דו"ח טכנולוגי
נכנס בך גאון עם קורקינט; מי אשם, הוא, או החברה שנתנה לו גלגלים?
תביעה ייצוגית נגד חברות אפליקציות הקורקינטים מציגה אותן כסכנה לקהל, סונדאר פיצ'אי מתנצל שלא התנצל מספיק על מדיניות ההשתקה של גוגל במקרי הטרדה מינית - אך לא צפוי לעזור לעובדים במחאתם, טוויטר מפשלת בחזית הפייק ניוז ופייסבוק מרחיקה כנופיית ימין קיצוני
גאון עם קורקינט
טרנד הקורקינטים החשמליים להזמנה באפליקציות, שנחת השנה בישראל בעזרת חברת בירד, עושה שמות ברחובות קליפורניה: מדי יום מגיעים לבתי החולים אנשים שנפצעו בגלל שגאון על קורקינט נכנס בהם, רוכבים שבעצמם נפלו או נכנסו במשהו - ונפגעי התנגשויות של קורקינטים עם מכוניות. בירד ומתחרתה האמריקאית ליים גרמו לזינוק בשיעור השימוש בקורקינטים הללו בארה"ב, ולפי הערכות בוצעו דרכן כ-20 מיליון נסיעות. תביעה ייצוגית שאושרה בקליפורניה דורשת לתקן את המעוות: תשעה פצועי קורקינטים תבעו את בירד, ליים, שיאומי וסגוויי (שמייצרות קורקינטים) וגורמים אחרים בכך שטרנד הקורקינטים החשמליים להשכרה הגיע לרחוב בלי מגבלות בטיחותיות מינימליות. לפי כתב התביעה, הקורקינטים מזיקים גם כשאינם זזים: שניים מהתובעים נתקלו בחושך בקורקינטים שנזרקו על המדרכה, נפלו ונפצעו. פרקליטי התובעים מסרו לבלומברג שמאז הוגשה התביעה ב-19 בחודש, פנו אליהם 75 נפגעים נוספים, ביניהם אדם בן 67 שרוכב קורקינט פגע בו וגרם לו לנזק מוחי.
ומה אומרות חברות הקורקינטים? בירד בחרה להאשים את התובעים ולהגיד שאם היו רציניים, היו מתמקדים בלצמצם את מקרי המוות בהם מעורבות מכוניות. כן, לראיית החברה, הקורקינטים שלה הם בעצם התרופה לקטל בדרכים. אחת מתופעות הלוואי שלה הוא פשוט, נו, קטל בדרכים אחרות. ליים לא הגיבה, אך טענה בעבר שהיא משפרת בהתמדה את מערכות הבטיחות בקורקינטים שלה. שתי החברות, ואיתן שחקניות נוספות בשוק אפליקציות הקורקינטים, מתייחסות אל עצמן כנושאות דגל מהפכת הבטיחות: כל קורקינט כזה מזהם פחות ממכונית או אוטובוס, זול יותר ומאפשר לאנשים להתנייד בכוחות עצמם בתוככי העיר. או לפחות, כך הן מציגות את עצמן לרגולטורים.
בפועל, בערך כל מי שלא משתמש בקורקינטים שונא אותם: הולכי רגל - בגלל סכנת הדריסה המתמדת, נהגים - בגלל שאף אחד לא רוצה לדרוס גאון עם קורקינט שהתפרץ לו לכביש, והעיריות - משום שהקורקינטים מושלכים לאחר שימוש ויוצרים מפגע על המדרכות. בירד, ליים ודומותיהן לא מוטרדות מכך; הן יודעות שהשירות שלהן יוצר תאונות חדשות היכן שלא היו תאונות קודם לכן.
אבל מבחינתן, הן לא אשמות בשום תאונה - המשתמשים אשמים. מישהו עלה על הקורקינט כשהוא שיכור? לא יודע לנסוע כמו שצריך? חסר אחריות? הוא האשם במה שיקרה הלאה. הן מאפשרות את התאונות, לא גורמות להן. וזה בדיוק מה שהתביעה החדשה מנסה לשנות: להראות שלחברות יש אחריות, שיש דברים שבכוחן לעשות וימנעו או יצמצמו תאונות. אפשר לחשוב על פתרונות טכנולוגיים כחיישני אזהרה מפני התנגשויות, חיישן שעוקב אחר תנועת עיני הרוכב ומזהיר מפני בעיות ריכוז ועוד. אני מקווה שלכתב התביעה יצורפו גם הרגולטורים הרלוונטיים: חברה מסחרית נכנסת לעיר ומעלה את מספר תאונות הדרכים? מישהו הרשה לה לעשות זאת, מישהו כשל בתפקידו להגן על הציבור.
הזעם המוצדק מכולם
עובדי גוגל זועמים על הנהלתה: בשבוע שעבר התפרסם תחקיר של הניו יורק טיימס, לפיו גוגל פיטרה בשנתיים האחרונות 48 עובדים בשל מקרי הטרדה מינית - והעניקה לבכירים שבהם הגנה, סיוע וחבילת פרישה נוצצת. בלט בהם אנדי רובין, ממציא אנדרואיד, שעזב את החברה לאחר הטרדה שביצע, עם 90 מיליון דולר בכיס. אמש התפטר מתפקידו ריץ' דוואול, בכיר במעבדות גוגל X ואחד מיוזמי פרויקט בלוני האינטרנט Loon; שמו הוזכר בתחקיר של הטיימס, ולפי דיווחים ניצל את מעמדו כדי להציע למועמדת לעבודה להתארח במיטתו - גם במשרד וגם במסגרת פסטיבל הפרינג' ברנינג מן. דוואול עזב ללא פיצויים - כפי שמגיע לאדם שכזה.
סונדאר פיצ'אי, מנכ"ל גוגל, הבין לאן הרוח נושבת: "אנחנו מחויבים לוודא שגוגל היא מקום עבודה בו תוכלו להרגיש בטוחים לעשות את העבודה בצורה הטובה ביותר - ושיש השלכות חמורות עבור מי שלא מתנהג בהתאם", כתב במייל שהעביר לעובדיו. לפי הטיימס, המדיניות הזו נוטה להתגמש: אנדי רובין ניסה לכפות מין אוראלי על עובדת שלו; גוגל יכלה להעיף אותו מכל המדרגות כשגילתה שהתלונה היא אמינה ונכונה - אך בחרה לבקש ממנו להתפטר ולרפד היטב את כיסיו. ועובדי גוגל לא ישתקו לדבר כזה: מחר צפויה להיערך צעדת מחאה נגד תרבות ההשתקה של מקרי הטרדה. סונדאר פיצ'אי שוב זינק מכסאו ושלח מייל לעובדים, בו כתב שהוא תומך במחאה שלהם, אותה הוא רואה כמצודקת וראויה. בנוסף, כתב שעובדים רבים העלו בפניו רעיונות טובים לשיפור אכיפת נהלי ההטרדה, וקינח בהתנצלות על שלא התנצל מספיק בעניין הזה.
באמת? פיצ'אי תומך במחאה נגד הטרדה מינית במקומות העבודה ואיתו גוגל כחברה? מצוין. אז אולי היה מנצל את המעמד כדי להפוך את הצעדה של גוגל למשהו חוצה-חברות; אולי היה קורא לעובדים ועובדות בכל עמק הסיליקון להצטרף למחאה; אולי היה מקדם הקמת ארגון שיטפל במקרי הטרדה מינית והשתקה תאגידית, ויתמחה במקרי חברות ההייטק המסוגרות והמשפחתיות; ואולי יגדיר ענישה קיצונית למטרידים, או יחשוף בעצמו פרטים על מקרי הטרדה שההנהלה השתיקה. אבל לא. פיצ'אי הוא אדם, ואדם יכול להיות מוסרי ואתי. לא תאגיד; עבור גוגל ואלפבית, הטרדה מינית היא בעיה שצריך לפתור כדי שהמשקיעים לא יקבלו תחושה שמשהו רקוב בחברה, זו בעיה של העובדים שצריך להבטיח שלא תהפוך לבעיה של ההנהלה.
ולכן, הסתפק פיצ'אי בלהתנצל על שלא התנצל מספיק. אני מקווה שעובדי גוגל יבואו אליו בדרישות, עכשיו כשהודיע שהוא לצידם. אני מקווה שינצלו את כוחם בחברה כדי להזיז משהו בתחום. עובדי גוגל התגלו בשנה האחרונה כגורם חזק מאוד בחברה: הם הצליחו להרחיק את החברה מפרויקט מל"ט צבאי משיקולים אתיים, הפעילו לחץ על החברה לסגת ממכרז עצום של הפנטגון (גוגל נסגה ממנו מסיבות אחרות, לטענתה), על המיזם הסיני שלה ועוד. אפשר להתווכח על צדקת הלחץ הזה: למשל, פרויקט המל"ט יכל לצמצם פגיעה של הצבא בחפים מפשע. ואולם, אין עוררין על צדקת המוחים נגד השתקת הטרדות מיניות.
קצרצרים
1. טוויטר השיקה היום עמוד ייעודי לבחירות אמצע הקדנציה בארה"ב, שיערכו החודש. בעמוד זה תרכז החברה חדשות ועדכונים בנושא הבחירות, כדי שמי שרוצה להימנע מפייק ניוז ושאר ירקות יוכל למצוא את התכנים במקום מסודר אחד. באזפיד ניוז בדק ומצא שבעמוד כבר השתכנו להם מפיצי פייק - למשל, רשת בוטים שהפיצה טענה לפיה מתנגדי טראמפ הם שמימנו שיירת פליטים שנעה בימים אלה מהונדורס לארה"ב. אין ברירה, טוויטר; יהיה עליך להפעיל בוחנים אנושיים לאיתור חדשות מזויפות ורשתות בוטים. את האלגוריתמיקה שלך הפייקרים מצליחים לעקוף כל פעם מחדש.
2. פייסבוק חסמה את ארגון the Proud Boys, כנופיית ימין קיצוני אלימה במיוחד שהיתה מעורבת בשורה ארוכה של תקריות אלימות בארצות הברית. הארגון, שמתפקד כמעין גוף לשלהוב הרוחות בהפגנות ואנשיו נוהגים לתקוף מפגינים לא-אלימים ממחנות יריבים, הוקם ב-2016. בחודש שעבר היה מעורב בתקיפת מפגינים בניו יורק, מה שמבחינת פייסבוק היווה חציית קו אדום וכל קבוצותיו ועמודיו נחסמו. אנשי פראוד בויז יצאו לקונן על החסימה בטוויטר. בואו נספור כמה ימים יעברו עד שייחסמו גם שם.
3. קווי המכשירים של אפל הם לרוב פשוטים וברורים, כשלכל דגם בידול משלו. אתמול חשפה החברה מחשבים חדשים, שעשו לה בלאגן: המקבוק אייר החדש דומה מדי למקבוק 12 שלא זכה לגרסה משופרת, וההבדל בינו ובין המקבוק פרו 13 הצטמצם מאוד, כששלושתם עולים כ-1,300 דולר. זה, בזמן שבשוק ה-PC ישנם מחשבים חזקים יותר במחיר הזה, שמשלבים את הדקיקות של האייר עם העוצמה של הפרו. אני יודע שלפטופים אינם מקור פעילות משמעותי עבור אפל - אך כדאי שתשקיע בהם קצת יותר, עבור המשתמשים שאוהבים אותם על אף המגבלות. בסופו של דבר, יש המון אלטרנטיבות וכולן משתלמות יותר.