$
חדשות טכנולוגיה

השנה של אמזון: מלחיצה את המתחרים, מכשילה את עצמה

החברה שמרה על שליטתה בשוק שירותי הענן הארגוניים ושברה שיאי שופינג בפלטפורמות הסחר שלה, אך הצליחה לעצבן את הציבור האמריקאי בתחרות הקמת המטה החדש שלה. כמו כן, התעלמה מאזהרות העובדים והמשקיעים שלה בדבר כלים שפוגעים בזכויות אדם

ניצן סדן 14:0331.12.18

רגעי שיא: שועטים קדימה

החברה שברה שיאי שופינג ושמרה על שליטתה בשוק הענן

 

אמזון עברה שנה נהדרת, אם מסתכלים על עסקי הליבה שלה. פלטפורמות הסחר שלה צמחו ובבלאק פריידי לבדו נרכשו דרכה כ-180 מיליון פריטים; על פי הודעתה, שברה בעונת החגים שיא בהיקפי הקניות. בארה"ב, השוק המכניס ביותר של החברה, השתלטה אמזון על חצי מהסחר המקוון כולו. לפי הערכת חברת המחקר EMarketer, מדובר בצמיחה של 6.5% בהשוואה לאשתקד, ושל 30% בהשוואה ל-2016. אמזון המשיכה להתרחב ולהתפתח, השיקה מרכולים אוטונומיים במותג אמזון Go שחשפה אשתקד והודיעה שתפתח אלפים בשנתיים הקרובות, וגם רכשה במיליארד דולר את חברת PillPack, שמספקת משלוחי תרופות.

 

מטה אמזון בסיאטל מטה אמזון בסיאטל צילום: שאטרסטוק

 

 

רוב הכנסות החברה הגיעו מחטיבת AWS, המרכזת את פעילות שירותי הענן הארגוניים. המשך המעבר לפלטפורמות ענניות למשימות תפעול עסקי שוטף היטיב עם אמזון: לפי נתוני Statista, כ-64% מהארגונים בארה"ב השתמשו במוצר של AWS או בהליכי בחינה של אחד. זאת, כשמיקרוסופט נמצאת אחריה עם 45% וגוגל עם 18%. שירותי הענן של מיקרוסופט צומחים במהירות, אך לפי סקר נרחב של ארגון שירותי הענן CS אמזון שולטת בטבלה, ומחזיקה בכ-41% מהשוק העולמי.

 

השנה חלה צמיחה מורגשת בעסקי הפרסום של אמזון, ואף פורסמו הערכות לפיהן יזנקו ההכנסות שלה בתחום מ-5.8 מיליארד דולר כיום ל-28.4 מיליארד דולר תוך חמש שנים.

 

חנות אמזון Go חנות אמזון Go צילום: יחצ

 

 

אחד הניצחונות החשובים ביותר של אמזון השנה התבטא בקשריה עם ממשלת ארה"ב. הנשיא טראמפ שונא אישית את ג'ף בזוס, מנכ"ל החברה, בהיותו בעל הוושינגטון פוסט שמבקר את הנשיא חדשות לבקרים. עד כדי כך, שטראמפ קרא להגביל את השימוש של אמזון בדואר הפדרלי של ארה"ב. בפועל, לא רק שהנשיא לא קידם אף חוק נגד אמזון, החברה גם הידקה את קשריה עם הממשלה: לפי הערכות, היא המועמדת המובילה לזכייה במכרז JEDI של הפנטגון, מכרז של 10 מיליארד דולר להחלפת תשתית הענן של זרועות משרד ההגנה.

 

רגעי שפל: בזוס נגד בזוס

אמזון הכשילה את עצמה ועוררה זעם ציבורי

 

אמזון יכלה לסיים את 2018 כשהיא במצב אופטימלי: אהובה על המשתמשים, מוחצת מתחרים, צומחת בכל תחום פעילות ובמצב טוב מול משקיעים ורגולטורים. אבל משום מה, דרכה החברה לעצמה על הרגליים והסתבכה.

 

לקראת סוף 2017 הכריזה אמזון על תוכנית להקמת מטה חדש בארה"ב, ועל תחרות לבחירת מיקומו שנפתחה השנה. כל ערי ארה"ב השליכו עצמן לרגליה, עם הבטחות להטבות מס ומענקים מכל סוג - ואפילו הבטחות ביזאריות כמו החלפת שם העיר ל"אמזון".

 

 

ג'ף בזוס, מנכ"ל אמזון ג'ף בזוס, מנכ"ל אמזון צילום: רויטרס

 

 

החברה, שנהנתה מהיח"צ, לא פרסמה מידע על התחרות, מה שעורר ספקולציות שונות - למשל, שהחברה תבחר באיזו עיירה ענייה או אפילו נידחת, שכל העניין יהפוך לסיפור סינדרלה אמיתי. כמובן שהמציאות עבדה אחרת ואמזון פיצלה את המטה לשניים ושמה אחד בניו יורק ואחד בווירג'יניה - שניהם בערים גדולות. ההחלטה על מיקום המטות נחשפה רק ברבעון האחרון, אך לא היתה זו האכזבה הראשונה של הציבור האמריקאי מאמזון: כשסיפור כליאת ילדי המהגרים התפרסם ביוני, הביעו רבים גועל ממעשי ICE, סוכנות ההגירה האמריקאית. חברות טכנולוגיה רבות מיהרו לגנות את המעשה, אך לא אמזון; היא דווקא מספקת ל-ICE מוצרים ושירותים. עובדי החברה מחו, משקיעי החברה הזהירו וזכו להתעלמות.

 

הסוכנות מפעילה את מערכת Rekognition של אמזון, לזיהוי פנים המוני בסגנון שמזכיר את הרשויות בסין, וגם המשטרה במדינות ארה"ב משתמשת בה בערים שסמוכות לגבולות. המערכת - כמו כלי זיהוי פנים המוניים אחרים - התגלתה כבלתי מדויקת: זכויות האדם ACLU בחן אותה ומצא שהיא מזהה פוליטיקאים אמריקאיים כפושעים מבוקשים.

 

עוד טעות שעשתה אמזון היתה התנהלותה בפרשת משכורות המינימום של פועלי המחסנים. החברה ספגה ביקורת מוצדקת על המשכורות הנמוכות שהיא משלמת לפועלים, שחלקם הסתמך על תלושי מזון במימון ממשלתי על אף שעבד במשרה מלאה.

 

 

 

מחסן של אמזון מחסן של אמזון צילום: בלומברג

 

 

שיא הביקורת הגיע בצורת חוק שיזם חבר הקונגרס ברני סנדרס, והציע למסות חברות טכנולוגיה על הקמצנות הזו, שעולה כסף למשלם המסים. אמזון נכנעה והעלתה את השכר של כרבע מיליון פועלים ל-15 דולר לשעה, אך עדיין נתפסה כמי שאולצה לעשות זאת. הפועלים במחסני אמזון המשיכו להתלונן השנה על תנאי עבודה בלתי סבירים בעליל, מכסות מופרכות, איסורים שמזכירים מחנה עבודה ובכמה מקרים נדרשו פועלים ונהגים לתפקד כרגיל גם לאחר שנפצעו בעבודתם.

 

לקינוח, חוותה פלטפורמת אלקסה מספר תקלות, בדמות הופעת קובצי הקלטות של משתמש אחד אצל משתמש אחר, וביצוע הקלטה בטעות של משתמש והעברתה לנמענים ברשימת אנשי הקשר שלו. סוגיית הפרטיות הינה מחסום מרכזי לאימוץ של רמקולים חכמים, ואמזון מודעת לכך היטב. בסך הכל, מצבה של החברה טוב מאוד. ואולם, ההתעלמות מן העובדים והסנטימנט השלילי כלפיה עלולים לייצר בעיות בעתיד. המשתמשים אוהבים את אמזון, אוהבים מאוד - אבל יש להם רגישויות מוצדקות שהחברה לא יכולה להתעלם מהן. 

 

מוצרים ושירותים: הפקידה אלקסה

הרמקולים החכמים מגיעים לבתי מלון, ומהווים פוטנציאל רווח מעניין

 

רמקולי סדרת אקו נשארו פופולריים מאוד בקטגוריה שלהם, אך התחרות עם פלטפורמת גוגל הום הולכת ומתעצמת, ואלקסה זמינה על פחות סוגי מכשירים מיריבתה, גוגל אסיסטנט. ואולם, הצליחה אמזון להשיג כמה עסקאות מעניינות השנה, כגון שילוב רמקולי אקו ברשת מלונות מאריוט. אלקסה תתפקד כקונסיירז', מה שיחסוך כסף לרשת ויתרום למיתוג והחשיפה של הרמקולים. בשלב זה מדובר בפריסה מוגבלת, אך בעתיד יתכן ששילוב אלקסה בעסקי תיירות ונופש יהפוך לאפיק רווח משמעותי. פעילות החברה בתחום המובייל נמשכה, אך בצורה בלתי מורגשת; אמזון עדיין מוכרת טאבלטי קינדל פייר והספר האלקטרוני קינדל אף זכה לגרסה חדשה ועמידה במים.

 

 

השנה השיקה אמזון ליין של מוצרים חכמים מוזלים שנועדו להתחבר לפלטפורמת אלקסה ולהרחיב את שימושיה. בין היתר, השיקה מיקרוגל חכם, שעון קיר מקוון, מגבר ורמקול ייעודי למכונית. המוצר המעניין ביותר נקרא אקו אינפוט, ומדובר במערך מיקרופונים שאפשר לחבר לרמקולים אחרים ובכך לקשר אותם לפלטפורמת אלקסה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x