פעולה מולכם. כידוע, תקציב רשות החדשנות הוא חלק מתקציב המדינה ולכן יכולתנו לשלם לכן תלויה בקבלת תקציבנו בזמן. לצערנו מסיבות שאינן תלויות בנו, חלים לאחרונה עיכובים שונים בהעברת התקציב אלינו, כמו גם אל גופי ממשלה אחרים, דבר המאלץ אותנו לעכב את התשלומים המגיעים לכם. צוות רשות החדשנות, ואני באופן אישי, עושים כל שאנחנו יכולים כדי להאיץ את קבלת הכספים המגיעים לרשות על מנת שנוכל להעבירם אליכם. אנו מעריכים כי הכספים יועברו אלינו בקרוב על מנת שנוכל להעבירם אליכם ולהמשיך בפעילותנו השוטפת. אנו מבקשים את סבלנותכם לתהליך שנכפה עלינו ומזיק לכם".

 

מח"כ יזהר שי (כחול לבן) נמסר בתגובה: "לא יעלה על הדעת שבגלל תסבוכת פוליטית-בירוקרטית יעצרו התקציבים לרשות החדשנות. מדובר פה לא רק על אובדן מקומות עבודה אלא גם על פגיעה קשה באמון משקיעים זרים וחברות בינלאומיות בהייטק הישראלי. בעניין הזה אין פוליטיקה, יש חובה לכל קצוות הקשת הפוליטית לעשות כל מה שאפשר כדי להזרים מיידית את התקציבים שעוכבו לרשות החדשנות".

 

מרשות החדשנות נמסר: "הרשות עוקבת בדאגה ובהבנה אחרי מצבן המתדרדר של מאות חברות. אנו עובדים בצמוד לאגף תקציבים ולחשב הכללי על מנת שהנושא יעלה בוועדת הכספים ביום שני הקרוב, ובכך יבוא לסיומו נושא זה. מייד עם הגעת הכסף נשחרר אותו לחברות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x