$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

שיעור הביבי-בוט: הגיע הזמן לפיקוח על קמפיינים ברשת

ראש הממשלה נתניהו ניצל את חולשת ועדת הבחירות ורצונה של פייסבוק להתרחק מצרות כדי להפיץ תעמולה מקוונת בניגוד לחוק; טוויטר מציגה עמדה מקוממת בנוגע לפעילות עריצים בשירותיה; ואפל מאבדת עוד מנהל בכיר, שלישי עבורה השנה

עומר כביר 12:4819.09.19
אם יש משהו אחד שאפשר ללמוד ממערכת הבחירות האחרונה, הוא שבכל מה שנוגע להתנהלות ברשת המנגנונים הקיימים פשוט לא מסוגלים לעשות את העבודה. במיוחד אם אחד הצדדים במשחק, במקרה זה מפלגת השלטון וראש הממשלה, מחליט לשבור את כל הכללים והחוקים המקובלים כי הוא יודע שההשלכות, יהיו מינוריות, אם בכלל יהיו.

 

המצב הזה התפוצץ לכולנו בפנים ביום הבחירות עצמו, כשוועדת הבחירות המרכזית ופייסבוק רצו לאורך היום סביב הזנב של עצמם כשהם מורידים, מחזירים ואז שוב שוקלים להוריד את הצ'טבוט של ראש הממשלה (ביבי-בוט) בעקבות הפרות חוזרות ונשנות של חוקי תעמולת הבחירות. כשגורם עצמתי הופך את שלטון החוק לבדיחה, מצפצף בגלוי על כל אמות המידה המקובלות, וכשהרגולטור חלש ונטול כלי אפקטיביים לרסן אותו ברור שמשהו חייב להשתנות, ומהר.

 

נתניהו פונה לתומכיו בשידור חי בפייסבוק, ביום הבחירות נתניהו פונה לתומכיו בשידור חי בפייסבוק, ביום הבחירות

 

 

רוב הזמן, היתה זו מערכת בחירות מנומנמת יחסית בחזית הרשת. המיאוס והעייפות ממערכת בחירות שנייה תוך חצי שנה והשילוב של החמסין המתמשך חלחלו גם לעולם המקוון וצמצמו את השיח בנושא ואת פעילות המפלגות למינימום. תרמה לכך במידה רבה העובדה שפעילות החשבונות המזויפים והבוטים ברשתות חברתיות ירדה משעותית לעומת הסבב הקודם. "כשמשווים את הפעילות הלא-אורגנית ברשתות בשתי מערכות הבחירות שנערכו השנה בישראל, במערכה הראשונה הפעילות ברשתות היתה בקנה מידה גדול משמעותית", אמר לכלכליסט ההאקר והאקטיביסט נעם רותם, שהפעיל לקראת הבחירות הקודמות את "פרויקט הבוטים הגדול" לאיתור וחשיפת רשתות של חשבונות מזויפים במדיה חברתית. "אולי זה האפקט של פרויקט הבוטים, ואולי המפלגות פשוט הבינו שזו דרך לא מספיק אפקטיבית מול המשאבים הדרושים להפעלתה בצורה אינטליגנטית".

 

הפעילות המשמעותית היחידה שאותרה בהקשר זה במערכת הבחירות הנוכחית היתה רשת של כ-110 חשבונות מזויפים שפעלו לדיכוי שיעור ההצבעה במגזר הערבי. הפרופילים ברשת התחזו לאזרחים ערבים והגיבו בצורה שלילית לעמודים או פוסטים שעודדו הצבעה במגזר הערבי, וכן קראו להחרמת הבחירות. פייסבוק סגרה כ-80 מחשבונות אלה כאשר הועבר אליה מידע בנושא, והצמיחה בשיעורי ההצבעה במגזר הערבי מצביעה על כך שאם היתה לרשת השפעה, כנראה שהיתה זניחה.

 

 

אבל על היעדר ההסתה והשיסוי בחסות חשבונות מזוייפים יותר מפיצו ביטוי שנאה והסתה שהפיצו המועמדים השונים בשמם הם, ברשת ובכלי התקשורת המסורתיים -לא פעם, כשהגורמים המסיתים והמפלגים ביותר מאשימים את יריביהם בהסתה; סוג של השלכה, כנראה. קשה להפריד בין אמירות משמעותיות ברשת ומחוץ לה, שכן כל אמירה מהודהדת בתקשורת המסורתית ולהיפך, אך מקרה ההסתה הבולט ביותר היה בשבוע שעבר כשהביבי-בוט שלח לעוקבים אחריו ולמבקרי עמוד הפייסבוק של הליכוד הודעה דוחה במיוחד: "אסור שתקום ממשלת שמאל מסוכנת עם לפיד, עודה, גנץ וליברמן. ממשלת שמאל חילונית חלשה שסומכת על הערבים שרוצים להשמיד את כולנו - נשים, ילדים וגברים - ותאפשר איראן גרעינית שתחסל את כולנו".

 

בליכוד האשימו עובד מטה אלמוני בהפצת המסר, ופייסבוק הגיבה בהשעייה של הביבי-בוט ל-24 שעות בלבד, בגין הפצת תוכן שטנה. רק לשם השוואה, מוקדם יותר השנה פייסבוק השעתה לשלושה ימים את הפודקאסטר הישראלי דור צח בגין פוסט סאטירי במובהק שלשונו: "אחת לשנה קופץ לח"כים מהימין ממורי (Memory, ע"כ) בפייסבוק שכתוב בו 'חחח איזה מדהים יהיה לקבור ערבים בעור חזיר'".

 

התנהלות זו היתה רק קדימון למה שארע ביום הבחירות עצמו. הליכוד ונתניהו ניצלו את הביבי-בוט כדי לעבור בצורה מובהקת על החוק, כשהפיצו מידע על סקרי בחירות. "הסקרים שלנו מראים שאנחנו קרובים מאוד לממשלת שמאל של לפיד וגנץ שבה עודה וטיבי יהיו שרים", נכתב בהודעה ששלח הביבי-בוט ביום הבחירות בצהריים.

 

 

 

הודעה זו הגיעה אחרי כמה הודעות שנשלחו בימים שקדמו לבחירות וכללו גם הן מידע על סקרים, ושהובילו להגשת עתירה נגד פעילות זאת לוועדת הבחירות. בעקבות העתירה הורה יו"ר ועדת הבחירות, יורם מלצר, לליכוד להפסיק את הפצת הסקרים. על רקע הוראה זו ובעקבות הפצת הסקר ביום הבחירות חסמה פייסבוק ביום שלישי את פעילות הביבי-בוט עד לסיום הבחירות.

 

נתניהו, בתגובה, ניצל את החסימה כדי לתקוף את פייסבוק ואת מלצר - כמובן, בשידור חי בפייסבוק. "סגרו לנו את הצ'אט-בוט! זה לא ייאמן", הוא אמר. "זה לא מידתי, זה לא צודק וזה רק לנו. לקחו פטיש של 100 קילו והורידו אותו על הזבוב, כי זה הזבוב של הליכוד". השימוש בשידורים החיים של פייסבוק היה מאפיין בולט נוסף של קמפיין הליכוד, בפרט בימים האחרונים, במהלכם הרבה ראש הממשלה בשידורי חירום לקראת יום הבחירות. זאת, בשעה שמפלגות אחרות ניהלו קמפיין פייסבוק רגוע יותר שהתבסס על קידום פוסטים בתשלום והעברת מסרים בצורה מסורתית יותר.

 

על רקע מתקפה זו, ואחרי שח"כ דוד ביטן פנה לוועדת הבחירות בהבטחה שפייסבוק לא תפר שוב את החוק, התיר מלצר להחזיר את הצ'טבוט לחיים, בלי שום סנקציה על הפרת החוק. התוצאה: שידור ישיר נוסף שבו שוב דיבר נתניהו על סקרים פנימיים, הפעם כאלה שלפיהם עוצמה יהודית לא עוברת את אחוז החסימה.

 

במקרה אחר, ביום שני, שיתף נתניהו ברשתות חברתיות סרטון תעמולה שמזייף מהדורת חדשות של גלי צה"ל, אף שהחוק אוסר להשתמש בצה"ל במסגרת תעמולת בחירות. התנהלות זו - צפצוף בוטה על החוק וכללי המנהל התקין - אפיינה את הליכוד ואת ראש הממשלה לא רק בפעילותם ברשת. במהלך יום הבחירות התראיין נתניהו לשתי תחנות רדיו מגזרית, חרף האיסור בחוק על כך. בשבוע שעבר ניצל נתניהו נאום משודר שנשא לביצוע תעמולת בחירות, אף שיועצו הבטיח קודם לכן לוועדת הבחירות שהנאום לא יכלול דברי תעמולה. העונש שנגזר על הליכוד? קנס של 30 אלף שקל. זמן האוויר שקיבל ראש הממשלה בערוצי הטלוויזיה היה שווה הרבה יותר מזה.

 

זה מה שאפיין באמת את מערכת הבחירות הנוכחית, ברשת ומחוצה לה. לא הבוטים והפייקים, לא ההסתה והשיסוי, לא השידורים החיים והלחוצים - כי אם התעלמות מוחלטת מהחוק, זלזול בוטה בשומרי הסף, הבנה שעבירות ייענו במכה קלה על פרק כף היד, אם בכלל, ושלאף אחד אין אפשרות לעצור אותם בזמן אמת. אם יהיה עונש משמעותי, לכל היותר יוטל בדיעבד.

 

 

האתגר מורכב יותר מחסימת בוטים האתגר מורכב יותר מחסימת בוטים

 

 

לפייסבוק אין רצון או יכולת לפעול אקטיבית בהקשר זה, ובצדק מבחינתה. היא לא צריכה להפוך לגורם אכיפה ורגולציה של חוקי התעמולה והבחירות בישראל, או בכל מדינה אחרת שבה יש מערכת בחירות. יש לה מספיק בעיות גם ככה עם אכיפת כללי השימוש שהיא עצמה קבעה מבלי שתצטרך להפוך לשוטר ולשופט של יותר מ-100 מערכות חוקים שונים.

 

הקושי כאן נעוץ אצל הרגולטור, שחסר את הכלים הדרושים על מנת להתמודד ביעילות ובזמן אמת עם הפרות של חוקי התעמולה, שלא יכול להעניש במהירות עבריינים בוטים שמזלזים בו ובחוק המדינה. מישהו צריך לבצע מהפכה כוללת באופן שבו מפקחים ומנטרים את התנהלות מערכת הבחירות במרחב המקוון, מישהו צריך לתת לרגולטור את השיניים שיאפשרו לו לנשוך ולפצוע את העבריינים. הבעיה היחידה היא שהמישהו הזה הוא כרגע מי שגם מרוויח מהמצב הקיים, ולא מהסס לנצל אותו לטובתו.

 

קצרצרים

 

1. האם יש אדם שזה בלתי-מוסרי לתת לו להפעיל חשבון במדיה חברתית? נגיד, מנהיג מדינה שמנהל אותה כארגון פשיעה ומחסל בעקביות את שרידי הממשל התקין, זכויות המיעוטים וחופש הפרט שלא זכו האזרחים לטובת שלטון סמכותני - שלא לומר, דיקטטורי? בטוויטר סבורים שאין שום בעיה לתת לאדם כזה לפעול אצלה בפלטפורמה. בדיון שהיה אתמול בקונגרס האמריקאי אמר נציג הרשת החברתית שלחברה אין התנגדות שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין או נשיא סין שי ג'ינפינג יפעילו חשבונות בשירות, כל עוד הם "מתנהגים לפי הכללים שלנו". עמדה מוסרית ראויה, אין ספק.

 

 

תנו, תנו לו לצייץ תנו, תנו לו לצייץ צילום: רויטרס

 

 

2. פרישה נוספת באפל, השלישית השנה: סגן הנשיא לתקשורת, סטיב דאולינג, עוזב אחרי חמש שנים בתפקיד ו-16 שנים באפל. לפי מזכר ששלח לצוותו, דאולינג לא עובר לחברה אחרת בשלב זה. "אחרי 16 שנה באפל החלטתי שזה הזמן הנכון לעזוב", הסביר. פרישתו של דאולינג מצטרפת לעזיבתם של מנהל הפעילות הקמעונאית של החברה אנג'לה ארנדט בפברואר של המעצב האגדי ג'וני אייב ביוני.

 

 

 

3. אם יש בכירים בחברות הזמנת נסיעות שעדיין תוהים למה כולם כל כך שונאים אותן, כדאי שישימו לב לסיפור הבא: לקוחה של ליפט שתובעת את החברה טוענת שלפני כשנתיים נחטפה באיומי אקדח על ידי נהג ליפט בניו יורק, ואז נאנסה על ידי שני גברים אחרים. ליפט, מצידה, אפשרה לנהג להמשיך לעבוד עם השירות גם אחרי שהמשטרה יידעה אותה על החקירה בנושא. התגובה של ליפט לדיווח מזעזעת במיוחד: "הנהג עבר את בדיקות הרקע של נציבות המוניות והלימוזינות של ניו יורק". ראש, תכיר קיר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x