החופש לתקשר
פיתוח ישראלי של מערכת חדשנית לתקשורת מבוססת תנועות עיניים, משיב לחולים את היכולת לתקשר עם סביבתם. פיתוחים עתידיים של המערכת עשויים להרחיב את השימוש בה גם לבתים חכמים ולמערכות בידור.
אחד הקשיים של חולי ניוון שרירים ונפגעי ראש, עמוד שדרה ושבץ הוא התקשורת עם הסביבה. מדובר לרוב בחולים בעלי יכולת קוגניטיבית ושכלית תקינה, אך בהעדר יכולות מוטוריות נמנעת מהם היכולת לתקשר והם למעשה כלואים בגופם.
- המולקולות הקטנות שמאיימות על הסוכרת
- רישום פטנט במחשבה תחילה
- יזמים - כך תשמרו על סודיות הרעיון שלכם בעת הצגתו למשקיעים
הפתרונות שהיו קיימים עד כה בשוק משלבים טכנולוגיה של מחשב או טאבלט עם מצלמות שעוקבות אחר עיניו או פניו של המטופל. הבעיה היא, שבמרבית הזמן המשתמשים נמנעים משימוש בעזרים אלה מאחר והם מחויבים להתממשק אליהם בכל פעם מחדש על מנת לתקשר, וכך נוצר פער תקשורת, לעיתים ברגעים הקריטיים ביותר, כמו באמצע הלילה, בעת התעוררות, ביציאה החוצה, במקלחת ובמעברים.
אור רצקין ואיתי קורנברג, מייסדי חברת אייקונטרול, הם בעלי זיקה אישית לעולם ניוון השרירים. סבתו של רצקין נפטרה מניוון שרירים וחברו של קורנברג נפטר ממחלת דושן. יחד הם חברו לשי ראשוני וייסדו את החברה בשנת 2016. ראשוני, איש עסקים וספורטאי אשר מאז שאובחן כחולה ALS ניהל פעילות ציבורית נרחבת לקידום מחקר ומודעות ל-ALS, נפטר לפני כשנה.
מתוך הצורך הדוחק לסייע לשי ראשוני ולחולי ALS אחרים, פיתחה חברת אייקונטרול מערכת ששינתה את חוקי המשחק ומקיימת תקשורת רציפה, 24/7, ללא תלות במסך חיצוני, שלא התאפשרה קודם לכן.
אייקונטרול היא מערכת קלה ולבישה המורכבת על ראשו של החולה. באמצעות חיווי קולי המתבצע דרך רמקול המוצמד חיצונית לעצם הלסת העליונה ("מוליך העצם") של המשתמש, הוא מקשיב לתפריטים העומדים לרשותו ובוחר את האפשרות המתאימה לו באמצעות תנועות עיניים (למשל מצמוץ כ"דאבל קליק"), הנקלטות במצלמה שמהווה חלק מיחידת הראש. המערכת מאפשרת גמישות חסרת תקדים שכן המשתמש יכול להגדיר בעצמו, לפי רצונו ויכולותיו המוטורית את מחוות העיניים באמצעותן יתקשר.
המערכת מאפשרת תקשורת דרך רמקול, או דרך חיבוריות הבלוטות' / וואיפי למערכות רבות אחרות. בנוסף, המערכת מאפשרת שמע בשפה אחת ופלט במגוון שפות, לתקשורת עם סביבות שאינן דוברות את שפת המטופל. מאחר והתפריטים מושמעים לחולה דרך "מוליך העצם" היא מאפשרת לו עולם פרטי שרק הוא שומע ומנווט בתוכו, וזאת, בשונה מכלל המערכות כיום שמציגות את הניווט על גביי מסך חיצוני שכאמור, מקשה ומסרבל את השימוש.
העצמאות שמאפשרת מערכת אייקונטרול למשתמש היא מהותית, שכן היא משנה חיים לחלוטין הן עבורו והן עבור בני המשפחה והסביבה המטפלת. בשונה ממערכות אחרות המצריכות אימון מפרך ותקופת כיול אשר עשויה להכביד מאוד על החולים, במערכת של איינקטרול אין צורך בכיול והאימון עשוי להמשך מספר דקות בודדות. המערכת הוצגה ב-2017 על ידי משרד החוץ כאחת המערכות משנות החיים בעזרת טכנולוגיה, זכתה במספר פרסים על הטכנולוגיה פורצת הדרך והיא אף מוצגת במרכז פרס לחדשנות ולשלום.
המערכת זמינה כבר היום לשימוש ביתי ולאחרונה אף נכללה ב"סל הבריאות" בישראל. היא אושרה לשימוש במערכת הבריאות באנגליה ואף קיבלה אישור זכאות להחזרי ביטוח בארה"ב. במקביל, נערכים בה ניסויים קליניים לשימוש במוסדות רפואיים, ובימים אלה החברה בוחנת אפשרות לשותפויות עם חברות גלובליות למכשור רפואי. השינוי שהטכנולוגיה יכולה לחולל בסביבת המוסדות הוא משמעותי ובעל ערך עסקי עצום שכן שוק זה של מערכות לבתי החולים מוערך בעשרות מיליארדי דולרים בשנה.
ההבנה שהגנה על הקניין הרוחני שבבסיס האמצאה היא נכס אסטרטגי חשוב לצמיחת החברה הייתה ברורה למייסדיה עוד בתחילת הדרך. זאת במיוחד, לאור יכולתה של הטכנולוגיה לשמש גם בעולמות תוכן אחרים מחוץ לעולם המכשור הרפואי כמו בתים חכמים, רכבים אוטונומיים ומערכות בידור פנאי וגיימינג. החברה הגדירה את ההגנה על הקניין הרוחני שלה כיעד אסטרטגי חשוב, והגישה בקשות לפטנט ברחבי העולם.
בהתייחסו לתהליך שעברה החברה בהגנה על האמצאה ופיתוחיה המאוחרים יותר, מסביר רצקין, כי "תהליך כתיבת הפטנט הצריך מעורכי הפטנטים הבנה טכנולוגית עמוקה ורב-תחומית באופטיקה, במכשור רפואי ובמערכות ממוחשבות. השילוב של התחומים הללו במשרד שיכיר את כלל הנושאים היה קריטי. בנוסף, היה חשוב לנו שהאנשים שאיתם אנו עובדים יהיו בעלי הבנה גם בתחום עצמו וגם עם יכולת לראות קדימה לאילו תחומים נוספים ניתן לקחת את הטכנולוגיה שלנו, ולדעת איך לחבר את תהליך הפיתוח של האמצאה לעולם העסקי בכדי לקבל החלטות כדוגמת היכן לרשום את הפטנט."
החברה מיוצגת על ידי קבוצת הקניין הרוחני ריינהולד כהן. ד"ר אילן כהן, שותף בכיר וד"ר הילה הריס מילר, עורכת הפטנטים, מוסיפים, כי מרבית הפתרונות בתחום התקשורת מבוססת-עיניים מיישמים מעקב אחר תנועת העין ו"הצבעה" על צלמיות במסך ובדרך זו מדמים הצבעה פיזית במסך מגע או באמצעות עכבר. מערכת האייקונטרול מיישמת פתרון אינטואיטיבי וקל בהרבה למשתמש, המניב תוצאה מדויקת יותר תוך שימוש בעין כבמעין ג'ויסטיק. בנוסף, מגבלה מרכזית של מוצרים קיימים היא התלות במסך בעוד שזה לא נדרש מהטכנולוגיה של אייקונטרול שבבסיסה מערכת לבישה קלה ונוחה.
הוכחת ישימותה ויתרונה הטכנולוגי של המערכת באוכלוסייה שמשוועת לטכנולוגיה כזו ואשר מציבה לה אתגרים טכנולוגיים קשים במיוחד, למשל בגלל טווח תנועה מוגבל מאד של העיניים, פותחת פתח למגוון יישומים ושווקים רבים, לרבות מערכות רפואיות אחרות, יישומים בתעשיית המשחקים, בתים חכמים, כלי רכב אוטונומיים ועוד.
בדומה למקרים רבים אחרים, גם כאן, פטנט הוא כלי מרכזי ליצירת יתרון תחרותי, בייחוד שמדובר בזירה צפופה ותחרותית הגדושה בשחקנים גדולים ובעלי משאבים, עם יתרונות שיווקיים העולים בקנה מידה גדול על יכולותיה של חברה בתחילת דרכה. במקרה של אייקונטרול הבקשות לפטנט של החברה מכסות מספר נדבכים בטכנולוגיה, החל ברכיבי הליבה שלה אשר יכולים להיות מיושמים במגוון מוצרים שונים וכלה במוצרים ספציפיים והרכיבים הנלווים להם אשר טרם הושקו.
אסטרטגיית הפטנטים התמקדה בהקניית נכסי קניין רוחני אשר יאפשרו להוציא לפועל את המודל העסקי שלה באופן עצמאי וללא חשש מהעתקה ובמקביל להקנות לה בסיס איתן ורב ערך לשיתופי פעולה עסקיים עם חברות טכנולוגיה בינלאומיות גדולות עבור מוצרים ספציפיים שהם מוקד העניין עבורם. הבקשות לפטנט מסייעות לחברה גם בהתנהלותה היום-יומית שכן החברה מרגישה בטוחה לחלוק את הטכנולוגיה עם גופים ממשלתיים ומשקיעים פוטנציאלים, וכך היא יכולה לגייס הון, לערוך ניסויים קליניים, לערוך שיתופי פעולה מול גופים גדולים, ולשווק את המוצר שלה בבטחה.
בחזרה לערוץ הפטנטים והקניין הרוחני >>>