בלעדי לכלכליסט
בעקבות החרם: וואווי בארץ השעתה זמנית עובדים בעלי דרכון אמריקאי
כמה מעובדי מרכז הפיתוח בהוד השרון לא הורשו להיכנס לבניין החברה בימים האחרונים - עד לסיום בדיקה שווידאה כי וואווי או העובדים עצמם לא מפירים את החוק האמריקאי. מדיניות דומה ננקטה גם במדינות אחרות
החרם האמריקאי על וואווי קיבל ביטוי גם בישראל. שלשום, כשאחד מעובדי מרכז הפיתוח של וואווי הגיע למשרדי החברה בהוד השרון, הוא התבשר כי אינו יכול זמנית להיכנס למשרדים - בגלל החרם האמריקאי על החברה. העובד שכניסתו הושעתה הוא אחד מכמה עובדים של וואווי בישראל שמחזיקים באזרחות אמריקאית ושמסיבה זו בחברה לא היו בטוחים אם הם יכולים להמשיך להעסיק אותם והחליטו להשעותם לכמה ימים עד שיקיימו בדיקה משפטית בנושא. אתמול כבר הסתיימה הפרשה והעובדים בעלי אזרחות אמריקאית יכלו לחזור לעבודה.
- ארה"ב תקל זמנית את ההגבלות שהטילה על וואווי
- "זאת לא ירייה בראש, אולי מכה ביד"
- החרם האמריקאי על וואווי עוד יוציא אותה חזקה מאי פעם
עם זאת, לפי מידע שהגיע ל"כלכליסט", המדיניות הזו לגבי עובדים בעלי אזרחות אמריקאית ננקטה על ידי וואווי לא רק בישראל אלא בכל אתר בעולם שבו היא מעסיקה עובדים בעלי סטטוס כזה.
וואווי נמצאת בעין הסערה של מלחמת הסחר המתמשכת בין ארצות הברית לסין. בשבוע שעבר הודיע ממשל טראמפ שיאסור על חברות אמריקאיות להשתמש בציוד של וואווי, והשבוע הלחץ על החברה התגבר כשגוגל, ובעקבותיה יצרניות השבבים המובילות אינטל, קוואלקום וברודקום, הודיעו שיפסיקו לספק שירותים ולמכור מוצרים לחברה.
מבחינת וואווי מדובר במהלך שימנע ממנה לספק עדכוני אבטחה למכשירי אנדרואיד ולמכור בעתיד מכשירי אנדרואיד עם חנות האפליקציות של גוגל, וכמובן יקשה עליה לרכוש מעבדים ושבבים אחרים למכשירים שלה.
לחרם האמריקאי זה יש גם השלכות מהותיות על יצרניות השבבים עצמן: וואווי היא אחת משלוש יצרניות הסמארטפונים הגדולות בעולם, והיחידה מבין שלוש הגדולות שנמצאת במסלול צמיחה מואץ. אובדן וואווי כלקוחה עיקרית משמעותו, מבחינת היצרניות, היא אובדן הכנסות של מאות מיליוני דולרים לכל הפחות. אובדן זה יכול להיות לא רק זמני — כל עוד החרם בתוקף — אלא להפוך לקבוע, במידה שוואווי תצליח לטפח ולפתח מקורות אספקה חלופיים לחברות האמריקאיות.
ללא פגיעה בשכר
המידע על השעייתם הזמנית של מספר מצומצם של עובדי מרכז המו"פ של וואווי בישראל, שמחזיקים גם באזרחות אמריקאית, הגיע ל"כלכליסט" ממקור בעל ידע בנושא. מטרת הצעד הזה מצד החברה היתה על מנת לבדוק אם יש בעיות משפטיות או אחרות שנובעות מהמשך העסקתם, לאור החרם והמגבלות שהטיל ממשל טראמפ. ייתכן שהבדיקה נועדה לוודא לא רק שאין בכך קושי מבחינת וואווי, אלא שגם העובדים עצמם לא מבצעים עבירה כלשהי על החוק האמריקאי בעצם עבודתם בעבור וואווי. בסיום הבדיקה שנמשכה ימים ספורים חזרו העובדים לעבודתם מבלי שתנאיהם או שכרם נפגעו בגלל ההשעיה.
הקשר הסיני הוסתר
חברת ווואווי מקיימת שתי פעילויות נפרדות בישראל. האחת היא פעילות מחקר ופיתוח, תחת השם טוגה נטוורקס, שנחשפה ב"כלכליסט" ב־2012. פעילות זו התקיימה במשך זמן רב בחשאי, כשהמרכז המקומי מסווה את קשריו לענקית הטכנולוגיה הסינית. רק ב־2016 הודתה טוגה שהיא למעשה שלוחה של ווואווי, שבאותה שנה רכשה אותה בסכום המוערך ב־150 מיליון דולר. כיום מעסיק המרכז כמה עשרות עובדים, אחרי שבעבר העסיק כ־200 איש. המרכז, שפועל בהוד השרון, מפתח מוצרי תקשורת כמו מתגים וראוטרים לחברות טלקום, וכן מערכות אחסון ענן ויישומים שונים למרכזי נתונים מבוססי ענן.
הפעילות השנייה של וואווי היא פעילות השיווק והמכירות, תחת השם וואווי ישראל. פעילות זו נבנתה במהלך השנה האחרונה, אחרי שקודם לכן פעלה החברה בתחום באמצעות זכיינית מקומית. חוסר שביעות רצון מתמשך מצדה של וואווי הוביל אותה להחלטה להיכנס לפעילות ישירה בתחום. לאורך השנה האחרונה הובילה החברה מהלך משמעותי של בניית פעילות שיווק ומכירות מקומית. לפי מידע שהגיע ל"כלכליסט", שום עובד במערך המכירות לא הושעה.