שר האוצר מנוצ'ין: אמזון השמידה את סקטור הקמעונאות בארה"ב
לטענתו, החברה הגבילה את התחרות באופן שפגע קשות בעסקים קטנים. דבריו נאמרו על רקע בדיקה נרחבת של השפעת חברות שירותים מקוונים על התחרות ההוגנת - מהלך שצפוי להתרחב, ולכלול חקירות וצעדים רגולטוריים
- ארה"ב בודקת: האם חברות הטכנולוגיה הגדולות פוגעות בתחרות
- אמזון בדרך לישראל: לא מהפכה, רק בלון ניסוי. בינתיים
- ארה"ב נגד ענקיות ההייטק: מצד אחד הגבלים עסקיים, מצד שני כוח ללא הגבלה
"אין כל ספק שהם הגבילו את התחרות", הוסיף מנוצ'ין, "למרות שישנם יתרונות להצלחה של אמזון, היא פגעה קשה בעסקים הקטנים". החקירה של פרקליטות המדינה האמריקאית מתמקדת בשאלה האם פלטפורמות האינטרנט הגדולות "צמצמו את התחרות, פגעו בחדשנות או פגעו בכל צורה שהיא בצרכנים". למרות ששמה של אמזון לא מוזכר בהצהרה הזו, אין ספק שהמהלך מכוון נגדה ונגד גוגל, פייסבוק ואפל, ויתכן שגם נגד טוויטר ומיקרוסופט.
מנגד, באמזון מתנגדים לדברי השר: "עסקים קטנים ובינוניים פורחים ביחד עם אמזון, החברה מייצגת פחות מ-4% מהמסחר הקמעונאי בארה"ב וכ-90% מהרכישות בחנויות עדיין מתבצעות בעולם האמיתי", מסרה דוברות החברה.
דבריו של מנוצ'ין מהווים אות להרחבה נוספת של צעדי הממשלה נגד חברות השירותים המקוונים. ראשית, משרד האוצר אינו מעורב בחקירות ובנוסף הסמכות הסופית בעניינים האלה נתונה בידי נציבות הסחר (FTC) והפרקליט הכללי שמוביל את החקירה.
שערוריות הפרטיות, התנהלות קרטלית, ג'נטריפיקציה, העלאה של עלויות המחייה בערים בהן הן פועלות, הפגיעה בקניונים והחנויות כמו גם הפחד מאובדן העבודה, תנאי העבודה הקשים במחסני אמזון וככלל התפיסה שהחברות האלה מתנשאות ומנותקות מחיי היום יום של האזרח הפשוט - כל אלה מהווים עילה לזעם ציבורי על חברות הטכנולוגיה.
מחוקקים ושרים שמחים לנצל את הזעם הזה, כשצעדיהם משתנים בהתאם לנטייתם הפוליטית; למשל, הרפובליקנים מעדיפים להטיל קנסות על חברות ההייטק לעומת הדמוקרטים שקוראים לפירוק החברות למרכיבים קטנים וממוקדים יותר, כדי להחליש אותן לאורך זמן ולא לפטור אותן בענישה נקודתית. אמזון היא כנראה החברה הבאה שתמצא את עצמה בעין הסערה הציבורית - עסקיה נבחנים כיום גם באירופה - וביחד עם החקירות בארה"ב היא כנראה תצטרך לשמור על פרופיל נמוך. כמו כן, הנשיא טראמפ ידוע כיריב של ג'ף בזוס מייסד החברה.
מנוצ'ין כלל בראיון התייחסות לסוגיית הייטק נוספת - יחסי גוגל וסין, שחזרה לכותרות בעקבות טענות שהעלה פיטר ת'יל להשפעה זרה על הנהלת החברה ואף חשש ל"בוגדנות" מצידה. הטענות, להן לא הוצגה כל הוכחה, הובילו את הנשיא להורות על בדיקתן. "לא נמצאה בינתיים שום סיבה לדאגה בענייני סין וגוגל", אמר מנוצ'ין ושפך מים צוננים על הפרשה.