יו"ר וואווי: ממשלת סין לא יכולה להכריח אותנו לסייע לה בריגול זר
לטענת ליאנג הואה, החוק הסיני יכול לאלץ את החברה להתקין דלתות אחוריות במוצרים שנמכרים בתוך סין - אך לא במדינות אחרות. בנוסף, אמר שוואווי מעודה לא קיבלה דרישה להתקין כלי ריגול, ולא היתה משתפת פעולה עם דרישה שכזו
וואווי עולה הילוך במאבק לטיהור שמה: בסוף השבוע פירק ליאנג הואה, יו"ר הענקית הסינית, את אחד הטיעונים העיקריים נגדה; לדבריו, החוק הסיני לא מחייב את החברה לפתוח דלתות אחוריות בציוד שנמכר למדינות זרות. לפי דיווח של בלומברג, הסביר הואה באירוע שנערך בקנדה שהחוק הסיני אמנם דורש גישה בתוך סין, מול אזרחים סיניים.
- אפל עקפה את וואווי, חזרה למקום השני במובייל; האם תישאר שם?
- מייסד וואווי: התעמולה האמריקאית לא תחסל אותנו
- ארה"ב מאיימת על אירופה: נבטל שיתופי פעולה אם מוצרי וואווי יותקנו אצלכם
ואולם, לממשלת סין אין כל דרך חוקית לאלץ את החברה לבצע ניטור שכזה מחוץ לגבולות המדינה. בנוסף, אמר שוואווי מעולם לא קיבלה דרישה ממשלתית לסיוע בריגול ממשלתי, ושהחברה תסרב אם יקרה שתתקבל כזו דרישה. לדבריו, וואווי מחויבת ללקוחות שלה וההיסטוריה שלה נקייה לחלוטין בכל הנוגע לפריצות סייבר וגניבות מידע מקוון.
המהלך של וואווי בקנדה מיועד בראש ובראשונה לשכנע את המדינה שטענות וושינגטון על סכנת ריגול הן עורבא פרח. קנדה נמצאת על הסף לבחירת המשתתפים במכרזי בדור ה-5 במדינה ו-וואווי מאוד רוצה לקבל אישור השתתפות בהם. יש לכך שתי סיבות: ראשית, קנדה נחשבת כמדינה שהחלטותיה עשויות להשפיע על הלך הרוח בקרב מדינות נוספות במערב, בעיקר באירופה. ושנית, סמנכ''לית הכספים של החברה הסינית, מנג וונז'ו שהיא גם בתו של המייסד רן ז'ינגפי, עצורה שם לבקשת ארה"ב שמעוניינת לשפוט אותה בגין הפרת האמברגו האמריקאי על איראן.
ואולם, דברי יו"ר וואווי אינם מוכיחים דבר. החברה אמנם מעולם לא נתפסה כשהיא מסייעת לממשלת סין לרגל, אך אם ניתן לחייב אותה להתקין דלתות אחוריות במוצרים שהיא מוכרת בסין, אין לדעת שלא תתבצע גישה דומה למוצרים שאמורים לצאת למדינות אחרות. כך, עד שתראה החברה שיש הבדל בין הציוד שהיא מספקת למדינות זרות ובין הציוד שהיא מספקת בתוך סין.
בינתיים רק ארה"ב, אוסטרליה וניו זילנד הודיעו על חרם מלא של מוצרי תקשורת מתוצרת וואווי. בריטניה וקנדה עדיין מתנדנדות, גרמניה כבר הודיעה שתימנע מ"חרם מלא". ישראל לא הודיעה על חרם רשמי, אך כמו מדינות נוספות - לא מאפשרת לוואווי להשתתף במכרזים לאספקת ציוד תקשורת לאתרים בעלי רגישות אסטרטגית.
וואווי ומתחרתה ZTE ייאלצו לפעולות נוספות כדי להרגיע באופן מלא את הלקוחות הפוטנציאליים במערב. בינתיים מדובר בהצהרות בלבד - אולי בהמשך החברה גם תאפשר בדיקה פיזית של מוצריה לפני התקנה. עם זאת זה לא מונע את וואווי מלהגדיל את עסקיה: הואה דיווח שהכנסות החברה יעלו ל-125 מיליארד דולר השנה לעומת כ-108 מיליארד דולר בשנה שעברה.