לא לציתות: מה אפשר ללמוד עליכם מניתוח הקול שלכם דרך הסלולרי?
מומחי אבטחה חוששים מניצול של סייעניות חכמות וכלי הפעלה קולית אחרים, שהאזנה להם מאפשרת לפושעים ללמוד על בריאותנו, לדעת האם אנו תחת השפעת סמים, ואפילו לדעת אם יש לנו בעיות בזוגיות
סמארטפונים הם כלי ריגול וזה לא חדש: גוגל, פייסבוק וכל חברה שמפעילה אפליקציית מובייל נעזרת בחיישנים שלהם כדי ללמוד על המשתמש, להתאים לו פרסומות ולעשות כסף. אחד האפיקים בהם ניתן להפיק מידע על המשתמש הוא המיקרופון, ובשנים האחרונות יותר ויותר אפליקציות מבקשות גישה אליו כשמתקינים אותן.
- מנכ"ל גוגל מעיד בקונגרס: אין לנו כרגע תוכנית לחזור לשוק הסיני
- ממשלת אוסטרליה שוקלת: קולר רגולוטורי על צווארי גוגל ופייסבוק
- פרצה באפליקציית מסאז'ים חשפה מטרידים מינית; האם יש להם זכות לפרטיות?
מה ניתן להשיג דרך האזנה חשאית למשתמש? הרבה מאוד. פרופ' איאן מקלופלין, ראש בית הספר למדעי המחשב באוני' קנט, הסביר ל-The Next Web על הסיכונים שבחיבור כלי בינה מלאכותית למיקרופונים באפליקציות. למשל, ניתן ללמוד כך מה מצבו הבריאותי של המשתמש, לגלות האם יש לו בעיות בזוגיות, ומתי השתמש בסמים או שתה יותר מדי אלכוהול - פריצה לא מבוטלת לעניינים פרטיים, לכל הדעות.
לא קל להפיק את המידע הזה מהקלטה סביבתית ארעית, והוא מצריך גישה לתשתית בינה מלאכותית, אך יכולות אלה הולכות ונהיות זולות ונגישות עם הזמן. אין צורך בהקלטה ממושכת כדי להפיק תובנות על המשתמשים; התוכנות שולפות מכל שיחה מקטעים של שניות בודדות, ולפעמים גם קטע של כ-20 מילישניות יספיק כדי לזהות את מינו של הדובר.
מקלופלין הסביר שכלי הפעלה קולית, מהסייעניות החכמות כסירי וגוגל אסיסטנט ועד לרכיבי זיהוי דיבור פשוטים יותר, נועדו לזהות גם טון דיבור וללמוד ממנו עלינו - ולא רק לזהות מילים. האפליקציות הללו מסוגלות לזהות את הניואנסים העדינים של טון הדיבור או צורת ההתבטאות. אלה יכולים להעיד אם אנחנו משקרים, מה מצב בריאותנו, האם אנחנו בכושר, מה מצבנו הרגשי או אפילו אם אנחנו תחת השפעה של אלכוהול או סמים.
נילן גם לנתח את רעשי הרקע, לזהות קולות ירי למשל, תאונות או רעש האיזור בו אנו נמצאים. רעשי עיר או כפר מעידים על מיקום כמו גם סוג הרעשים יכולים לסייע בזיהוי אילו חלקים של העיר אנו מבקרים - במיוחד כשרוב האפליקציות כוללות גם איסוף נתוני מיקום, עמם אפשר להצליב את הרעשים.
לדברי מקלופלין, ניתן גם לזהות שיחה בין שני אנשים ולהבין מה הקשר ביניהם. כלי בינה מלאכותית מתקדמים יכולים להסיק האם מדובר בבני זוג בעלי קשר רומנטי ביניהם, ואף מה מצב הקשר.
יש גם שימושים טובים לטכנולוגיה שכזאת - למשל, בכוחה לזהות מתי נקלע המשתמש למצב חירום רפואי, תאונת דרכים ועוד. ואולם, כנראה שהשימוש הראשון של טכנולוגיות אלה יהיה לסייע למפרסמים ללמוד יותר על קהל היעד שלהם. בשלב זה עדיין לא ידוע על שימוש נרחב בתכונות הקלטה שכאלה, בעיקר בשל מגבלות כאיכות המיקרופונים של הסלולרי, חשש מזעם ציבורי ומגבלות טכניות שונות.
ועדיין, שימו לב לאפליקציות שמבקשות גישה למיקרופון של המכשיר שלכם כשמתקינים אותן; לפעמים מדובר בניסיון לאסוף מידע, שאינו חיוני בשום צורה למהות האפליקציה - למשל, במשחקי מובייל למיניהם.