$
אינטרנט

מחקר: רשתות חברתיות עלולות למנוע מאיתנו לחשוב בצורה חכמה

לפי מחקר בכתב העת journal Social Science Computer Review, קריאת פוסטים של אחרים עלולה לגרום לתחושה של הדרה חברתית שזו מצדה עלולה להוביל "להשלכות פיזיות ופסיכולוגיות שונות כמו הפחתה בחשיבה קוגניטיבית מורכבת"

שירות כלכליסט 15:2529.09.18

מומלץ לא לנצל את הזמן הפנוי של החגים כדי לגלוש יתר על המידה ברשתות החברתיות. לפי מחקר חדש, פוסטים של אחרים עלולים לגרום להרגשה של הדרה חברתית, וזו בתורה עלולה לפגוע ביכולת לחשוב בצורה אינטליגנטית. המחקר נערך באוניבסיטת בופאלו של ניו יורק בקרב 194 משתתפים ופורסם בכתב העת journal Social Science Computer Review. כך מפרסם אתר מוניש (Moneyish).

 

 

עורכי המחקר, שעקבו אחרי הפעילויות בפייסבוק ובפלטפורמות דומות של מדיה חברתית, מצאו שפוסטים מרובים מעוררים תחושה של הדרה, גם אם זו לא כוונתם. התחושות הללו של הדרה חברתית עלולות להוביל "להשלכות פיזיות ופסיכולוגיות שונות כמו הפחתה בחשיבה קוגניטיבית מורכבת", הסבירה המחברת הראשית של המחקר, ג'סיקה קוברט. לפי עורכי המחקר, אף שההרגשה של הדרה חברתית אינה מכוונת מצד מעלי הפוסטים, העובדה שאפשר לדעת בכל רגע נתון איפה מבלים כל החברים יכולה להתפרש בדרכים שמעוררות באנשים את התחושה שלא הכלילו אותם.

רשתות חברתיות במובייל רשתות חברתיות במובייל צילום: Pixabay

 

 

"אנחנו משתמשים בטכנולוגיות הללו על בסיס יום יומי והן דוחפות מידע למשתמשים על הקשרים החברתיים שלהם, שזה מה שהן נועדו לעשות, אך בסופו של דבר יש השפעה שלילית על הרווחה האישית של האנשים", הוסיף מייקל סטפנון מאוניברסיטת בופאלו. לדבריו, אחרי התחושה הזו, פונקציות הפיקוח האישי של המוח נכנסות לפעולה ומנהלות מגוון של תחושות, אך התהליך הזה מחייב משאבים מנטליים שבאים על חשבון החשיבה האינטליגנטית. יתרה מכך, הפגיעה היא לא רק במכורים לרשתות החברתיות. "גם שימוש רגיל בפלטפורמה הזו עלול להוביל לעיכוב קצר טווח במחשבה האינטליגנטית", הוסיף סטפנון.

 

ויש עוד חסרונות

 

על פי סקר שפורסם לאחרונה ב-MIT טכנולוג'י ריוויו, האמריקאים מבלים בממוצע 24 שעות בשבוע באינטרנט, כשאנשים בגילאי 35-49 מבלים קרוב לשבע שעות בשבוע במדיה החבתית, כך לפי דו"ח של נילסן מ-2017, ובני דור המילניום (גילאי 18-34) מקדישים מעל 6 שעות בשבוע למדיה החברתית.

 

מחקרים אחרים מצאו חסרונות נוספים המתלווים לשימוש ברשתות החברתיות. כך למשל מחקר שערכו באוניברסיטת פן סטייט ב-2015 מצא שזה מפחית את הפרודוקטיביות ומעלה את הסיכוי להיות קרבנות של בריונות. בדומה, מחקר שנערך בשנה שעברה מצא כי שימוש ברשתות החברתיות מעלה את הסיכוי לדיכאון וחרדה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x