דו"ח טכנולוגי
מאכזבה לתהילה: משחק הווידאו שיעזור לשקם את קתדרלת נוטרדאם
משחק האקשן Assassin’s Creed: Unity עיצבן את הגיימרים כשהושק ב-2014, אך עתה עשוי להפוך לכוכב השעה - הודות למידע שאספו מפתחיו ויוכל לסייע בשיקום הכנסייה שנשרפה; הפרלמנט האירופי אישר חוק נוקשה למלחמה בטרור במדיה החברתית; ולמה לא שמתם לב לתקלה הגדולה בג'ימייל
כשהמשחק Assassin’s Creed: Unity הושק ב-2014, התאכזבו הרבה גיימרים: יוביסופט, מפתחת סדרת משחקי האקשן וההתנקשות, אמנם הצליחה לבנות סביבה מרהיבה של צרפת במאה ה-18 וניצלה היטב את טכנולוגיות הגרפיקה של אותם ימים, אך כשלה כמעט בכל השאר: היא בנתה עבור יוניטי גיבור משעמם עם סיפור משעמם, עלילה בינונית ולעוסה, מערכת קרב לא מאוזנת (נתקלת בשמונה אויבים בו זמנית? זרוק פצצת עשן. עובד גם מול שמונים אויבים) ועוד. ואם לא די בכך, הממשק לא היה מדויק ולפעמים ניסה השחקן להזיז את הדמות מאחורי מחסה, אך היא בחוצפתה פשוט צצה בצורה שאיפשרה לאויבים לגלות אותה והרסה את המשימה. תוך כדי ששיחקתי בו דאז, לא הפסקתי להתמרמר על שמשחק כל כך יפה יכול להיות גם כל כך מעצבן.
מאז חלפו שנים, ואססינס קריד יוניטי חזר לתודעה שלא בזכותו - והפעם, רבים יוכלו לשמוח שהוא קיים. השבוע נחמץ ליבם של רבים אל מול שידורי השריפה הגדולה בקתדרלת נוטרדאם בפריז; בניין עצום ומהמם ביופיו, שבנייתו הושלמה ב-1345 והפך לאחד מסמלי העיר. מה שרף אותו? לא יודעים; אמנם הבניין עבר שיפוצים ומהלכי שימור שונים, אך הבסיס שלו עדיין בן מאות שנים, ומכיל הרבה מאוד עץ. עוד לפני שכבו הלהבות, מיהרו טייקונים פילנטרופים להודיע שיתרמו סכומי עתק לשיפוץ המבנה והקמתו מחדש. האופרציה הזו צפויה היתה להיות אתגר טיטאני, אבל גורם אחד צפוי להפוך אותו לקל בהרבה: המשחק של יוביסופט.
כותרי סדרת אססינס קריד נשענים על בניית עולם פתוח מדויק היסטורית, כשכל כותר מתמקד בעיר ובתקופה אחרות בהיסטוריה. יוניטי כולל שחזור וירטואלי של פריז מהמאה ה-18, ברמת פירוט מדהימה; צוות הפיתוח של המשחק נעזר במחקרים היסטוריים, במסמכים עתיקים, בניתוחי טכניקות בנייה ובתזמורת שלמה של מומחים רלוונטיים. קתדרלת נוטרדאם, אחת מגולות הכותרת של סביבת המשחק, נבנתה אבן אחר אבן ברמת דיוק שקרובה לשלמות. עתה, יוכלו הארכיטקטים שיופקדו על הקמת נוטרדאם מחדש ליהנות ממסד נתונים דיגיטלי מתקדם, שנבנה מלכתחילה כדי לתפקד כסביבה תלת ממדית - מה שמתחבר לתוכנות התכנון האדריכלי.
יוביסופט עדיין לא הצהירה על שת"פ בינה ובין משקמי המבנה, אך זה בעיקר משום שעדיין קצת מוקדם וטרם הוקם גוף שיקום. החברה צפויה לקפוץ על ההזדמנות הזו עם שיר בלב; זה יח"צ שכסף פשוט לא יכול לקנות. ובנוסף, כנראה שיפנו אליה במאה אחוז: היא היחידה בעולם שמחזיקה במידע ההנדסי הנדרש כשהוא מעובד לתצורה תלת ממדית ברמת הפירוט הנדרשת. בינתיים, הסתפקה בלנצל את ההזדמנות: היא מציעה את המשחק בחינם, והודיעה שתתרום חצי מיליון יורו למבצע השיקום.
יוביסופט אינה היחידה שמחזיקה במידע הנדסי מדויק במודל תלת ממדי שהוא גם סחיר וגם נוח לעיבוד. ישנן חברות גיימינג רבות שיוצרות עצמים, מכונות וסביבות וירטואליות ברמת פירוט חסרת תקדים. קחו למשל את חברת Eagle Dynamics, שמפתחת ומשווקת את DCS - סדרת מדמי הטיסה הכי ריאליסטית בשוק. אנשיה פירקו לגורמים, ניתחו וסינתזו מטוסי קרב בני חמישים ומאה שנה, מה שיכול להקל על טכנאים בפרויקטים לשימור שלהם, ועל גורמים שמייצרים עבורם חלפים. ככל שטכנולוגיות הגרפיקה ישתפרו, יורחבו גם המודלים התלת ממדיים שמופיעים במשחקים, ועם הזמן ימצאו עצמן חברות הגיימינג עם משאב חדש - שאולי יוכל להפוך למקור רווח. בסופו של דבר, למוזיאונים ופרויקטי שימור יש תקציבים זעומים ולא פעם עליהם לחיות על תרומות. לעומתם, חברות המשחקים עושות כסף טוב ויכולות לפתח את המודלים שלהן במהירות.
קצרצרים
1. פרלמנט האיחוד האירופי אישר חוק נוקשה שנועד להילחם בתוכן המקושר לארגוני טרור ומופיע ברשתות חברתיות. לפי נוסחו הנוכחי, על חברות האינטרנט להסיר כל תוכן טרור שידווח להן תוך שעה, כל עוד דווח בידי רשויות רשמיות. אי-ציות לחוק יגרור ענישה בסגנון GDPR: קנס של עד 4% מההכנסות הגלובליות של החברה. מדובר בנוסח מרוכך מעט: בתחילה שקל האיחוד לכלול סעיף שיחייב את פייסבוק, יוטיוב ואחרות לנטר את השירותים שלהן ולמצוא תוכן טרור לבד, ורכיבי ענישה אוטומטיים במקרה של תוכן שנשאר באוויר 12 שעות לאחר הדיווח. האמת שקצת חבל לי; כל החברות הללו מתפארות לא מעט בכך שהן מסירות המון תוכן פוגעני ומשתפרות בכך כל הזמן. חקיקה בנוסח מחמיר היתה מהווה יופי של זריקת מוטיבציה עבורן. ואולם, ההחלטה נבונה; אם היתה פייסבוק נדרשת לסרוק כל פוסט ופוסט כדי לברר שאינו מפרגן לחיזבאללה בטעות, היו נוצרים עיכובים בפרסום תוכן וכל עניין המיידיות של המדיה החברתית היה שוקע בבוץ.
2. אפל צפויה לשדרג את מערכת איתור הסמארטפונים המובנית של iOS; מדובר במערכת חיונית ביותר, שמאפשרת למשתמש לגלות איפה נמצא הטלפון שלו במקרה של אובדן או גניבה. הדור הבא של המערכת יאפשר לגלות את מיקום המכשיר ע"ב חיבור שלו ל-WiFi והעברת נתוני GPS ברגע שהטלפון יופעל. התכונה הזו צפויה לעבוד גם על מכשירים של יצרנים אחרים עליהם פועל חשבון אפל; השוק אולי שייך לאנדרואיד, אבל גם בעלי גלקסי ושיאומי קונים מקבוק לפעמים ומחוברים לשירותי החברה. זה פיתוח מאוד חיובי, ואף נדרש; קשה מאוד להילחם בתופעת גניבות הטלפונים, וכל צעד נוסף, כל אפליקציית איתור נוספת, יוכלו לעזור.
3. אמש חלה תקלה נרחבת בשירותי גוגל; כשל לא ברור במערכת אימות הזהות ובקרת הגישה מנע ממשתמשים מלהיכנס לשירותים כג'ימייל וענן החברה במשך שעות ארוכות. משתמשים בארה"ב, בריטניה, אירופה, אוסטרליה, הודו וסינגפור זעמו על כך ובצדק. זעם ישראלי לא נשמע, שכן מבחינתנו, כל זה קרה בשעת ליל מאוחרת. גוגל הודיעה שפתחה בחקירה פנימית של התקלה, ושתערוך שינויים נדרשים בתשתית שלה, כדי לצמצם את הסיכוי למקרים כאלה בעתיד.