בלעדי לכלכליסט
חברת MyCheck נרכשה בידי קבוצת שיג'י הסינית
החברה, שנקלעה לפני שנה וחצי להקפאת הליכים, פיתחה ארנק דיגיטלי לתשלומים בבתי עסק, וגייסה יותר מ-20 מיליון דולר - בין השאר מבר רפאלי שאף הובילה קמפיין עבורה. סכום העסקה טרם נחשף, אך מוערך בעשרות מיליוני דולרים
- אקזיט ענק: SafeCharge של טדי שגיא נמכרה ב-890 מיליון דולר
- מטא נטוורקס נרכשת ב-120 מיליון דולר רק שנתיים לאחר הקמתה
- סיילספורס קונה את Bonobo.AI הישראלית בכ-50 מיליון דולר
MyCheck שהוקמה ב-2010 על ידי ארז שפץ, טל נתנאל, שלומית קוגלר ואסף טלמור ורטהיימר, פיתחה ארנק דיגיטלי המאפשר תשלומים בבתי עסק וב-2012 אף הריצה קמפיין בהובלת בר רפאלי (שגם השקיעה בחברה). ב-2015 אחרי שגייסה יותר מ-20 מיליון דולר, החברה עברה מפיתוח שירות תשלומים לצרכני קצה (B2B) לפיתוח מוצר לחברות ועסקים (B2C) בתחום האירוח וההסעדה. בסוף 2017 נקלעה למשבר כשהבנק הספרדי סנטנדר, שהוביל את סבב הגיוס האחרון שלה, הטיל וטו על הצעת מימון חדשה.
בפברואר 2018 נענה כאמור בית המשפט המחוזי בת״א לבקשתה והוציא לה צו הקפאת הליכים. בבקשת החברה נכתב אז כי היא ציפתה למימוש סעיף רכישה אפשרי בהסכם ההשקעה של חברת פרייסליין הבינלאומית תמורת עשרות מיליוני דולרים, אך זה לא מומש. חודש לאחר מכן נמצא לחברה קונה - הקרן OG Tech, שבבעלות אייל עופר - תמורת 4.6 מיליון שקל.
״אני מאוד שמחה ש-OG Tech הם אלה שרכשו אותנו", אמרה לכלכליסט שלומית קוגלר, מנכ״לית ומייסדת-שותפה בחברה. מההתחלה הם התנהלו כמשקיע מאוד דומיננטי, מה שהיה גם סוג של חוויה מתקנת עבורי: פתאום יש משקיע שהולך איתך יד ביד והאינטרסים שלנו תואמים. גם אין המון קולות והמון דיעות, אלא קבוצה אחת שהולכת ביחד״.
הקרן של עופר משקיעה בסטארט-אפים בשלבי צמיחה מוקדמים ובין חברות הפורטפוליו שלה ניתן למנות את Bringg, OpenLegacy, Arbe. הרכישה של מייצ׳ק היא יוצאת דופן עבור הקרן, שמתמקדת לרוב באחזקות מיעוט בחברות צמיחה.
העובדים ירוויחו וייהנו מן הפירות
קוגלר סיפרה לכלכליסט כי עובדי החברה יהנו גם הם מהעסקה, לאחר ש-OG Tech הקצתה להם 15% מהון המניות של החברה במעמד הרכישה. היא הוסיפה גם שהחברה המשיכה לצמוח בשנה האחרונה: ״הוספנו לקוחות בשוק האנגלי ובאסיה ובעיקר בזכות העובדה שהיה לנו שותף אמיתי שפתח דלתות, מה גם שלקבוצת עופר יש נגיעה יפה בתחום האירוח״. קבוצת עופר מחזיקה היום בין השאר גם ספינות טיולים ו-2,500 חדרי מלון ברחבי העולם.
כשנשאלה איך ההרגשה למכור חברה שנה וחצי אחרי שעמדה על סף סגירה, ענתה קולגר: ״אני זוכרת שב-7 לפברואר 2018, כשנכנסנו להקפאת הליכים, הייתי צריכה לכנס את כל העובדים לספר להם וישבתי לפני בחניון של המשרד חושבת מה לומר להם. היום האווירה בחברה אחרת לגמרי״.
זוהי הרכישה הראשונה בישראל לחברה הסינית; קבוצת שיג'י ממתמחה במתן פתרונות תוכנה ושירותים לענפי האירוח, שירותי הסעדה, קמעונאות ובידור. היא נוסדה ב-1998 כספקית פתרונות רשת עבור מלונות, ומעסיקה כיום כ-4,000 עובדים ביותר מ-70 חברות בנות ומותגים, המשרתים יותר מ-60,000 מלונות, 200,000 מסעדות ו-400 אלף חנויות קמעונאיות. MyCheck צפויה לשמור על פעילות עצמאית ורשימת הלקוחות שלה גם לאחר השלמת הרכישה.
בתגובה לשאלה האם החברה מתכוונת לבסס מרכז פיתוח בישראל בעקבות הרכישה, נמסר משיג'י: "הפוקוס שלנו הוא על הרחבת MyCheck בשיתוף עם פתרונות התשלום האחרים שלנו. הפיכת הרחברה למרכז פיתוח יכולה להיות רעיון עתידי, אבל כרגע אנו רוצים להתמקד ביצוע תשלומים בצורה נוחה יותר עבור הלקוחות הגלובליים שלנו".
את MyCheck והמוכרים ייצגו בעסקה קרן אגוזי ורענן לרנר ממשרד ממשרד מיתר ליקוורניק גבע לשם טל ושות.