עד כמה מסובך יהיה להעביר את המידע האישי שלנו מפייסבוק לגורם אחר?
הרשת החברתית התחייבה בעבר שתאפשר ניוד של מידע אישי, ועתה מעלה תהיות בנושא; בנייר עמדה שהפיצה, הציגה את הקשיים המשפטיים והעקרוניים השונים בהעברת מידע בין ספקים, לרבות הבעלות עליו, ההשלכות במקרי נזקים ועוד. מה היא מנסה להשיג בכך?
פייסבוק מתחבטת בפומבי עם בעיותיה בתחום פרטיות המשתמשים; החברה התחייבה בעבר לאפשר לגולשים לקבל את המידע עליהם שאגרה, ואף להעביר אותו לחברות אחרות אם יבחרו בכך. ואולם, היום (ה') פרסמה נייר עמדה שמציג את הקשיים הטמונים במהלך שכזה.
- דליפה בפייסבוק חשפה ברשת 419 מיליון מספרי טלפון של משתמשים
- פייסבוק תאפשר למחוק את היסטוריית הגלישה שלכם שבידיה
- מצד אחד להקשיב, מצד שני להסתיר: נחשפו ההאזנות החשאיות של פייסבוק
לראיית החברה, המידע שבידיה הוא בגדר סחורה, שהיא אמנם לא מוכרת ישירות אך משתמשת בו כדי לאפשר למפרסמים למקד קמפיינים שהם מבצעים דרכה. ואולם, ניוד המידע הזה הוא אופרציה בעייתית, שעלולה לחשוף אותה ואת בעלי המידע לנזקים שונים.
המסמך שפרסמה כולל תהיות, ללא החלטות או קביעות משלה. בין היתר, היא מוצגים בו נושאים כמו איזה מידע ינויד, האם יהיה זה מידע שנוגע רק למשתמש עצמו או גם לחבריו ולאנשי הקשר שלו, שאולי לא רוצים לנייד אותו, ואיך כדאי להגן על פרטיות המשתמשים במהלך פעולת הניוד. כמו כן, תוהה פייסבוק מי יהיה אחראי לשמירה על המידע לאחר שנויד, במקרה של שימוש בלתי הולם או גניבה.
לפי דיווח של הוול סטריט ג'ורנל, מדובר בבעיה שדורשת פיתרון בהול עבור פייסבוק: החברה נתונה ללחץ גובר והולך מצד רגולטורים באירופה ובארה"ב על יישום מדיניות הפרטיות. וסדרה חדשה של תקנות וחוקים שנמצאים בהכנה כולל בקליפורניה, מדינת האם של פייסבוק, צפויים להקשות מאוד את פעילות איסוף המידע ולעקר חלק ניכר מהמודל העסקי שלה.
לפיכך, יתכן שנייר העמדה נועד לערער סוגיות כמו הבעלות על המידע, ולהראות מדוע חקיקה שתגביל את החברה תהיה תהליך בעייתי. מנגד, טוענים מומחים שהרשת החברתית יכולה בקלות לחסום מתחרים על ידי שליטה מוגזמת במידע של המשתמשים, ולפיכך מדובר בצעדי הגנה שלא באמת מתמקדים בטובת הציבור. מדובר בהערכה הגיונית, בהתחשב בעברה המפוקפק של החברה בכל הנוגע להגנת פרטיות המשתמש וזכויותיו. הרגולטורים יצטרכו להכריע בנושא, במסגרת החקירות והבדיקות שמתנהלות משני עברי האוקיינוס.