בלעדי לכלכליסט
אינטל רוצה להשקיע 20 מיליארד שקל בישראל, בכפוף ל"כוכבית"
בכוונת החברה להקים תשתית חדשה בנוסף למפעל לייצור השבבים בקריית גת ולא במקומו. ההשקעה תלויה בקבלת הטבות מהממשלה
פרטים נוספים נחשפים בעקבות ההודעה שפרסמה אתמול (ג') אינטל העולמית, על כוונתה להרחיב את השקעותיה גם בישראל. ל"כלכליסט" נודע כי בכוונת החברה להקים בישראל תשתית חדשה לחלוטין אשר תפעל במקביל למפעל ייצור השבבים בקריית גת ולא במקומו.
על פי הערכות, השקעת אינטל במפעל החדש תהיה כ־20 מיליארד שקל, והחברה צפויה להגיש לממשלת ישראל בקשה לסיוע במענקים ובהטבות בהיקף של מאות מיליוני שקלים ואף יותר לשנים 2019 או 2020. חשוב לציין שהחברה נמצאת כיום בתהליכי אישור סופיים למענק אותו ביקשה ב־2018 בהיקף של 700 מיליון שקל. המענק עדיין לא עבר את אישור ועדת הכספים, אשר אמורה להחליט על העברת הסכום ב"הרשאה להתחייב". כלומר מאחר והכסף לא אמור להגיע השנה לאינטל, וככל הנראה גם לא בשנה הבאה, ועדת הכספים תאשר למשרד הכלכלה להבטיח את הכסף הזה לאינטל.
- אינטל בהצהרת כוונות: רוצים להגדיל את הפעילות בישראל
- גם בלי תואר או ניסיון: אינטל מגייסת 150 עובדים למפעל קריית גת
- ההון הזר בהייטק הישראלי רק צומח: 77% מההשקעות ברבעון החולף הגיעו מחו"ל
אם וכאשר תבצע אינטל השקעה נוספת, זו בוודאי תגרור אחריה מענק נוסף, שגם הוא לא יגיע מתקציב הרשות להשקעות, לאור היקפי ההשקעות הגדולים של אינטל. ב־2019 קשה לראות מאיפה תמצא הממשלה תקציב למענק לאור הקיצוצים שכבר נעשו בעיקר עבור הגדלת הפנסיות והמשכורות של השוטרים. אולם מאחר ומדובר במענקים עבור אבני דרך, סביר להניח שעד שאלו יבשילו הדבר יהיה רלבנטי לתקציב 2020, שעדיין פתוח. שם אולי יימצא מקור תקציבי למהלכים שאמורים להגדיל את ההשקעות במשק, לסייע לתעסוקה ולצמיחה.
החברה עדיין לא הגישה בקשות או תוכניות למשרדי הממשלה השונים, אך מההודעה שהוציאה החברה אמש ומהצהרות שהוציאה החברה בעבר על תחום הייצור עולה כי מדובר בפעילות ייצור חדשה לחלוטין. תשתית הייצור החדשה תקום בקריית גת אם כי עדיין לא ברור האם היא תהיה חלק מהמפעל הקיים או מפעל נוסף לצידו.
אמש הכריזה אן קלהאר סגנית נשיא אינטל, מנהלת זרוע הייצור העולמית, על השקעה משמעותית של החברה בהרחבת תחום הייצור עם מיקוד בתחומים שאינם בהכרח המחשב האישי. בהצהרתה כללה אן קלהאר את ישראל כאחת המדינות שבם תשקיע החברה לצד אירלנד ואורגון בארצות הברית. בהודעה אומרת קלהאר כי "אינטל משנה בהדרגה את המיקוד שלה ממחשבים אישיים לנתונים בכדי להשביע את התיאבון העצום של השוק לפתרונות שמעבדים, מאחסנים ומשתפים מידע. כתוצאה משינוי זה אנו מתחרים על שוק הנאמד ב־300 מיליארד דולר ומייצרים מגוון רחב מאי־פעם של מוצרים".
ב־2014 הכריזה אינטל על השקעה של כ־23.5 מיליארד שקל בפיתוח האתר בקריית גת. כנגד אותה השקעה קיבלה אינטל מענק בגובה של 1.7 מיליארד שקל. בזכות אותה השקעה הוכרה החברה על ידי צוות מנכ"לים המורכב מבכירי האוצר, רשות המסים ומשרד הכלכלה כחברה אסטרטגית לפי החוק לעידוד השקעות הון. ההכרה הזו העניקה לה שיעור מס חברות נמוך במיוחד של 5%, לעומת 23% שמשלמות כל החברות. ב־2018 אינטל הגישה בקשה חדשה להשקעה נוספת בהיקף של 17.5 מיליארד שקל והושג סיכום כי החברה תהיה זכאית למענק של 700 מיליון שקל.
ההשקעה הנוספת הבטיחה לאינטל לשמור באופן מעשי עוד עשור לפחות - עד 2027 - על ההטבה של שיעור המס הנמוך ביותר בישראל.