הבית הלבן רוצה לרסן את תאוות ההתרחבות של אמזון
לצד קריאות להגביל ולפרק את ענקיות הטכנולוגיה, הממשל האמריקאי שוקל כעת להגדיל את הפיקוח על הרכישות שלהן. הקונגרס מתכנן מצידו לבדוק את חוקי ההגבלים העסקיים ולבדוק האם חברות כמו אמזון הפכו לגדולות מדי
- HP, Dell, מיקרוסופט ואמזון מתחילות להתארגן לקראת צמצום הייצור בסין
- אמזון: אנחנו שומרים ללא הגבלה כל מה שאמרו משתמשים לאלקסה
- הסדר הגירושים הגדול בהיסטוריה יהפוך השבוע לרשמי
מאז תחילת 2017, שווי הרכישות וההשקעות שביצעה ענקית המסחר המקוון עומד על מעל 20 מיליארד דולר, יותר מכלל נפח העסקאות שלה ב-23 השנים עד אז, כך לפי הנתונים שאספו בחברת דילוג'יק. הרכישה הגדולה ביותר בשנים האחרונות היתה עסקת רכישת הול פודס עבור 13.7 מיליארד דולר ב-2017. אולם, תשומת הלב שמתחיל הממשל האמריקאי להקדיש לפעולות שלה, עלול לגרום לאמזון להוריד את הרגל מהגז ולסגת מעסקאות גדולות.
כבר כיום היא נחשבת למובילה עולמית במחשוב ענן, זאת בנוסף להיותה הבעלים של רשת סופרמרקטים, יצרנית ציוד אלקטרוני וסוכנות הפרסום הדיגיטלית השלישית בגודלה בארה"ב. היא גם מפיקה תכנים עבור שירותי הסטרימינג והקראת הספרים שלה. עסקאות הרכישה אפשרו לה גם להתרחב מחוץ לארה"ב, ולהיכנס לשווקים שקשה לחדור אליהם כך למשל היא רכשה ב-2017 את הקמעונאית המקוונת Souq מהמזה"ת עבור 600 מיליון דולר.
מייסד ומנכ"ל אמזון ג'ף בזוס מצידו טוען כי אמזון היא שחקנית קטנה בלבד בשוק הקמעונאות העולמי. בו בזמן, הוא הדגיש כי לא יוותר על הזדמנויות שיאפשרו לחברה להמשיך ולצמוח. בכנס שערכה החברה ביוני טען כי אמזון תבצע השקעות גדולות יותר על מיזמים חדשים, כמו אינטרנט לווייני. באופן כללי, הרכישות הן אלה שאפשרו לאמזון להתרחב מעבר לעסקי המסחר המקוון הבסיסיים שלה.
שיטת הפעולה של היא כזו: אמזון נוהגת לעקוב במשך שנים אחר יעד רכישה פוטנציאלי, וכשהיא מחליטה לפעול היא עושה זאת במהירות. בעוד שבדרך כלל שיחות רכישה אורכות בין 6 חודשים לשנה, אמזון סגרה את רכישת הול פודס בתוך פחות מחודשיים. את בית המרקחת המקוון PillPack היא רכשה בתוך מספר שבועות בעסקה בשווי 753 מיליון דולר.
הממשל מצידו מגיב לקריאות המתחזקות להגברת הפיקוח על ענקיות הטכנולוגיה. בעקבות זאת, בקונגרס מתכוונים לבחון מחדש את חוקי ההגבלים העסקיים, ולקבוע האם החברות הגדולות כמו אמזון הופכות להיות חזקות מדי ופוגעות במתחרים ובצרכנים. גם משרד המשפטים נציבות המסחר הפדרלית (FTC) מתכוונים לבחון את פעילותן של חברות הטכנולוגיה.