NSO ריגלה אחר בכירים בכמה מדינות באמצעות פירצה בווטסאפ
כך לפי חשיפת רויטרס; מדובר בריגול אחר גורמי ממשל, בין היתר בבעלות ברית של ארה"ב; הדבר מערער את טענות החברה הישראלית שלפיה התוכנה מתוצרתה משמשת למעקב רק אחרי טרוריסטים ופושעים
- פייסבוק נגד NSO והפריצה לווטסאפ: כשמרגלים מתחרים
- טלטלה ב-NSO: פייסבוק תובעת אותה על פריצה לווטסאפ
- כל מה שצריך לדעת על גיבוי הצ'ט והמדיה בווטסאפ
השבוע הגישה פייסבוק, הבעלים של ווטסאפ, תביעה נגד NSO בבית משפט פדרלי בארה"ב, אחרי שזיהתה שניצלה פרצה באפליקציית המסרים המידיים על מנת להפיץ את תוכנת הריגול פגסוס מתוצרתה. במסגרת התביעה חשפה פייסבוק ש-NSO ניסתה להדביק 1,400 מכשירים ניידים, כ-100 מהם של עיתונאים, פעילי זכויות אדם ופעילי אופוזציה בכ-20 מדינות.
עתה חושפת רויטרס שבין הקרבנות של פגסוס היו גם גורמים ממשל רשמיים בכמה מדינות, מה שמערער עוד יותר את הטענה של NSO שלפיה התוכנה משמשת רק למעקב אחרי טרוריסטים ופושעים דוגמת סוחרי סמים ופדופילים. לדברי מקורות שמכירים את חקירת ווטסאפ, חלק "משמעותי" מהקורבנות הם בכירי בממשל ובצבא ב-20 מדינות בחמש יבשות.
NSO טרם הגיבה לדיווח.
אם הדיווח נכון, מדובר במידע בעל פוטנציאל נפיץ בעבור NSO. ד"ר ג'ון סקוט-ריילסטון, חוקר בכיר במכון Citizen Lab של אוניברסיטת טורנטו, אמר אתמול לכלכליסט שסייע לפייסבוק לזהות את קורבנות המתקפה, רמז לגבי הממצאים שמתפרסמים כעת והבהיר שהם יכולים להיות משמעותיים. "מדינות משתמשות בטכנולוגיה כזו כדי לרגל אחרי מדינות אחרות. זה הפיל בחדר", הוא אמר. "המשמעות היא שהסוגיה אינה האם אנחנו מקבלים מספר מסוים של מקרי שימוש לרעה בתמורה לחקירות פליליות לגיטימיות. השאלה היא עד כמה היכולת של מספר הולך וגדל של מדינות להשתמש בכלי ריגול מתוחכמים נגד מי שהן רוצות פוגעות באבטחת הסייבר העולמית?".
אם אכן יתברר שהתוכנה של NSO שימשה לריגול אחרי בכירי ממשל במדינות שונות, מדובר בתסבוכת מסוכנת ביותר, בעלת פוטנציאל לסבך את ישראל במשבר דיפלומטי עם כמה מדינות, כולל בעלות ברית קרובות. התוכנה מיועדת, לפי הצהרת החברה, רק למניעת פשעים וטרור. ריגול אחרי פעילי זכויות אדם ועיתונאים הוא רמה חדשה של של חוסר אחריות.