$
המדריך

בדיקת כלכליסט

סמארטפון אסוס Zenfone 5z: השועל שגידל רעמה של לביא

החברה הטייוואנית פיתחה מכשיר בעל מחיר של טלפון ביניים וביצועים של מכשירי עילית, מסך טוב, יתרונות בתחום האודיו וממשק ידידותי ונגיש במיוחד. באילו תחומים הוא מביס מתחרים מבית וואן פלוס ושיאומי, היכן מפסיד להם ועבור מי הוא מתאים?

ניצן סדן 15:2913.12.18

 


 

 

שוק המובייל של 2018 הרבה יותר מסובך משהיה לפני כמה שנים: בצמרת עדיין יש מכשירי פרימיום שמחירם כבר חצה את קו 4,000 השקלים (גם בלי תפוח לעוס על הגב), בתחתית עדיין יש דגמים סופר-פשוטים של 600 שקל, ומה באמצע? מערב פרוע; מכשירי ביניים עם מסך ענק של פאבלט דגל באיכות תצוגה בינונית ומעבד מאשתקד או עם מצלמות מעולות וסוללה ככה-ככה - כל יצרנית מנסה למצוא את האיזון בין היצע התכונות וצרור הפשרות, בידיעה שרוב הצרכנים לא ילכו על המכשיר הכי יקר.

 

 

בארץ, מדובר בטלפונים ששומרים על רמת מחיר של 1,500 עד 2,500 שקל לדגם חדש, כשכל יצרנית מקווה שיתפס כמאוזן דיו כדי לצבור לו אוהדים. אסוס הטייוואנית, אחת מיצרניות החומרה הכי מקוריות בתחום המחשבים, מתמחה בקטגוריית הביניים בתחום הסלולר. ה-ZenFone 5z שלה, שנחת לאחרונה בישראל, מוכיח זאת. ולמעשה, ביכולתו לתת פייט גם לשיאומי ולוואן פלוס, מהחזקות ביותר בקטגוריה הזאת.

 

נעים להכיר: אסוס Zenfone 5z נעים להכיר: אסוס Zenfone 5z צילום: ניצן סדן

 

 

עיצוב ומבנה: שובר את האור, תופס את העין

 

לזנפון 5z עיצוב שקשה להתעלם ממנו: גב הזכוכית שלו מכוסה בדפוס עדין שמחזיר אור, ויוצא מסורק טביעות האצבע. העיצוב הזה מזכיר את של מחשבי סדרת Zenbook U, שונה מאוד משל רוב המכשירים בשוק, ונותן קצת אופי לטלפון. הוא גם נותן ל-5z מראה יוקרתי בהרבה משל טלפונים ברמת המחיר שלו.

 

 

גב הטלפון, עליו עיצוב בולט במיוחד גב הטלפון, עליו עיצוב בולט במיוחד צילום: ניצן סדן

 

 

חזית המכשיר יותר סטנדרטית: מסך בגודל 6.2 אינץ' עם מסגרת דקה סביבו ומגרעת בראשו. יחס התצוגה של המסך הוא 18:7.9, וגופו רחב יותר ממתחרים כמו הוואן פלוס 6T והפוקופון F1 של שיאומי. הטלפון לא עמיד במים ואבק, לפחות לא לפי תקן רשמי.

 

 

מגרעת התצוגה שבראש הטלפון מגרעת התצוגה שבראש הטלפון צילום: ניצן סדן

 

 

תצוגה וממשק: איך אדוני אוהב את הירוק שלו?

 

לזנפון 5z יש מסך בגודל 6.2 אינץ' ברזולוציית +FHD, בעל רזולוציה וצפיפות פיקסלים כמעט זהות לשל מסכי הפוקופון F1 וה-Mi 8 מבית שיאומי, הוואן פלוס 6 וה-6T ומתחרים דומים. ואולם, אסוס נתנה לו בהירות גבוהה, שמאפשרת לקרוא בו בקלות גם תחת אור השמש.

 

 

קריא גם באור שמש ישיר קריא גם באור שמש ישיר צילום: ניצן סדן

 

 

איכות הצבע מצוינת, גם אם לא ברמת מסכי ה-AMOLED היקרים של וואווי, סמסונג ואפל. ואם אינכם מרוצים מרמת הצבע, תוכלו פשוט לשנות אותה בעצמכם. ישנם סמארטפונים בעלי כלי כיול תצוגה מובנה, אך Splendid של אסוס הוא כנראה העשיר והידידותי שבהם: פילטר אור כחול, טמפרטורת צבע כללית, מצבי צבע מוגדרים מראש ואפילו תזמון מקדים של מעבר ביניהם - התוכנה הזו עושה הכל, ומאפשרת גם לקבל טיפים ומידע על כיול צבע. ספלנדיד היא רק דוגמה אחת: אסוס ניסתה לתת ל-5z כמה שיותר כלי התאמה אישית מובנים, ולבנות להם ממשק מאוד ידידותי, כזה שמתאים גם למשתמשים לא טכנולוגיים בעליל.

 

 

תצוגת קיצורי הדרך בטלפון. אפשר למקם בה אפליקציות ספציפיות, כמו מחשבון, פילטר תצוגה ורדיו תצוגת קיצורי הדרך בטלפון. אפשר למקם בה אפליקציות ספציפיות, כמו מחשבון, פילטר תצוגה ורדיו צילום: ניצן סדן

 

 

כולם רצים היטב עם מערכת ההפעלה, אנדרואיד 8, ולא מסרבלים את השימוש. אבל לצידם, קיבל הטלפון הזה גם שק גדול של גימיקים, שאני לא בטוח שהוא הזמין: למשל, המסך יודע לשנות את סכמת הצבעים בהתאם לתאורה ויכול לזהות מתי מביטים בו, ולכבות את עצמו כשמסתכלים במשהו אחר; הצלצול יהיה חלש או חזק יותר בהתאם לרעשי הסביבה ועוד. אלו תכונות שנשמעות מאוד מתקדמות, אבל אינן מורגשות כלל בשטח. אני לא יודע כמה משאבי סוללה מצריכים הגימיקים האלה, ויכול מאוד להיות שהם סתם מבזבזים כוח.

 

מצלמה: רחב הוא השחור החדש

 

אסוס מיקמה את המצלמה בפינת הגב, כדי שלא תלכלכו לה את העדשה כשתגששו אחר סורק טביעות האצבע. מערך הצילום העיקרי של הזנפון 5z נשען על שני חיישני 12 מגה-פיקסל בגבו, אחד עם עדשה סטנדרטית והשני עם עדשה רחבה, בעלת אורך מוקד של 24 מ"מ.

 

 

מצלמת הטלפון הראשית מצלמת הטלפון הראשית צילום: ניצן סדן

 

 

זו בחירה מצוינת, לטעמי: רוב היצרניות ברמת המחיר הזו מעדיפות מצלמה אחת סטנדרטית ואחת עם חיישן שחור-לבן כדי לשפר חדות תמונה, או עדשת זום עם הגדלה של פי שניים. עדשה רחבה פשוט נותנת לצלם יותר אפשרויות, במיוחד בצילומי נוף וסביבה עירונית, ואינה רגישה במיוחד לתנועות וטשטושים כעדשת זום. למצלמה הכפולה יש גם ייצוב תמונה פיזי בארבעה צירים, יכולת PDAF למיקוד מהיר ורכיבי תוכנה שאמורים לשפר ביצועים בתאורה בעייתית. עד כאן נשמע מעולה - ובתאורה מאוזנת זה גם נראה מעולה.

 

 

 צילום: ניצן סדן

 

 

ואולם, המצלמה לא מסתדרת עם סביבות מוארות מדי, בהן החיישן קצת מסתנוור ופרטים הולכים לאיבוד. יכול להיות שזה בגלל האלגוריתם, שמנסה להדגיש את מה שהוא מזהה על חשבון מה שלא. לעומת זאת, דווקא פריימים עם שילוב מספר מקורות אור, כאלה שמבלבלים לפעמים מצלמות אחרות, אינם אתגר עבור ה-5z. אני לא בטוח שאני אוהב את ביצועי המצלמה בלילה: שלא תטעו, הפריים מאוד מואר - עבודה של שילוב בין אופטיקה ואלגוריתמיקה - אך גם כאן יש פרטים שהולכים לאיבוד, ואני אישית מעדיף תמונה מדויקת על מוארת. יכולות הווידאו של הטלפון ממוצעות, ורכיב ייצוב התמונה מסייע בהפקת פריים נקי.

 

 

 צילום: ניצן סדן

 

 

מצלמת הסלפי, בעלת חיישן 8 מגה-פיקסל, היא מעולה: אני לא יודע אם זה האלגוריתם או האופטיקה, אך התמונות יוצאות נקיות, חלקות ומוארות.

 

מולטימדיה ואפליקציות: כיף באוזן

 

ביצועי הווידאו של הזנפון לא רעים, אך אלא אם כיילתם את הצבע לסגנון שאתם אוהבים במיוחד - הם לא בולטים בצורה מורגשת על פני המתחרים. בתחום האודיו, לעומת זאת, הוא יכול להתחרות גם בטלפונים של 4,000 שקל: לאסוס יש טכנולוגיית עיבוד צליל משלה, שבנתה עבור לפטופים ופועלת היטב גם בטלפון. הצליל חזק ומדויק, יותר משל רוב המכשירים בקטגוריה.

 

 

אפליקציית התאמת האודיו אפליקציית התאמת האודיו צילום: ניצן סדן

 

 

בעוד כל יצרניות הסמארטפונים הולכות ומצמצמות את מספר האפליקציות במכשיריהן, כדי להוריד את העומס מהמעבדים, עשתה אסוס ההיפך ונתנה ל-5z כמה יישומים מיותרים, כמו אחד ייעודי להורדת ערכות נושא ואפליקציה ייעודית לצילום סלפי, עיבוד תמונות סלפי, הכנת מצגות וקולאז'ים.

 

ואולם, את אפליקציית האודיו של החברה מאוד אהבתי. היא כלי להתאמת איכות, מבנה ורמות צליל. כן, לרוב החברות יש אקוולייזר קבור באיזה תת-תפריט, אך אסוס הנגישה אותו טוב מאחרות ועשתה אותו פשוט ונחמד. עוד רכיב שימושי הוא רדיו FM מובנה, לקליטת שידורים גם בלי חיבור אינטרנט.

 

ביצועים וזמן סוללה: ספרינט עם תרמיל על הגב

 

כמו רוב מתחריו, נשען גם הזנפון 5z על מעבד ה-845 החזק של קוואלקום. יש לו שישה גיגה-בייט של זיכרון פעולה, ומרחב אחסון של 64 גיגה-בייט, שניתן להרחבה בכרטיס זיכרון. למרות שיש בטלפון הזה כל כך הרבה רכיבי תוכנה שפועלים ברקע - שימושיים ומיותרים כאחד - הוא מצליח להישאר מהיר ביותר; לא נתקלתי בכל השתהות, אפליקציות נטענות וטסות במהירות מפתיעה, וגם משחקים לא מכבידים עליו.

 

 

אסוס זנפון 5z אסוס זנפון 5z צילום: ניצן סדן

 

 

לאסוס יש גישה לידע נרחב ביותר בכל הנוגע לאופטימיזציית ביצועים וקירור שמקורו ב-ROG, חטיבת הגיימינג שלה; יתכן שכך הצליחה לבנות טלפון חזק במיוחד, שגם לא מתחמם באופן מורגש כשהוא בפעילות מאומצת.  

 

איכות השיחה והקליטה מצוינות, וסינון רעשי הרקע מעולה; הצלחתי לנהל שיחה גם בפאב רועש במיוחד. לזנפון יש סוללת 3,300 מיליאמפר-שעה, חלשה קצת משל מתחריו, אך עדיין ניתן להפיק ממנה יום עד יום וקצת של שימוש סביר.

 

סיכום ואלטרנטיבות

 

הזנפון 5z הוא טלפון טוב מאוד, שמראה שאפשר לבנות מכשיר ביניים חזק גם אם אתה לא חברה סינית; העיצוב שלו בולט ומעניין, ויכולות האודיו והממשק הידידותי מהווים יתרונות נוספים. חבל שאסוס לא מצאה דרך לתת לו עמידות במים ואבק ועדיין לשמור על רמת המחיר, כי תכונה שכזו היתה הופכת אותו בקלות לראש השועלים.

 

 

 

כמו כן, ביצועי המצלמה בינוניים למדי, וכל הגימיקים שנתנה לו החברה פשוט מיותרים. בארץ הוא עולה החל מ-2,390 שקל (בשלב זה, נמכר בארץ רק בידי רשת KSP), זול מה-6T אך יקר משמעותית ממכשירי שיאומי. ה-5z יוכל להתאים למי שמחפש סמארטפון חזק, אבל עם סגנון קצת אחר - ולמשתמשים לא-טכנולוגיים שרוצים להוציא קצת יותר מהסלולרי שלהם בלי להתעמק בחומרי הדרכה.

 

המכשיר הועבר לסקירת כלכליסט באדיבות KSP

בטל שלח
    לכל התגובות
    x