הותר לפרסום: יחיאל איסקוב הוא שנאשם בגניבת מוצרי סייבר מ-NSO
איסקוב, שעבד כתוכניתן בחברת הסייבר ההתקפי, גנב ממנה לכאורה קוד וכלי תקיפה וניסה למכור אותם לאחר שזומן לשימוע פיטורין. הוא נעצר ועתה מואשם בניסיון פגיעה ברכוש שהיה בו כדי לפגוע בביטחון המדינה
הותר לפרסום שיחיאל איסקוב הוא שמו של העובד לשעבר בחברת NSO שמואשם בגניבת תוכנה מהחברה ובניסיון למכור אותה לגורם זר. איסקוב, בן 38, מואשם בניסיון לפגיעה ברכוש באופן שהיה בו כדי לפגוע בביטחון המדינה, גניבה בידי עובד, ביצוע פעולת שיווק ביטחוני ללא רישיון שיווק ביטחוני ושיבוש או הפרעה לחומר מחשב.
- כלי הריגול של NSO הופעלו נגד אמנסטי אינטרנשיונל
- האויב שבפנים: איך הצליח עובד NSO לגנוב ממנה מידע חשאי?
- הותר לפרסום: עובד NSO גנב מידע רגיש, ניסה למכור לגורם זר
הנאשם עבד ב-NSO בתפקיד תוכניתן בכיר. במסגרת תפקידו, קיבל גישה לשרתי החברה, לכלים שפיתחה החברה ומאוחסנים בשרתים, ולקוד המקור של מוצרי החברה. ב-29 באפריל זומן לשימוע לפני פיטורין - לאחריו גנב את מוצרי החברה בהתקן אחסון נייד - מוצרים ששוויים נאמד במאות מיליוני דולרים. בשלב זה ככל הנראה התחזה להאקר וניסה למכור את שגנב ב-50 מיליון דולר, שישולמו במטבעות וירטואליים. ואולם, אחד הגורמים אליהם פנה דיווח ל-NSO על ניסיון המכירה.
הוא נעצר בחמישי ביוני נעצר, לפני שהצליח למכור את מרכולתו. על פי העדויות שנאספו בחקירה, פעולותיו אלה של הנאשם סיכנו באופן ממשי את NSO ויכלו להוביל לקריסתה אם היו מצליחות. הגניבה של מוצרים מוגמרים ושל קוד מקור איפשרה גם בניית כלים שיחסמו את מוצרי NSO, גם שיווק של תוכנת הריגול וגם פיתוח גרסאות חדשות שלה ולבנות נשקי סייבר.
משום שפעולותיו של הנאשם סיכנו את ביטחון המדינה, יוחסה לו עברה של ניסיון לפגוע ברכוש המשמש את כוחות הביטחון באופן שיש בו כדי להביא לפגיעה בביטחון המדינה. בשל קיומו של צו איסור פרסום לא ניתן להרחיב על הפגיעה הביטחונית המגולמת בפרשה.
לפי כתב האישום הנאשם גנב הן מוצר מוגמר והן את קוד המקור שפותח בחברה, שמאפשר לו "חשיפה והבנה מלאה של אופן פעילות המערכת". מכאן עולה כי לא רק שהנאשם יכול היה למכור את הרוגלה עצמה, אלא אף להשתמש בקוד המקור על מנת לפתח גרסאות חדשות שלה.
את NSO ייסדו ב-2009 שלו חוליו, עמרי לביא וניב כרמי. שלושה שבועות לאחר הקמתה, כרמי פרש ומכר את מניותיו לחוליו וללביא. חוליו מכהן כיום כמנכ"ל החברה ולביא כדירקטור. כשהחברה נמכרה לפרנסיסקו פרטנרס, שני המייסדים הנותרים נשארו עם נתח של כ-11% ממניות החברה כל אחד. ב-2014 רכשה פרנסיסקו פרטנרס האמריקאית 60% מחברת NSO ב-110 מיליון דולר. היום נהנית האחרונה מהכנסות של כרבע מיליארד דולר בשנה וב-2017 חילקה דיבידנדים של 230 מיליון דולר. לאחרונה דחו מייסדי החברה את הצעת הרכישה של חברת ורינט בטענה שהעסקה טובה לבעלי המניות, אבל לא לחברה ולמנהליה.