רשות המאגר הביומטרי לא דיווחה לכנסת על שתי תקריות אבטחת מידע
המקרים קרו בשנתיים האחרונות ונגעו, לטענת הרשות, לעניינים "תפעוליים" במאגר ולא לדליפות מידע. הרשות המאגר לא דיווחה על התקריות לוועדת הכנסת שאמורה לפקח על פעילותה - ועדה שבעצמה לא התכנסה מאז 2017 ואינה פעילה
- בג"ץ מחייב את המדינה לחשוף חומר חסוי בנושא המאגר הביומטרי
- המאגר הביומטרי הצליח לגלות רק שלושה ניסיונות גניבת זהות מתחילת השנה
- איך יתכן שלמאגר הביומטרי עדיין אין מערכת ביומטרית תקינה?
בימים אלו עומדת בפני בג"ץ עתירה שמובילה התנועה לזכויות דיגיטליות נגד המאגר הביומטרי. במסגרת העתירה, חייבו השופטים את המדינה לחשוף לציבור חלק מהחומר החסוי שהוצג לבית המשפט במסגרת הטיעונים נגד העתירה. לאחרונה, לאחר כמה עיכובים ודחיות, הגישה המדינה את החומר החסוי. המסמך, שעניינו "היבטי הביטחון ואבטחת המידע" חשף בין השאר את קיומם של אירועים בעלי נגיעה לאבטחת מידע.
"שני אירועים הנוגעים לפרויקט התיעוד הלאומי, המצוינים בחומר החסוי שהוצג לבית המשפט הנכבד, התגלו בשנים 2017 ו-2018", נכתב בתשובת המדינה לבג"ץ. "בנוגע לאירוע שהתגלה בשנת 2017, יצוין כי מדובר באירוע תפעולי בו לא נגרם כל נזק אבטחתי או נזק בהיבטי הגנת פרטיותו של האזרח. האירוע אותר, תוחקר באופן מעמיק על ידי צוות משותף למערך הסייבר, טופל והוכל במלואו.
"בנוגע לאירוע שהתגלה בשנת 2018, יצוין כי מדובר באירוע תפעולי אשר גם בו לא נגרם כל נזק אבטחתי או נזק בהיבטי הגנת פרטיותו של האזרח. האירוע נעצר, טופל והשלכותיו מתוחקרות על ידי רשות האוכלוסין והרשות לניהול המאגר הביומטרי. כאמור לעיל, מדובר באירועים תפעוליים, אשר אינם נוגעים לאבטחת המאגר הביומטרי עצמו או לחשש מפני דליפת מידע מהמאגר הביומטרי".
חוק המאגר הביומטרי מחייב את הרשות הביומטרית לעדכן את ועדת הכנסת המשותפת ליישומים ביומטריים על כל אירוע חריג שנוגע לאבטחת מידע. מדובר בוועדה משותפת של ועדת המשנה למודיעין ולשירותים חשאיים ומספר מצומצם של חברי ועדת חוקה, שמפקחת על ההיבטים הביטחוניים והמסווגים של פעילות המאגר ופרויקט התיעוד הביומטרי בכללו.
ואולם, לא ייתכן שוועדה זו קיבלה דיווח שכן לפי תשובה שהועברה מהכנסת לתנועה לזכויות דיגיטליות, הוועדה לא התכנסה זה יותר משנתיים. "כינוסה של הוועדה לא התבקש על-ידי הממשלה", נמסר. "ועדת הכנסת המשותפת ליישומים ביומטריים לא הוקמה ולפיכך גם לא התכנסה מתחילת שנת 2017".
ברשות לניהול המאגר הביומטרי בחרו שלא להגיב בנושא.
ניר הירשמן, מראשי התנועה לזכויות דיגיטליות, אמר: "חוסר הדיווח הוא סימפטום של מערכת שמצפצפת על האזרחים שלה. את הדיווחים האלה היינו צריכים לשמוע בועדות הכנסת ולא לקבל אותם כבדרך אגב בתשובה לעתירות בבית המשפט. מדובר במצב מטריד שמביא אותנו לשאול - האם היו עוד אירועים שלא דווחו? האם אפשר לתת אמון ברשות שלא מדווחת לכנסת? ויותר מזה, בשביל מה בכלל צריך את המאגר הזה, שעלול לסכן את הפרטיות והחירות של כל אחד ואחת מאתנו?".