ראיון כלכליסט
"השקענו באובר כשהיתה שווה רק חמישה מיליון דולר"
דיוויד כהן, מייסד ומנכל משותף בקבוצת האקסלרטורים Techstars, סיפר ל"כלכליסט" שלא צפה שאובר תזנק לגבהים אליהם הגיעה. בנוסף, הסביר איך משפיעות השקעות ענק על תחום היזמות, וחשף תוכנית להקמת אקסלרטור נוסף בישראל
מאיץ החברות הבינלאומי טקסטארס (Techstars) בוחן פתיחה של מאיץ עצמאי נוסף בישראל, שיפעל לצד המאיץ המשותף לחברה ולברקליס - כך סיפר ל"כלכליסט" דיוויד כהן, מייסד טקסטארס ומנכ"ל משותף. כהן ביקר בישראל לרגל סיום תוכנית המחזור השלישי של המאיץ הנוכחי, המנוהלת בידי הילה אוביל ברנר.
- מחול השדים של ההייטק: המשקיע שטוען שגיוסי הון הם הונאת פונזי
- בלקסטון תשקיע בחברות מדעי החיים בישראל
- זרוע ההשקעות של סוויטווד קפיטל סגרה גיוס ראשוני של 40 מיליון דולר
טקסטארס הוא האקסלרטור הגדול בעולם, עם 44 מאיצים ו-150 תוכניות שונות עבור סטארט-אפים ב-13 מדינות. במקביל, מנהלת טקסטארס קרן השקעות של 500 מיליון דולר, שמשקיעה בחברות של המאיצים ובמיזמים צעירים אחרים.
כהן סיפר ל"כלכליסט" שעד כה, השקיעה החברה ב-2,000 חברות בשלבי הסיד ובסבב A: "אני מאמין גדול בהשקעות בשלבים הראשונים ואנחנו כיום למעשה המשקיע הכי גדול בשלב הסיד בחברות", אמר. לדבריו, אחראית טקסטארס ל-5% מכל השקעות הסיד בארצות הברית.
אחת ההשקעות המעניינות ביותר של קרן טקסטארס היתה אובר. "השקענו באובר ב-2009, כשהיא היתה שווה חמישה מיליון דולר - וכבר מכרנו חלק מההשקעה, רשמנו רווח ועדיין מחזיקים בנתח בה. בימים ההם לא היו לאובר שאיפות גלובליות ולא ממש האמנו שהיא תגיע לגודל כזה. הגענו לאובר די במקרה: אחד המנטורים שלנו היה העובד הראשון שלהם והוא חיבר אותנו לחברה עוד לפני שהיו לה מכוניות". בנוסף, סיפר על הצמיחה בהיקפי ההשקעות: "אני חושב שהתופעה של סופטבנק ושל ההשקעות העצומות משנה את התמונה לחלוטין. פעם היינו משקיעים בכל שלב קצת כסף, וכיום חברות מקבלות כבר בהתחלה סכומי עתק - שלמעשה מכריזות על המנצח כבר בתחילת הדרך", אמר. "אנחנו עדיין משקיעים בשלב הסיד, שלב שבו לא רבים אוהבים להשקיע שכן עיקר הכסף הוא היום בשלבים מאוחרים. אנחנו חושבים שבסוף החברות הטובות ביותר יישארו ואני מקווה שיהיה לנו נתח בהן".
כהן מודע לעובדה שהאקסלרטורים הפך להיות תופעה והתחרות בטקסטארס עצומה. "התחלנו ישר אחרי y combinator; כיום אנו מסתכלים על העולם, ומבינים שהחברות המצליחות הבאות? כבר לא בטוח שהן יצאו מסן פרנסיסקו. ולכן אנחנו מקימים פעילויות בכל מיני מקומות מעניינים בעולם; הקמנו עכשיו פעילות בסקנדינביה ונרחיב לעוד מקומות. ההבדל העיקרי בינינו ובין כל המאיצים האחרים הוא הגלובליות, שמאפשרת לנו לסייע לחברות בכל מקום עם רשת של אלפי מנטורים וקשרים בכל מקום".
הילה אוביל ברנר, מנהלת האקסלרטור הישראלי של טקסטארס, הוסיפה: "עשרת החברות במחזור הנוכחי של המאיץ שלנו כוללות חברות ישראליות וכן חברות שהגיעו במיוחד להשתתף באקסלרטור הישראלי מאקוודור, מונטנגרו, איטליה, הודו, ארה"ב ועוד. בחודשים האחרונים הם פיתחו מוצרים מדהימים שיהוו טכנולוגיות פורצות דרך. לפני כחודש נסעה משלחת של חברות הסטאר- אפ במטרה להיפגש עם בכירים במערכת הבנקאית של ברקליס ולחזק את הקשר שבין המיזמים ובין הבנק, וכן ליצור קשרים וחיבורים חזקים עם האקוסיסטם הבריטית".
ג'ון סטצ'ר, ראש יחידת חדשנות בברקליס בריטניה, אמר: "האקסלרטור מאפשר לנו לסייע לחברות המשתתפות לשייף את רעיונותיהן ולצפות בהן צומחות. אנחנו מסתייעים באקוסיסטם העולמית של Rise כדי להפגיש את החברות במומחים ממגוון נושאים, משקיעים ולקוחות פוטנציאליים כדי לתמוך בצמיחה זו. התכנית משמשת כזרז לפיתוח יצירתיות נוספת בתוך בית ברקליס, וליצירת בסיס חזק לשותפויות עתידיות בתחום הפינטק. היזמים בוגרי התכנית עתידים להגדיר חלק נרחב מאיך שיראה תחום הפיננסים בעתיד, ואנו מעוניינים לראות אותם מצליחים ופורחים".
מיכל בייניש, מנהלת החדשנות בברקליס ישראל, הוסיפה: "עם מאות סטארט-אפים חדשים שקמים כל שנה בישראל, ברור שרוח החדשנות אכן מוטמעת בתרבות הישראלית. ברקליס מחויב לסייע לישראל להשאר מרכז גלובלי לחדשנות בתחומי השירותים הפיננסיים. לצד שותפינו בטקסטארס, זיהינו את את המועמדים הטובים ביותר מהאקוסיסטם המקומית והגלובאלית בתחום הפינטק, שביכולתם לשנות את פניו".