ניצחון למתנגדי חוק הצנזורה: הצעת החוק של מיקי זוהר לא תכלול ניתוק גולשים מהאינטרנט
לפי הנוסח קודם של הצעת החוק, ספקי האינטרנט היו אמורים לשלוח לכלל המנויים הודעות לבחירת שירות סינון קבוע. מנוי שלא ישיב להודעה השלישית, ינותק מהאינטרנט או שגישתו לאתרי פורנו תיחסם. לפי הנוסח המעודכן, הספק רק ישלח למנוייו הודעה שתבקש מהם לבחור האם ברצונם לקבל שירות סינון
לפי הנוסח המעודכן, ספק אינטרנט ישלח למנוייו הודעה כתובה שתבקש מהם לבחור האם ברצונם לקבל שירות סינון קבוע, שירות סינון שניתן לעקוף באמצעות סיסמה או לא לקבל שירון סינון כלל. מנוי שישיב שברצונו שירות - יקבל אותו מייד, בעוד שמנוי שלא השיב, יקבל שתי הודעת נוספות. מנוי שבחר שלא לקבל את השירות יקבל הודעה מדי שלושה חודשים שמודיעה לו על יכולתו לעשות כן.
- מנכ"ל גוגל מעיד בקונגרס: פרטיות? זו אחריות של המשתמשים
- ח"כ זוהר מודה: חוק הצנזורה ינתק מהרשת 40% מהגולשים בישראל
- נתניהו עוצר את חוק צנזורת הפורנוגרפיה של ח"כ זוהר
בניגוד לנוסחים קודמים של הצעת החוק, בהן מנוי שלא ישיב להודעה השלישית ינותק מהאינטרנט או שגישתו לאתרי פורנו תיחסם, בנוסח הנוכחי המנוי ימשיך לגלוש כרגיל ברשת לא מצונזרת. אף שהחוק עדיין כולל מעין רשימות שחורות של גולשים שענו לספק שברצונם לגלוש באתרי פורנו, ההצטרפות אליהן לא תהיה חובה שכן ניתן פשוט להתעלם מפניית הספק ולהמשך לגלוש כרגיל. בכך, למעשה, משאירה הצעת החוק את המצב הקיים במסגרתו ספקי אינטרנט מחויבים לספק למנויים שירותי סינון חינם, ומוסיפה לו אלמנטים כמו יידוע מוגבר, גיוון בסוג שירות הסינון (קבוע או ניתן לביטול עם סיסמה) ותשלום של 50 אגורות בשנה לספקיות על כל מנוי בשירותי הסינון.
זוהר סירב למסור תגובה לציטוט, ותחת זאת הפנה לפוסט שפרסם בעמוד הפייסבוק שלו. בפוסט עצמו כתב זוהר: "הנוסח הסופי של החוק, ימנע מקטינים להיחשף לאתרים פוגעניים ומשחיתים, אך יאפשר חופש בחירה לכל בגיר לעשות באופן פרטי ככל העולה על רוחו. כל מנוי יחליט לעצמו בין שלוש אפשריות פשוטות: 1. סינון מלא מפורנו 2. סינון חלקי באמצעות קוד אישי לבגיר 3. לא לקחת חלק בסינון ולוותר על ההצעה החינמית הזו למען השמירה על ילדיו. בחוק שלנו לא יהיו שום רשימות שחורות, שום כפייה ושום פגיעה בחופש הפרט. אני בטוח שבע"ה החוק יעבור בכנסת בשבועות הקרובים".
פעיל הליכוד ניר הירשמן, מראשי התנועה לזכויות דיגטליות, אמר שהנוסח החדש מהווה ניצחון למתנגדי המהלך של זוהר. "האינטרנט הוא לא מותרות, הוא תשתית חיונית, שמאפשרת חירות, חופש ביטוי ודמוקרטיה. כמו מים וחשמל, אסור לעצור אותו או להפריע לזרימתו", הוא אמר ל"כלכליסט". "המלחמה על הזכויות הדיגיטליות שלנו היא הקרב הבא על מה נקרא, נראה, ואיך תעוצב המציאות שלנו. הנוסח שהועבר היום אינו טוב, ועדיין הוא מכיל סוג של רשימות שחורות, שגם אותן צריך לעצור. אבל אנחנו רואים ולא בפעם הראשונה את ערכה של מחאה ציבורית. אני מקווה שהכנסת תפנים את הערכים של העידן הדיגיטלי וכי ימיהן של הצעות חוק המנסות לגזול את חופש הגלישה באינטרנט, יעברו מן העולם".
המתכנת הבכיר רן בר-זיק, שהוביל את ההתנגדות המקוונת לחוק, היה מסויג יותר: "כיוון שההצעה עברה כל כך הרבה גלגולים, אני ממתין לדיון הסופי כדי שאוכל לברך על המוגמר. בכל מקרה, אני שמח על כך שכספי ציבור לא יצאו לכל מיני יוזמות לא אפשרויות טכניות ותשתית האינטרנט הקריטית להייטק ולייצוא לא תיפגע.