דו"ח טכנולוגי
מה יצא לנו מהשילוב של ווטסאפ, פייסבוק ואינסטגרם בצ'ט אחד?
הרשת החברתית תשמח להפוך את כל שירותי הצ'ט שלה לפלטפורמה אחת, ואמנם תשפר כך את האבטחה - אך במחיר הפרטיות שלנו; למה ווינדוס 10 תתחיל לתפוס יותר מקום על הכוננים; ואיך הצליחה טינדר לצאת בזול לאחר שנתבעה על דרישת מחיר מופקע ממנויים שעברו את גיל 30
שלושה ראשים טובים מאחד
בסוף השבוע נפלה פצצה: מקורות המקורבים לנושא מסרו לניו יורק טיימס שפייסבוק מתכננת לאחד את פלטפורמות הצ'ט שלה - פייסבוק מסנג'ר, ווטסאפ והצ'ט של אינסטגרם - עד 2020. הנימוק הוא שיפור האבטחה: כששלוש הפלטפורמות אחת הן, קל יותר לשמור על איכות הצפנה, לזהות ליקויים וחריגות, ולהטמיע כלי אבטחה עתידיים. מה יצא לה מזה, ומה יצא לנו - המשתמשים?
במה נבדלות אפליקציות הצ'ט שבידי פייסבוק? נתחיל באהובה מכולן - ווטסאפ; אין בה פרסומות, אין ניטור הודעות, אין ריגול אחר משתמשים ולכן פייסבוק לא מרוויחה ממנה כסף. ופייסבוק שונאת את העניין הזה, אז הודיעה שפרסומות בוא יבואו (לשורת הסטטוס, אזור באפליקציה שאף אחד לא שם לב אליו ובצדק) והשיקה גרסה לעסקים (בו רק בתחילת השבוע נוצר תמריץ להשתמש, בדמות הגבלת מספר הנמענים להפצות Forward). אבל החברה יודעת שזה לא מספיק; ווטסאפ עלתה לה 22 מיליארד דולר ובלי פרסום מאסיבי, היא לא תחזיר את ההשקעה גם עוד עשר שנים ויותר.
נעבור לפייסבוק מסנג'ר. הפייסנג'ר היא האנטי-ווטסאפ: כל תו שהקלדתם, אפילו אם הקלדתם ואז מחקתם, כל שיחה והודעה, כל תכתובת תנותח ותחושב. פרסומות יופיעו לכם בתוך רשימת אנשי הקשר, כי מבחינת פייסבוק לגמרי הגיוני לתקוע לכם מודעה לחיתולים למבוגרים גם אם אתם בני 31 או לאביזרי תינוקות אם חוויתם, לא עלינו, לידה שקטה (מיקוד הפרסום בפייסבוק איום ונורא, אך על סה נדבר פעם אחרת). בכל פעם שאני מתקין את פייסבוק על טלפון חדש - מה שקורה הרבה, בהיותי עיתונאי שסוקר מכשירים - אני תמיד מגחך כשהפייסנג'ר מציע לי להשתמש בו גם להודעות SMS. לא תודה, צוקרברג, קיבלת די מהמידע הפרטי שלי.
ומה עם הצ'ט של אינסטגרם, שמכונה Instagram Direct? הוא פשוט מונח שם. ישנם משתמשים שנוהגים להעביר הודעות זה לזה באמצעותו, אך הרוב מסתפקים בתגובות על תמונות; הרי זה הרעיון הבסיסי של אינסטגרם. במילים אחרות, אף אחד לא יצטער אם משהו בו ישתנה. אם תיקח פייסבוק את כל אפליקציות הצ'ט ותניח אותן על אותו בסיס, יצטרכו כל התכונות והמאפיינים של כולן להיות זמינים עבורה בלי קשר לשירות במסגרתו הן פועלות. למשל, ההבדל בין ווטסאפ שמרגלת אחרי כל מילה שכתבתם ובין ווטסאפ של ימינו יהיה ברמת קליק אחד על צ'קבוקס. ואני לא יודע מה איתכם, אבל אני לא יכול לסמוך על פייסבוק שלא תלחץ על הכפתור. אולי לא כל הזמן, אולי לא לכל אחד, אבל הפיתוי בלתי אפשרי; מה רעב הוא החתול צוקרברג, ומה מתוקה היא השמנת.
למי ששכח, אזכיר כיצד איכזבה אותנו פייסבוק בעבר כשסמכנו עליה - אפילו בלי להרחיב על פיאסקו קיימברידג' אנליטיקה מהשנה שעברה: בנייתה מהיום הראשון כמלכודת פסיכולוגית, ביצוע ניסויים בבני אדם ללא ידיעתם, חשיפה במודע של קהל גדול לתכנים אלימים, חסימת גופים שפועלים לזכויות נשים על גופן, בריחה מאחריות במקרי בריונות מקוונת ובעבר אף נאלצה להודות שהיא מסוכנת לבריאות - וזה רק קצה הקרחון. רק לפני חודש וקצת ביטלה את היכולת לחסום איסוף מידע מיקום משתמשים, אין דבר שהחברה משנה ולא נועד לדרוך קצת יותר על הפרטיות שלנו ולהרוויח מאיתנו יותר כסף - ועד כה תמיד העדיפה לבקש סליחה מלבקש רשות.
ולכן, לא יצא לנו שום דבר מאיחוד פלטפורמות הצ'ט, אם אכן יצא לפועל. הצפנה כבר קיימת בווטסאפ ואנחנו מרוצים ממנה. בשבוע שעבר פרסם צוקרברג טור ובו הסביר שאינו מוכר מידע פרטי ושאיסופו נועד רק לספק לאנשים את מה שהם רוצים: פרסומות ממוקדות ורלוונטיות יותר. ובכן יסלח לי הוד קדושתו קיסר האינטרנט, אבי הפידים ושליט הרשת שהכל נעשה בדברו ואימרו לייק - אבל טעות בידו. אנשים רוצים שישאירו להם מפלט כלשהו, שתהיה פינה אחת שהיא עבורם, בה לא תזלול פייסבוק את המידע האישי שלהם. כן, המעבר לפלטפורמה אחודה יסייע לחברה עצמה וייצר ערך למשקיעיה - אבל לא חסרות אפליקציות צ'ט בעולם, ופייסבוק לא יכולה לקנות את כולן. ברור שהחברה לא תבין שתהיה זו חציית גבול, ואני חושש שגם הרגולטורים הרופסים שלנו לא יועילו. מה אפשר לעשות? לשים לב לשינויים שכאלה, ולדעת לקום וללכת כשהשינוי בולע בבת אחת את הפרטיות שלכם. אני מציע להיות מאוד דרוך ולשפוט לחומרה; הרי גם פרשת קיימברידג' אנליטיקה נראתה במבט ראשון כמו סתם עוד דליפת מידע. היו עירניים.
קצרצרים
1. ווינדוס תתחיל לתפוס יותר מקום על הכונן הקשיח שלנו. לא בגלל תכונות מתקדמות חדשות, אלא כמענה לבאגים ולתקלות שאפיינו את עדכוני מערכת ההפעלה שהופצו בשנה האחרונה. מיקרוסופט הודיעה שתקצה שבעה גיגה-בייט ממרחב האחסון לגיבויי ווינדוס, כדי שכל חבילת עדכון תורד למרחב הזה, ותאוחסן בו מבלי למחוק קבצים ותוכניות במקרה של באג. לא קל לה, למיקרוסופט; ווינדוס היא תוכנה כבדה בהרבה מאנדרואיד או iOS, וכל טעות יכולה להשפיע מיידית על מיליוני חברות בעולם. אאחל לה הצלחה בלהסביר את זה למשתמשים בעלי מחשבים ישנים עם מרחב אחסון מצומצם, שאיבדו עכשיו אחוז לא מבוטל ממנו כדי שהחברה לא תריב עם תאגידים. עם כל הכבוד לענקית התוכנה, גם לה יש תחליפים.
2. טינדר הפסידה במשפט שהתגלגל נגדה בארה"ב: החברה נתבעה על שדרשה תשלום גבוה יותר ממשתמשי פרימיום שעברו את גיל 30 (בפער גדול - 19 לעומת 29 דולר), בטענה שהגיל הלוהט הוא עשרים ומשהו, וקשישים מבריחים צעירים. מבחינת החברה, היא צודקת: שאלו כל בת עשרים ושתיים כמה סופר-לייקים (פנייה ישירה ללא מאצ', שעולה כסף) היא מקבלת מגברים בני שלושים-ארבעים - והאם היתה מעדיפה לאפליקציית דייטינג בה זה לא קורה. אבל ההיגיון (ואיתו, בית המשפט) לא הסכימו ופסקו לטינדר פיצוי בשווי 11.5 מיליון דולר, שיתחלק בין 230,000 המשתמשים שהצטרפו לתביעה. וטינדר, תחמנית כתמיד, תיחמנה: היא תשלם את הפיצוי בסופר-לייקים, כשכל משתמש יוכל לבחור להמיר חלק ממנו בכסף.
3. פייסבוק סוגרת את Moments אפליקציית התמונות שלה. עוד כשהושקה ב-2015 לא היה היגיון בקיומה: מקבילה לגוגל Photos שמאפשרת שיתוף נוח של הרבה תמונות - כזו שפועלת במקביל לאפליקציית פייסבוק עצמה, שמאוד נוח לשתף בה תמונות גם כך. פייסבוק מומנטס זכתה ל-87 מיליון הורדות, מספר מביך בהתחשב במספר המשתמשים והתמונות שבה. אז אם אתם מהבודדים שמשתמשים במומנטס, יש לכם עוד זמן קצר - עד ה-25 בפברואר - להיפרד.