$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

סמארטפון דור חמישי - כמה זה יעלה, ומה יצא לנו ממנו?

מנכ"ל וואן פלוס מספר על מחלות הילדות שמחכות לגלקסי S10, הוואווי P30 ויתר הסמארטפונים הראשונים שתוכננו לפעול ברשתות 5G, ראש ה-FCC מודה שרוסיה התערבה בחשאי בסוגיית חיסול ניטרליות הרשת בארה"ב ואלפבית תבחן רחפני משלוחים בפינלנד

ניצן סדן 14:5806.12.18

דור חמישי? השאירו את הארנק בכיס

 

רשתות הדור החמישי מתקרבות אלינו בצעדי ענק, ואיתן גם הסמארטפונים הראשונים שיתמכו בהן. עד כה, סיפרו לנו רק על כמה הכל יהיה נהדר כשהרשתות ייפרסו, התשתיות יפעלו במלואן וכל העולם יאכל, ישתה וינשום 5G: החיבור האלחוטי יהיה מהיר דיו כדי להחליף את חיבור הכבלים; מוצרי אינטרנט הדברים יוכלו להעביר יותר מידע מיותר חיישנים, ולספק כך יותר שירותים למשתמש; ניתן יהיה לבצע סטרימינג של משחקים כבדים ביותר באיכות הכי תובענית גם למכשירים חדשים, רק ע"ב החיבור המהיר; וביצוע עיבוד מרוחק יאפשר להפעיל בקלות מכוניות אוטונומיות, רחפנים אוטונומיים ובעתיד אפילו מטוסים אוטונומיים. חיבור רשת בלי לחכות לטכנאים? גיימינג על מחשבים ישנים? רובוט מעופף שמביא לי פיצה? אני רק חושב על זה וחיוך מתפשט על פני.  

 

 

רחפנים שמביאים פיצה? תודה, רשתות דור 5! רחפנים שמביאים פיצה? תודה, רשתות דור 5!

 

 

התשתיות עצמן כבר נמצאות בשלבי ניסוי שונים, ואין ספק שזהו עתיד הקישוריות. במקביל, מתבצע פיתוח קדחתני של מכשירים מתאימים: סמסונג רוצה להיות הראשונה שתשיק טלפון דור חמישי, גרסה מיוחדת של הגלקסי S10 המעניין; וואווי, שהצליחה להקדים אותה בלא מעט דברים, תנסה לעשות זאת שוב עם גרסת 5G של טלפון ה-P30; חברת HTC עובדת על טלפון כזה ביחד עם ספקית הסלולר ספרינט; אפל רצתה להשיק אייפון 5G השנה, אבל כנראה שתתעכב, ואייפוניסטים יוכלו ליהנות מפלאי הדור החמישי רק ב-2020.  

 

 

 

גלקסי S10. האם יהיה מכשיר הדגל הראשון שהוא 5G גלקסי S10. האם יהיה מכשיר הדגל הראשון שהוא 5G צילום: Onleaks + 91mobiles

 

 

אבל החזון הזה, של תשתית מושלמת ומכשיר מושלם וחיים מושלמים, נשען על מצב בו העולם כבר עבר ל-5G בצורה מלאה. וזה תהליך שהולך לקחת עוד לא מעט שנים. ובינתיים, יקרו לא מעט דברים פחות מושלמים - לפחות, עבור מי שלא אוהב לשלם הרבה כסף ולקבל עבורו תמורה אפסית. פיט לאו, מנכ"ל ומייסד יצרנית המובייל הפופולרית וואן פלוס, הסביר שמכשירי הדור החמישי הראשונים יהיו יקרים משמעותית מהגרסאות הסטנדרטיות שלהם ושהרשתות יהיו בעייתיות לשימוש. עד כדי כך, שמשתמשי ה-5G הראשונים יעבירו פחות זמן בחיוכים ויותר זמן בחרטות. הטלפונים הראשונים יהיו גרסאות של מכשירי דגל, שעולים 1,000-1,100 דולר בתצורה הבסיסית. לפי יאנג, סמארטפוני ה-5G יעלו בין 200 ל-300 דולר נוספים.

 

 

פיט לאו, מנכ"ל ומייסד וואן פלוס פיט לאו, מנכ"ל ומייסד וואן פלוס

 

 

ולאו יודע על מה הוא מדבר; וואן פלוס קנתה את עולמה כשמצאה דרך לאזן בין ביצועים של מכשיר דגל ומחיר של חצי-מכשיר דגל. אני בטוח שהמהנדסים של לאו עושים שמיניות באוויר ברגעים אלו ממש כדי למצוא דרך להוזיל את הוואן פלוס 7 של השנה הבאה עד שיוכל לשאת רכיב 5G בלי לעלות אלף דולר פלוס. ואם מר וואן פלוס מדבר על פער המחירים הזה במקום להשפריץ אופטימיות, אני די בטוח שהם לא הצליחו בינתיים. 

 

עוד סוגיה שהעלה לאו היא עניין נדידת הרשתות: פריסת תשתיות 5G היא תהליך איטי מאוד, משום שהוא מצריך החלפת רכיבים נרחבת יותר מהמעבר הראשוני בין דורות תקשורת קודמים. יש גם כמה סוגי רשתות 5G, שלא כולן ייתמכו בידי כל המכשירים. התוצאה: התכונה שבשבילה שילמתם יותר על הטלפון? אז היא זמינה רק בחלק קטן בחלק מהמדינות. ואם אתם לא גרים שם? עשו חיים עם רשת הדור הרביעי שיש לכולנו, וחכו ש-5G יגיע אליכם. אז אין מה להתרגש ממכשירי הדור החמישי, שיתחילו להופיע בתחילת השנה הבאה. אל תרוצו לקנות לפני שהתשתיות יהיו נרחבות יותר, והמחיר ירד קצת. חבל שתשלמו סתם.  

 

פייק ניוז? פייק מחאה

 

אג'יט פאי, ראש נציבות התקשורת הפדרלית בארה"ב, הוא האדם שחתום על ביטול ניטרליות הרשת - מהלך שמאפשר לספקיות אינטרנט לשלוט במהירות וזמינות התוכן שעובר דרכן. מי הרוויח מהביטול הזה, שיצר מחאה ציבורית נרחבת? הספקיות, כמובן - עד אז הן תפקדו כדלת, שעכשיו יכולה להחליט מי עובר בה ולצורך מה; פאי הרוויח, משום שהוא נחשב מקורב מאוד לספקיות ואף עבד שנים בוורייזון - ומה יותר משמח מלעזור לחברים; וגם מר ולדימיר פוטין. מסתבר שגם רוסיה הפיקה מכך תועלת.

 

 

אג'יט פאי אג'יט פאי צילום: בלומברג

 

 

ביטול ניטרליות הרשת זכה לביקורות קשות ומוצדקות מאבות האינטרנט וגדולי המפתחים, מחברות טכנולוגיה ומארגוני זכויות גולשים. הציבור הרחב הצטרף רק במאי האחרון, לאחר שהנושא הוצף בתוכנית הסאטירה של ג'ון אוליבר: אתר ה-FCC ספג בקשות ותלונות של גולשים בהיקף שהפיל אותו. פאי האשים את מתנגדי הביטול בביצוע מתקפת DDoS, טכניקה ותיקה להפלת אתרים דרך פניות מלאכותיות. זאת, למרות שמעולם לא הציג ראיות לביצוע מתקפת סייבר. עתה הודה כי כחצי מיליון מהפניות - ודווקא כאלה שתמכו בחיסול הניטרליות - הגיעו מרוסיה. כלי תקשורת בארה"ב הגישו בקשות לקבלת מידע נוסף על הפניות הללו, בקשות שהנציבות אמורה להיענות להן.

 

יכול להיות שזה רק קצה הקרחון: מחקר של Pew שפורסם בחודש שעבר הראה שכמחצית מ-22.7 מיליון הפניות שהגיעו לאתר ה-FCC היו מחשבונות לא מאומתים, מוכפלים או מזויפים - כך שלא מן הנמנע שמישהו רצה ליצור מסה קריטית ולהתסיס את הציבור האמריקאי. אין בשלב זה מידע שקושר את הפצת הפניות הללו לגורם בודד, אך רוסיה היא בגדר החשוד המיידי; גורמי הדיסאינפורמציה של פוטין ניסו להשפיע על מערכות בחירות בארה"ב ובאירופה, על הצבעת הברקזיט ועוד. ניטרליות הרשת היא הזדמנות לעורר מחלוקות בין האזרח והשלטון, בין המשתמש והתאגיד, ובין האידיאליסט ואיש העסקים. הקונפליקט שצמח בעקבות המהלך הוביל כמה ממדינות ארה"ב לקבוע חוקים משלהן ולקרוא תיגר על הממשלה. האם זה מה שניסתה רוסיה להשיג?

 

קצרצרים

 

1. חברת Wing, מפתחת מזל"טי המשלוחים מבית אלפבית, הודיעה שתתחיל בשנה הבאה בניסוי נרחב בהלסינקי בירת פינלנד. החברה פיתחה כלי אוטונומי בעל 12 מנועי עילוי וזוג מנועי דחף, שנבחן כבר באוסטרליה במשלוחי מזון, תרופות ורכיבי חומרה קטנים. מה ישלחו הרובוטים המעופפים בפינלנד? ווינג מאפשרת לפינים להצביע ולבחור באתר שלה. בין היתר, הציעה תרופות ללא מרשם, מצרכים מהמכולת או חיתולים. בהתחשב בכך שלפינלנד אין מערכת בקרה אווירית של רחפנים (לאף מדינה אין) והכלים הללו אינם אמינים דיים, הייתי מציע להם ללכת על שמיכות פוך מגולגלות.

 

 

 

 

 

2. פרשת הפריצה לשרתי רשת מלונות מריוט, במהלכה נגנב מידע של חצי מיליארד איש, ממשיכה להסתבך: מקורות המקורבים לחקירת המקרה מסרו לסוכנות רויטרס כי נמצאו אינדיקציות לפיהן מאחורי הפריצה עומדת ממשלת סין. יחידות הסייבר של המדינה כבר הוציאו לפועל מבצעי ריגול המוניים מעין זה, וניטור מלונות יאפשר להן ללמוד על הרגלי אישים שהם יעד מודיעיני, ויתכן שגם חדירה למחשבים וטלפונים שלהם. רשת מריוט ידעה שהיא מטרה, ולא ידוע אם נפרצה בגלל רשלנות מצידה, או בשל יצירתיות ההאקרים.

 

 

 

3. בקובה לא מתעניינים ברשתות דור חמישי. החל מהשבוע הבא תיכנס לשימוש נרחב שם טכנולוגיית רשת שלא עושה בעיות: סלולר דור שלישי. לאחר שנים של עיכוב, תוצאה של מגבלות ממשלתיות, יוכלו גם אזרחי האי ליהנות מגלישת מובייל בקצב סביר. כל עניין האינטרנט הוא די טרי בקובה: עסקי קפה אינטרנט הגיעו אליה רק ב-2013, המייל הממשלתי הראשון הושק בשנה שלאחר מכן ו-2015 הופיעו חיבורי ה-WiFi הציבוריים הראשונים. החיבור יתבסס על תשתית של הספקית הממשלתית Etecsa, ויעלה 7 דולר לחבילת גלישה של 600 מגה-בייט, ו-30 דולר לחבילה של 4 גיגה-בייט. מי יוכל ליהנות מהחיבור הזה? העשירים בלבד; 30 דולר הוא שכר חודשי ממוצע בקובה.  

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x