$
המדריך

מדריך כלכליסט

באיזה גיל כדאי לקנות לילד סמארטפון ראשון משלו?

הורים מתחבטים בשאלה הזו - ולעיתים שוכחים לקחת בחשבון נקודות קריטיות כבשלות הילד, נטייתו לבריונות רשת והאחריות שלהם על השימוש. מה חושבים על כך מומחי חינוך, כיצד משתלבים בכך מורים והאם קיים גיל אופטימלי לעצמאות סלולרית?

רפאל קאהאן וניצן סדן 21:3404.08.18
לפני שנתיים נתתי לבני, שהיה בן שבע דאז, סמארטפון משלו עם חבילת גלישה מוגבלת, שילווה אותו לבית הספר ולמגרשי המשחקים. עבורי, היתה זו בחירה שנועדה לתת לי תחושת ביטחון ולאפשר לי ליצור עמו קשר בכל מקום. כשעלה לכיתה ג', שדרגתי לו את הטלפון לדגם חדש עם חבילת גלישה סטנדרטית. האם זהו הגיל האופטימלי לכך - ואיך יודעים האם הילד שלכם בשל לסמארטפון משלו?

 

הורים רבים מתחבטים בשאלה הזו, שכן סמארטפון נותן לילד חופש חסר תקדים: היכולת לתקשר עם אנשים באופן לא מפוקח, לצרוך תוכן מבלי שההורים והמורים ידעו ואף לנהוג בבריונות כלפי ילדים אחרים. אם לא ידע להשתמש נכון במכשיר ויקפיד על אתיקה וזהירות, עלול ליפול קורבן להטרדות, נוזקות ולהיחשף לתכנים בלתי הולמים.

 

 

באיזה גיל כדאי לתת לה סלולרי משלה? באיזה גיל כדאי לתת לה סלולרי משלה? צילום: שאטרסטוק

 

 

להערכת ד"ר צביה אלגלי ממכון דוידסון, מנהלת היחידה לטכנולוגיה בחינוך, הגיל המתאים ביותר להענקת טלפון לילד הוא כיתות ג' ו-ד': "בגיל זה מתחילים הילדים לקרוא היטב ונכנסים לרשתות. אם מדובר בקהיליה בה מסכימים שלילדים אין טלפון עד גיל מסוים, המצב פשוט יותר. אבל ברגע שהסביבה מתחילה להתמלא בסמארטפונים, הילד נעשה אומלל ובודד במידה מסוימת, משום שכל החיים החברתיים מתבצעים גם באונליין".

 

הסוציולוגית שרי טרקל, פרופסורית למדעי החברה של המדע והטכנולוגיה ב-MIT, אמרה שהדרך לשמור על הילדים מפני איומי הרשת היא חינוך מתאים. "ילדים שגדלים לתוך הסמארטפון מגדלים מנגנונים שמאפשרים להתמודד עם הטכנולוגיה. ילדים יודעים להניח את הטלפון בצד בזמן ביצוע משימה. מעבר לכך צריך לתת להם את כלים להבין את המכשיר ולעשות בו שימוש שיספק להם ערך מוסף.

 

 

טלפונים הם לא רק כיף וחיוכים טלפונים הם לא רק כיף וחיוכים צילום: שאטרסטוק

 

 

יש תנאים שחייבים מראש להתקיים לפני שנותנים לילד את הסמארטפון", אמרה אורנה היילינגר מאיגוד האינטרנט הישראלי. "מדובר במכשיר בעל משמעויות ועוצמות. החובה שלי כהורה היא להגדיר את הגבולות. אם על ידי שימוש באפליקציות להגבלת השימוש. לטעמי צריך להגדיר חוזה משפחתי.

 

 

 

מה קורה להורים שלא יודעים להתמודד עם הטכנולוגיה, ולנטר את השימוש של הילדים?

"העיקרון הוא להבין מה שהילדים עושים באפליקציות שהם מורידים. הורה מעורב צריך לנסות להבין. אם על ידי פנייה לייעוץ מגורמים מקצועיים או אפילו לשבת עם הילד ולהבין מה הוא עושה עם האפליקציות וכיצד הוא מתמודד איתן. הילד, לדעתי, ישמח לסייע להורה".

 

אז איך יודעים אם הילד שלכם ישתמש בסמארטפון שלו מבלי לסכן את עצמו או לפגוע בחבריו? לפניכם חמש נקודות שצריך לקחת בחשבון, ולהחליט בהתאם לאופיו וגילו של הילד.

 

1. סמארטפון זה לא צעצוע

 

האם הילד שלכם אחראי דיו כדי להסתובב עם סמארטפון בלי לשבור או לאבד אותו? זה מכשיר שעולה מאות ואלפי שקלים - הוצאה לא מבוטלת בצל יוקר המחיה הישראלי. ילד יכול לשכוח את הסלולרי שלו בהסעה לבית הספר, בבית של חבר או בכל מקום אחר.

 

הם צעירים מדי לטלפון משלהם הם צעירים מדי לטלפון משלהם צילום: משאטרסטוק

 

 

2. המערב הפרוע של האינטרנט

 

האם הילד שלכם יודע להיזהר ברשת? מעבר לאיומים כמו פדופילים ופושעים למיניהם, הילד עשוי להיחשף לפרסומות למוצרים שהוא ממש לא צריך - מוצרים שלאחר מכן, ירוץ וידרוש שתקנו לו. לפני שקונים לילד סמארטפון, צריך להסביר לו מהי צרכנות נבונה; שלא כל מה שצץ בפרסומת הוא אמת, שלא כל מה שצץ בפרסומת הוא צריך ושבכל מקרה, ההחלטה לקנות היא של אמא ואבא.

 

3. לבריונות רשת יש שני צדדים

 

האם הילד שלכם מוביל חרמות? האם הורים ומורים התלוננו על אלימות מצידו כלפי ילדים אחרים? זה לא משנה מי התחיל או אם המורה מגזים; סמארטפון נותן לילדים אפיק תקשורת בלתי מבוקר, מה שמאפשר לו לאיים, להרע ולפגוע בילדים אחרים. חשוב להסביר לו שכל מה שאסור לומר פנים אל פנים, אסור לומר גם בצ'ט או במדיה החברתית. אם אינכם בטוחים שהוא מסוגל להתרסן במקרי עימות עם ילדים אחרים, אולי אינו בשל לסמארטפון.

 

צמצמו פגיעה בילדים אחרים צמצמו פגיעה בילדים אחרים צילום: שאטרסטוק

 

 

4. הבקרה היא שלכם

 

האם אתם יודעים לאן ילדכם גולש כשהוא משתמש במחשב המשפחתי, או בסמארטפון שלכם? האם הוא מתמקד במשחקים וסרטוני יוטיוב - או שמגיע גם לכל מיני פורומים ואתרים שאתם לא מכירים? אם אינכם בטוחים היכן הוא משוטט ברשת במחשב המשפחתי, המצב יהיה קשה יותר כשיוענק לו מכשיר משלו. לכן, מומלץ בחום להתקין אפליקציות בקרת הורים שמאפשרות לקבל תיעוד מלא של הגלישה, הורדת האפליקציות ושעות השימוש בסמארטפון. יש לא מעט כאלה בחנויות האפליקציות, למשל 000.

 

 

 

5. הסוד הוא בחינוך

 

האם בית הספר של ילדכם מעביר שיעורי בטיחות ברשת? עד כמה מודעים המורים לאיומי הבריונות, הפרסום האגרסיבי והפדופיליה? מומלץ לפנות למורה ולברר, שכן המורים הם אלה שנמצאים במגע צמוד עם הילד ומסוגלים לתת לו כלים לגלישה בטוחה. בנוסף, אם יתקל הילד במצב בעייתי, חשוב שייפנה לעזרת מבוגר כמה שיותר מהר והמבוגר הזמין ביותר עבורו הוא במקרים רבים, המורה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x