$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

איך נלחמים בפורנו ובהימורים בסין? זורקים לכלא מנהלי קבוצות צ‘ט

צעיר סיני נידון ל-6 חודשי מאסר על פורנוגרפיה שעברה בקבוצה שניהל, חברת הנסיעות הסינית דידי צ‘ושינג מגייסת חברי מפלגה קומוניסטית כדי לרכך את השלטונות והגבלת המאגר הביומטרי בהודו מעוררת פאניקה לא מוצדקת ברחובות ניו דלהי

אופיר דור, בייג'ינג 11:4622.10.18

דו“ח טכנולוגי מתחדש במהדורה מיוחדת היישר מאסיה, היבשת שבה דברים קורים מהר יותר. בכל יום שני נביא את הסיפורים הטכנולוגיים המעניינים מסין, הודו, יפן, קוריאה וכל מה שנמצא ביניהן.

 

על חופש ופורנו

 

סין עברה לא מעט מהפכות בעשורים האחרונים, ביניהן מהפכה ביחסה לנושא המיניות (למשל, מין לפני הנישואין הפך למשהו נורמטיבי ושפע חנויות לאביזרי מין הופיעו במדינה), אבל בכל הנוגע לפורנוגרפיה שום דבר לא השתנה: שסין ממשיכה לדבוק במדיניות אפס סובלנות כלפי תכנים כאלה, שנחשבים ל"זיהום רוחני" שמנוגד לערכים הסוציאליסטיים. לפי החוק, הפצה של פורנו גוררת שנתיים מאסר, ובעבר היו מקרים בהם גם מי שרק הוריד פורנו למחשב או צפה בסרטים בביתו נעצר.

 

פורנו בסין? חס וחלילה פורנו בסין? חס וחלילה

 

 

הסיכוי של הרשויות הסיני למחוק את הפורנו מהאינטרנט נמוך אפילו מהסיכוי של משטרת ישראל להכחיד את כל הסמים הקלים, אבל רשויות החוק הסיניות ממשיכות להתעקש על מלחמה כוללת שעולה הרבה כסף. מה עושים מפיצי הפורנו? מדלגים מפלטפורמה לפלטפורמה. בתחילת שנות ה-2000 היו אלו פורטלים לסרטוני מין ואתרי טורנטים שהשתמשו בשרתים מחוץ למדינה, עד שנחסמו ובעליהם נשלחו לתקופות ארוכות לכלא. אחר כך הגיע תור שירותי הענן לאחסן את התוכן הפלילי. אולם לאחר שב-2015 נפוצה קלטת של זוג מקיים יחסי מין בתא ההלבשה של סניף רשת האופנה יוניקלו בבייג‘ינג, יצאה המשטרה הסינית במבצע ניקיון והורתה על סגירת רבים משירותי הענן.

 

בשנים האחרונות הפורנוגרפיה לסוגיה עברה לאפליקציות הלייב סטרימינג, כשהרשויות הסיניות מנסות לשמור על הצניעות באמצעות תקנות שאוסרות למשל על אכילת בננות באופן מפתה בשידור. ויש כמובן את וויצ‘ט, אפליקציית המסרים המידיים והרשת החברתית המובילה בסין, שגם דרכה עוברת לא מעט מהתועבה. לעקוב אחרי מה שמיליארד פלוס המשתמשים בוויצ‘ט שולחים אחד לשני זאת לא משימה קלה אפילו בשביל ממשלת סין - ולכן צריך לייצר הרתעה: בשנה שעברה חוקק חוק שמטיל על מנהלי קבוצות צ‘ט את האחריות על התכנים המופצים בקבוצתם.

 

 

ומה על יישומי המובייל הפופולריים? ומה על יישומי המובייל הפופולריים? צילום: CCTV

 

 

לפי דיווח בתקשורת הסינית, החודש נידון לראשונה מנהל קבוצה למאסר בפועל בגין תוכן פורנוגרפי שנמצא בקבוצה שלו. הצעיר בשם לואו, בן 31 ממחוז יונאן בדרום-מערב סין, נידון לשישה חודשים בכלא לאחר ש-515 סרטונים פורנוגרפיים הופצו בקבוצתו במהלך עשרה ימים בתחילת אפריל. לואו שינה לעיתים תכופות את שם הקבוצה כדי להתחמק מגילוי, ללא הצלחה. מאז נכנס החוק לתוקף כבר היו מקרים בהם נעצרו מנהלי קבוצות שקידמו או איפשרו הימורים, עוד נושא שהוא טאבו בסין.

 

קבוצות בוויצ‘ט מוגבלות ל-500 משתתפים כך שלא מדובר בדיוק בפרסום בכיכר השוק, אבל בסין זה ממש לא מרחב פרטי. בעבר גם מי שסיפר בדיחה על אחד המנהיגים הבכירים או העיר הערה פוליטית לא נכונה בקבוצה סגורה זכה לביקור נימוסין מהמשטרה. כמו במקומות אחרים בעולם גם בסין יש מי שמשרטטים קו ברור המחבר בין איסור על הפצת פורנוגרפיה לבין דיכוי חופש הביטוי. איכשהו, נראה שמבין השניים את חופש הביטוי יותר קל לדכא.

 

קח קומוניסט למזל טוב

 

האונס והרצח בחודש אוגוסט של הנוסעת השנייה בשירותי דידי צ‘ושינג, הגרסה הסינית של אובר, יצר את המשבר הגדול בתולדות החברה. מאז, בערך על בסיס שבועי, מודיעה דידי על תוספת של עוד אמצעי בטיחות חדש לארסנל שלה כדי להשיב את האמון ל-450 מיליון לקוחותיה הסינים. אפשר לברך על הפעלתנות הזו ובאותה נשימה לשאול למה החברה לא עשתה כמעט כלום אחרי הרצח הראשון - שהתרחש רק שלושה חודשים לפני כן.

 

הצעדים הראשונים של דידי היו מתבקשים, כמו מיקום כפתור מצוקה בולט באפליקציה, הוספת אפשרות שיתוף של מסלול הנסיעה עם אנשי קשר ושיפור הסינון של מועמדים המבקשים להירשם כנהגים, כך שלפחות עכשיו בעלי רישום פלילי לא יוכלו להיכנס לתפקיד. אך עם הזמן, הפכו אמצעי ההגנה כוללניים ומקיפים יותר כי בסין כמו בסין - הביטחון גובר על הזכות לפרטיות והזכות למחילה.

 

 

אפליקציית דידי צ'ושינג אפליקציית דידי צ'ושינג צילום: בלומברג

 

 

בספטמבר הודיעה דידי שכל השיחות בתוך הרכב במהלך הנסיעה יוקלטו כדי לשמש במקרים של תלונות ובעיות שירות. ההקלטה תישמר בגרסה מקודדת ותימחק אחרי שבוע אם לא יעלו מחלוקות בנוגע לנסיעה. לא ברור לי ממש איך זה ימנע את הרצח הבא אבל זה כבר גורם לנהגים לשתוק יותר מאשר בעבר, ויש מי שמברך על כך.

 

בשבוע שעבר דידי הודיעה שהיא מתחילה פיילוט במסגרתו נוסעים ונהגים יוכלו להכניס אחד את השני לרשימה שחורה, כדי שלא יוצמדו שוב לנסיעות משותפת במשך 12 החודשים הבאים. נהגים שיוכנסו להרבה רשימות שחורות יענשו על ידי החברה ונוסעים שיקבלו הרבה דיווחים - יאלצו להמתין יותר כדי לקבל נהג. בכל מקרה, לא ניתן יהיה להתחרט ולבטל את ההוספה לרשימה. בכך הצטרפה דידי לרשימה הגדלה של חברות וארגונים בסין שכבר עושים שימוש ברשימות שחורות כאלה ואחרות, כמו הרכבת הסינית שמכניסה לרשימה את מי שהפר את הכללים במהלך הנסיעה. בשלב הבא כל הרשימות השחורות האלו עלולות להתלכד למדד כוללני אחד - דירוג חברתי שיקבע את המהימנות של כל אזרחי סין.

 

 

ג'ין יו, נשיאת דידי צ'ושינג ג'ין יו, נשיאת דידי צ'ושינג צילום: בלומברג

 

 

אבל דידי לא צריכה רק להרגיע את הלקוחות החרדים שלה בסין אלא גם לפייס את הרגולטוריים הזועמים. לשם כך, הודיעה בשבוע שעבר על כוונתה לגייס 1,000 מחברי המפלגה הקומוניסטית הסינית כעובדים בשירות הלקוחות שלה. בחודשים האחרונים נחשף התפקוד הלקוי מאוד של שירות הלקוחות הטלפוני של דידי, שהתעלם מתלונה על הנהג הרוצח יום לפני שביצע את הפשע, וחברי המפלגה אמורים להוות על פי דידי ”דמויות לחיקוי“ בתהליך בניית חברה בטוחה יותר.

 

העסקה של חברי מפלגה היא טריק די עדכני של חברות טכנולוגיה סינית שנכנסות לחיכוך כזה או אחר עם הרשויות. כך עשו גם אפליקצית החדשות טואו טיאו ואפליקציית הסרטונים קוואי שואו לאחר שנענשו על הצגת תוכן בוטה. הקבלה למפלגה הקומיניסטית אינה תהליך פשוט ודורשת שנה של כתיבת דו“חות והשתתפות בכנסים. רוב חברי במפלגה שיצא לי להיפגש איתם סיפרו שעברו את המסלול בעיקר כדי להגדיל את הסיכויים שלהם להתקבל לעבודה טובה או לזכות לקידום בארגון, אידיאולוגיה קומוניסטית וסוציאליסטית כבר ממש לא משחקת תפקיד; לא בטוח שמשרה בשירות הלקוחות של דידי היא בדיוק הקידום שחלמו עליו.

 

קצרצרים

 

1. המרכיב החשוב בדמוקרטיה הוא לא בהכרח הזכות להצביע למנהיג המועדף אלא הקונספט של הפרדת הרשויות שמאזנת את הכוח האבסולוטי של השלטון. בהודו, בניגוד לסין, הפרדה כזו קיימת ובסוף ספטמבר קיבל בית המשפט העליון במדינה החלטה משמעותית: להגביל את השימוש בתעודת הזהות הביומטרית, אדהאר, שיותר מ-90% מתושבי הודו רשומים למאגר שמאחוריה. השופטים קבעו כי חברות פרטיות לא יוכלו לדרוש מאזרחים להזדהות על בסיס טביעת אצבע ששמורה במאגר הביומטרי כדי לפתוח חשבון בנק או כרטיס SIM. הפסיקה עוררה בשבועות האחרונים חרושת של שמועות ופאניקה כי חברות הסלולר הסיניות עומדות לנתק מיליוני קווים שבעליהם הזדהו באמצעות אדהאר, טענה שהוכחשה בשבוע שעבר על ידי הממשלה. לעומת זאת, מי שכן צריכות להיות מודאגות הן החברות עצמן - שנדרשות למצוא דרכים חדשות ומסובכות יותר לזהות את לקוחותיהן.

 

 

סריקה ביומטרית סריקה ביומטרית צילום: שאטרסטוק

 

 

2. בשבוע שעבר הודיעו גוגל ו-JD.com, חברת המסחר האלקטרוני השנייה בגודלה בסין, על הרחבת שיתוף הפעולה ביניהן. אחרי שמוקדם יותר השנה גוגל קנתה מניות של JD.com ב-550 מיליון דולר, כעת נודע כי JD.com תשיק עד סוף השנה חנות דגל במסגרת גוגל שופינג ותמכור מוצרים לקהל האמריקאי. האמת ש-JD.com היא אחלה חברה שמשלבת בסין בין שליחויות סופר מהירות (מוצרים שתקנה עד 11 בבוקר, יסופקו באותו יום) לאמינות (החברה מתגאה בכך שיש אצלה אפס זיופים), אבל יש בעיה אחת. המייסד והמנכ“ל שלה, ליו קיאנגדונג נעצר בארה“ב בסוף אוגוסט בחשד לאונס. הוא אמנם שוחרר תוך 16 שעות ממעצר וחזר לארצו, אבל התיק נגדו פתוח ובימים אלו בוחנים התובעים במדינת מינסוטה את הראיות כדי לקבוע אם להעמידו לדין. ליו לא הראה בינתיים כל כוונה לזוז הצידה וכוחו הכמעט-אבסולוטי בחברה יקשה מאוד על כל ניסיון להדיחו. אפשר לתהות מה תעשה גוגל אם יוגש כתב אישום נגד השותף החדש שלה. ספוילר: כנראה שכלום.

 

 

 

3. בזמן שהסמארטפונים של אפל וחברות אחרות רק הולכים וגדלים, יש גם מי שמהמרים בקטן, ממש קטן. ענקית הטלקום היפנית NTT דוקומו הודיעה שתשיק בחודש הבא את הסמארטפון הדק והקל בעולם. למכשיר יש מסך בגודל 2.8 אינץ‘ בלבד, (לעומת 6.5 אינץ‘ באייפון XS Max), עוביו 5.3 מ"מ ומשקלו 47 גרם (מול 208 גרם במכשיר של אפל). תצוגת הטלפון משתמשת בטכנולוגיית E-Ink כך שהוא נראה כמו קינדל יותר מאשר סמארטפון. מחירו ביפן יהיה 32 אלף ין, קצת יותר מ-1,000 שקל. ברכות לדוקומו על ההישג ההנדסי המרשים של ייצור סמארטפון בגודל כרטיס אשראי, ובהצלחה למחלקת השיווק בחברה במציאת קהל יעד למכשיר שאמנם מתחבר לאינטרנט אבל אין לו מצלמה או אפשרות להורדת אפליקציות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x