התרסקות החללית הישראלית בראשית הפיצה חיים על הירח
ארכיון הספריה הירחית של היזם נובה ספיבק נישא על ידי הגשושית הישראלית בזמן משימתה. היא כללה מיליוני טרדיגרדים, "דובוני מים", יצורים מיקרוסקופיים שמצאו את עצמם כעת על הירח
האם הגשושית הישראלית "בראשית" פיזרה את היצור הקשוח ביותר הידוע לאדם על פניו של הירח? כך עולה מדיווח של אתר Vice שפורסם היום (ג'). החללית הישראלית נשאה עליה למשימת את הספריה הירחית הראשונה של קרן ה-Arch Mission של נובה ספיבק, היזם שהיה חלק מהפרויקט של spaceIL והיה מושקע עמוקות במשימתה של בראשית.
- החללית בראשית תנסה להיכנס לשירות נאס"א - ולהגיע לירח בכל זאת
- תחקיר ראשוני: מדוע התרסקה החללית בראשית?
- האמריקאים לא היו הראשונים: 5 דברים שלא ידעתם על חלליות לירח
הספריה היא למעשה ארכיון בגודל דיסק DVD שמכיל כ-30 מיליון דפי מידע, דוגמיות DNA אנושיות, ואלפי טרדיגרדים - "דובוני מים" - יצורים מיקרוסקופיים שיכולים לשרוד את תנאיה של כל סביבה כמעט – כולל החלל החיצון.
מטרתה המוצהרת של ה-Arch Mission Foundation, הקרן של ספיבק, היא יצירת "גיבוי של כדור הארץ". בשבועות שלאחר ההתרסקות קיבץ ספיבק את יועצי הקרן בניסיון לקבוע האם יש סיכוי שהספריה שרדה את ההתרסקות. המסקנה אליה הגיעו, בהתבסס על מסלולה המשוער של החללית, היא שהספריה – שהיא למעשה חפץ שמורכב מיריעות דקות של ניקל – שרדה כולה או ברובה את ההתרסקות. כמו גם שההחלטה להוסיף אליה דוגמיות DNA ואת הטרדיגרדים הייתה המפתח להישרדותה.
הסכנות של מסעות חלל אינן חדשות לספיבק, היזם הבלתי נלאה שכבר בסוף שנות ה-90 השתמש בכסף שהכניס במהלך הנפקת החברה שלו, EarthWeb, כדי לתפוס טרמפ לחלל עם חיל האוויר הרוסי, ולהפוך למשקיע מרכזי ב-Zero Gravity Corporation, שמסחר את תחום הטיסות הפרבוליות לחלל בארה"ב. אך כשהוא ייסד את ה-Arch Mission Foundation ב-2015, הוא רצה לעשות משהו אחר – ליצור ארכיונים של כל הידע האנושי שיוכלו לשרוד במשך מיליארדי שנים, ולפזר אותם ברחבי כדור הארץ ומערכת השמש.
הקרן של ספיבק שלחה לחלל את הארכיון הראשון שלה ב-2018 בתא הכפפות של מכונית הטסלה ששלח מאסק לחלל, ואשר נמצאת עכשיו במסלול של 30 מיליון שנה סביב השמש. הארכיון הזה כולל את טרילוגיית המוסד של אייזיק אסימוב, שנחרטה על גבי דיסק קוורץ באמצעות טכנולוגיית 5D שפותחה ע"י פיזיקאים מאוניברסיטת סאות'המפטון.