הפרתם זכויות ברשת? לביהמ"ש תהיה סמכות לחסום את האתר
הכנסת אישרה היום בקריאה שנייה ושלישית את חוק זכויות היוצרים המתוקן, שמספק למדינה ולבעלי זכויות כלים נרחבים, ולטענת מבקרים נרחבים מדי, להתמודדות עם הפצת תוכן פיראטי ברשת
- יוטיוב יוצאת לקרב נגד חוק זכויות היוצרים של האיחוד האירופי
- 13 ארגונים בישראל יוצאים נגד התיקון לחוק זכויות היוצרים
- "חוק זכויות היוצרים החדש סותם פיות, מגן רק על העשירים"
החוק החדש, שאושר ברוב של 19 תומכים וללא מתנגדים, כולל כמה תיקונים שנויים במחלוקת, ובראשם מתן אפשרות לבית המשפט לחסום אתרים שמפרים זכויות יוצרים ומתן לאחר פנייה של מי שרואה עצמו נפגע מכך, וכן להורות על זיהוי גולשים שפוגעים בזכויות היוצרים. בהודעה לעיתונות של משרד המשפטים נכתב כי "החוק קובע הליך סדור ושיקולים שעל בית המשפט לשקול בעת שהוא בוחן הוצאת צו הגבלת גישה, ובין היתר את נחיצות הצו, חומרת ההפרה, הפגיעה בפרטיות של המשתמשים והחשש להגבלת גישה לאתרים אחרים. בנוסף, אם המטרה של מניעת הפרת זכות היוצרים תושג באמצעות הסרת התכנים המפרים, יש להעדיף אמצעי זה על פני הגבלת גישה לאתר כולו".
כן מסדיר החוק את השימוש ב"יצירות יתומות", שבעל הזכויות בהן אינו ידוע או שלא ניתן לאתר אותו, ומתיר למעשה את השימוש בהן, וקובע שלא יוטלו פיצויים ללא הוכחת נזק על גולשים תמימים שעשו שימוש לא מסחרי בתמונות או איורים שמצאו ברשת.
"הכנסת אישרה חוק חשוב שהובלנו, שיעזור ליוצרים במדינת ישראל", אמרה שרת המשפטים, איילת שקד, בהודעה לעיתונות, "נעשה היום צעד חשוב ואמיץ לצורך הגנה על זכויות יוצרים ומניעת תופעת הפיראטיות. אני מודה לאשכול קניין רוחני במחלקת ייעוץ וחקיקה על עבודתם המקצועית והמסורה".
עו"ד יהונתן קלינגר מהתנועה לזכויות דיגיטליות אמר בתגובה שהחוק שאושר הוא עוד סימן ליחסי ההון-שלטון במדינה, שהשתלטו על השיח הערכי. "מדובר בחוק שיאפשר לקבוצה קטנה של בעלי אינטרס לקבל כוח לצנזר לכולנו את הרשת בשם הזכות שלהם לעשות עוד כסף", הוא הוסיף, "ראינו כבר איך בעבר בעלי זכויות יוצרים הביאו לחסימה של כל אתר טלגרם כדי לחסום שני ערוצים שנטען שהפרו זכויות, וראינו איך אותם אנשים מתעקשים פעם אחר פעם להילחם במי שמנסה לקדם ידע חופשי. החוק הזה מסוכן לישראל כחברה דמוקרטית, ואם לא נצליח לתקן אותו בתחילת המושב הבא נאלץ לשקול צעדים משפטיים אלטרנטיביים".
יו"ר ארגון זיר"ה, עו"ד מוטי אמיתי, מסר: "התיקון הוא חלק ממהלך לגיטימי והכרחי להגנה על יצירה מקורית ותקשורת עצמאית בישראל. הוא יוצר איזון בין שני ערכים משפטיים מהותיים - מצד אחד, זכות קניין ומצד שני זכותו של היוצר להיות מתוגמל מיצירתו".