חברת Fundbox מת"א גייסה 326 מיליון דולר בהון ומסגרת אשראי
חברת הפינטק גייסה 176 מיליון דולר בסבב C בו השתתפו משקיעים בולטים מארה"ב, אירופה ויפן; לדברי המנכ"ל אייל שנער, בחרה החברה במשקיעים אסטרטגיים, שיסייעו לה כשתחליט להנפיק
- חברת Tipalti גייסה 75 מיליון דולר מאורן זאב ודיק קוסטלו
- חברת Strigo גייסה 2.5 מיליון דולר לשיפור הדרכה
- דו"ח: קרנות מעמק הסיליקון משקיעות בארץ יותר, גם בלי כסף מקומי
סבב הגיוס כלל מגוון משקיעים מובילים מארה״ב, אירופה ויפן; פאנדבוקס הוקמה ב-2012 בידי אייל שנער (מנכ״ל) וגייסה עד לסבב זה כ-140 מיליון דולר, בין השאר מ-Khosla Ventures, General Catalyst, Spark Growth Capital, ומייסד אמזון ג'ף בזוס. היא מעסיקה 250 עובדים בישראל, סן פרנסיסקו ודאלאס.
״ההון שגייסנו ישמש אותנו להתרחבות מחוץ לארה״ב ולעבודה על מוצרים חדשים״ אמר שנער לכלכליסט. ״אנחנו מסתכלים גם על אירופה וגם על יפן ולכן הכנסו משקיעים גדולים מאוד משני המקומות האלה״.
ממהרים להקדים את פייפאל וענקיות האשראי
על מנת להסביר את המטרה של פאנדבוקס ואת היקף השינוי שהחברה מבקשת לחולל בתחום האשראי העסקי, נזקק שנער לדוגמה היסטורית: ״עד לפני 60 שנה היינו משלמים בעיקר במזומן, לפעמים, במקומות שהיינו הולכים אליהם לעיתים קרובות, כמו המכולת השכונתית, היינו רושמים על החשבון. עד שבשנות ה-50 בארה״ב חברות כמו דיינרס קלאב חברו למסעדות בניו יורק והציעו להן לקחת על עצמן את סיכון האשראי תמורת עמלה שאז הייתה מאוד גבוהה. המסעדות קיבלו את הכסף מיד והדיל הזה נתן ללקוח הרבה כוח קנייה. זה שילוב מאוד מפתה עבור בתי עסק וצמחו בתחום חברות מאוד גדולות.
״עולם ה-B2B טרם עבר את השינוי הזה ועדיין מתנהל בו מו״מ על התשלום ועל המועד. מרבית התשלומים היום מתבצעים בצ׳ק או בהעברה בנקאית. אבל סדרי הגודל של העולם העסקי הרבה יותר גדולים - הן מבחינת כמויות והן מבחינת נפח - 21 טריליון דולר בשנה. וגם אם ניקח בחשבון רק את שוק העסקים הקטנים והבינוניים מדובר על כמעט עשרה טריליון דולר. בסוף ימים יגידו אם נצליח או לא, אבל מה שאנחנו עושים זה לקחת את המובן מאליו של עולם התשלום באשראי וליישם אותו בעולם העסקי״.
מדוע בחרתם לבצע גיוס גדול כל כך עכשיו?
״היו כל מיני אבני דרך שניסינו להגיע אליהן והיו אמורות להוות אינדיקציה גם לגודל השוק וגם לשאלה האם אנחנו מצליחים לפתור בעיה גדולה כל כך. כשהצטברו הרבה תשובות חיוביות היה ברור שאנחנו צריכים להתחיל להסתער על השוק ולא לתת לחברות אחרות לעשות את זה לפנינו, ואני לא מדבר על סטארט-אפים מתחרים אלא על חברות מבוססות כמו חברות האשראי ופייפאל״. לדבריו, היו לחברה הרבה אופציות למשקיעים והיא בחרה את אלה שהם בעלי ערך גבוה, "כמו גופי פנסיה אמריקאים, שיעזרו לנו ביום שנחליט להנפיק".
יש היום הרבה חברות, חלקן אפילו מתחרות ישראליות שלכם, שמציעות פתרונות מימון לעסקים, אתה חושב שיש מקום לכולן או שהשוק יתכנס לפיתרון אחד?
״ריבוי הפיתרונות נובע מזה שהתחום גדול ולא יעיל, בכל מוצר יש לנו מתחרה. יש כמה פיתרונות אפשריים לכל בעיה, יש כאלה שפותרים את התסמינים ויש מי שמנסה לפתור את השורש, ההנחה שלנו היא שרוב הבעיות של אשראי קצר מועד הן כאלה שנובעות מאיך שתשלומים בארה״ב מתבצעים היום. אם נצליח לפתור את הבעיה שאנחנו מתמקדים בה היום נוכל לשחרר לשוק יותר מ-3 טריליון דולר בשנה שכלואים בחשבוניות שכבר הוצאו אחר העבודה נעשתה. התחרות תבוא דווקא משחקנים גדולים לדעתי, כל אחד יעשה את זה בצורה אחרת אבל מסטרקארד ויזה ופייפאל שמו את הנושא בעדיפות ראשונה. מצד שני, יש להן את הבעיה הקלאסית של חברות בקנה המידה הזה והיא שיש להן עסק גדול ומצליח והשאלה היא כמה משאבים ושינויים הן יכולות לעשות כדי לפתור שוק חדש לגמרי. עם כל זה, תראי כמה חברות יש בשוק האשראי הצרכני - יכולות להיות הרבה חברות גם בתחום שלנו וכולן יצליחו״.
בסבב הגיוס הנוכחי השתתפו Allianz X, Healthcare of Ontario Pension Plan, HarbourVest, 9Yards Capital, Hamilton Lane, SEB Private Equity (on behalf of clients), Cathay Innovation, Synchrony Financial, MUFG Innovation Partners ,Recruit Strategic Partners, GMO Internet Group ו-Arbor Ventures. בנוסף, השתתפו בסבב משקיעים קיימים בפאנדבוקס, ביניהם Khosla Ventures, General Catalyst ו-Spark Capital Growth.