השקעות הקיבוצים בחברות סטארט-אפ צמחו ב-45% ב-2018
לפי נתוני איגוד התעשייה הקיבוצית, בשנה שעברה השקיעו 25 קיבוצים 110 מיליון דולר ב-34 סטארט-אפים - צמיחה משמעותית בהשוואה לנתוני 2017. הקיבוצים משקיעים בימים אלה גם במו"פ טכנולוגי עצמי או בסיוע מיזמי הייטק
השקעות הקיבוצים בחברות סטארט-אפ מקומיות גדלו משמעותית בשנה שעברה, והסתכמו ב-110 מיליון שקל, 45% יותר מב-2017 - כך עולה מנתוני איגוד התעשייה הקיבוצית. בסך הכל נעשו 34 השקעות במיזמי הייטק, בידי 25 קיבוצים.
- חברת StreamElements גייסה 11.3 מיליון דולר בהובלת פיטנגו
- חברת Varada גייסה 7.5 מיליון דולר
- חברת הענן Lumigo גייסה סבב סיד של 8 מיליון דולר
לדברי מנכ"לית האיגוד, מרים דרוק, הקיבוצים בעיצומה של הרחבת הפעילות בתחום ההייטק, כדי לפתח מקורות הכנסה חדשים. במשך שני עשורים העיבה על הקיבוצים העננה של הסדרי החובות, שחייבה אותם להקצות לכך את ההון הפנוי שלהם, אולם בעשור האחרון השתנתה התמונה: קיבוצים רבים צברו הון מהצלחתם העסקית, ומפנים כעת את חלקו להשקעות חדשות.
ההשקעות התבצעו באמצעות קרן המשתלה, שמשותפת לתנועה הקיבוצית ולאיגוד. היא יוצרת חיבורים בין קיבוצים ומפעלים ובין סטארט-אפים, ומסייעת במימון ההשקעות. רפי נבו, מנכ"ל קרן המשתלה ומנהל אגף יזמות חדשנות ומו"פ באיגוד התעשייה הקיבוצית, מסר כי תחום נוסף שנמצא בצמיחה הוא השקעות בחדשנות בתעשייה הקיבוצית ע"י ביצוע מו"פ טכנולוגי עצמי או בעזרת סטארט-אפים מתמחים. מפעלי התעשייה הקיבוצית השקיעו יותר מ-50 מיליון שקל במהלך 2018 בפיתוח מוצרים ותהליכי ייצור חדשים, פיתוח קווי ייצור וייעול שרשרת הערך הפנים-מפעלית. חלק ניכר מהפיתוח מומן בעזרת תכניות רשות החדשנות ואילו ההשקעה בציוד ובינוי - בעזרת מסלולי הסיוע של רשות ההשקעות.
בשנה החולפת רשמו מפעלי הקיבוצים שיא של כל הזמנים במכירות שהגיעו להיקף של 44.9 מיליארד שקל. במפעלים מועסקים מעל 30 אלף חברים ועובדים חיצוניים, רובם באזורי הפריפריה.