$
אינטרנט

האבות המייסדים של האינטרנט מזהירים מפני חוק אירופי חדש

מדובר בחוק זכויות יוצרים שיטיל אחריות מראש על אתרים לתוכן שמתפרסם בהם. אם יאושר, יחייב שירותים מקוונים רבים להתקין כלי צנזורה שעלולים לפגוע משמעותית בחופש הגלישה ואיכות התוכן - כך מזהירים ממציא ה-WWW טים ברנרס-לי, ממציא TCP/IP וינט סרף ועשרות מומחים נוספים

עומר כביר 10:4720.06.18
יותר מ-70 אנשים טכנולוגיה ופעילי רשת, ובראשם ה"אבות המייסדים" של האינטרנט ומייסד וויקיפדיה, מזהירים שחוק זכויות יוצרים חדש שיעלה היום להצבעת ועדה בפרלמנט האיחוד האירופי מאיים על עתיד הרשת. לטענתם, החוק עלול להפוך אותה ל"כלי למעקב ושליטה במשתמשים".

 

 

היום צפויה ועדת הסוגיות המשפטיות של פרלמנט האיחוד להחליט האם להמשיך בהליכי החקיקה של חוק זכויות יוצרים מקיף חדש, שמכונה Directive on Copyright in the Digital Single Market. החוק מסדיר בצורה רחבה סוגיות רבות של זכויות יוצרים, ואולם עיקר החשש נסוב סביב סעיף אחד: סעיף 13.

 

סעיף זה, אם יאושר, ירחיב את האחריות המשפטית של אתרים להפרת זכויות יוצרים ויחייב אותם להתקין פילטרים אוטומטיים שיזהו ויחסמו כל תוכן מפר זכויות יוצרים שמעלים גולשים עוד לפני שפורסם. זאת, בניגוד למצב המקובל כיום במסגרתו האתרים אחראים להפרה רק אם קיבלו הודעה מבעל זכויות היוצרים ולא הסירו את התוכן בעקבותיה.

 

כלי שליטה וצנזורה או כלי לשמירת זכויות יוצרים? כלי שליטה וצנזורה או כלי לשמירת זכויות יוצרים?

 

 

מי ייפגע? האתרים הקטנים

 

"הפיכת פלטפורמות לאחראיות ישירות לחוקיות התוכן אצלהן תשפיע על המודל העסקי שלהן, גדולות וקטנות כאחד", נכתב במכתב שנשלח בשבוע שעבר לנשיא פרלמנט האיחוד האירופי, אנטוניו טאג'אני. "הנזק שייגרם לאינטרנט החופשית והפתוחה קשה לחיזוי, אבל לדעתנו הוא יהיה משמעותי".

 

בין החותמים על המכתב נמנים יוצר ה-WWW, טים ברנס-לי; יוצר פרוטוקול TCP/IP ואוונגליסט האינטרנט הראשי של גוגל, וינט סרף; מייסד ויקיפדיה, ג'ימי וויילס; יו"רית קרן מוזילה, מיטצ'ל בייקר; ופרופ' טים וו מאוניברסיטת קולומביה, שטבע את המונח "ניטרליות הרשת".

 

טים ברנרס-לי, ממציא WWW טים ברנרס-לי, ממציא WWW צילום: בלומברג

 

 

החותמים מתריעים שהנפגעים העיקריים מהסעיף הבעייתי לא יהיו הפלטפורמות האמריקאיות הגדולות, שיכולות לעמוד בדרישותיו בנקל. "הנטל של סעיף 13 ייפול בצורה הכבדה ביותר על כתפי המתחרים, כולל סטארט-אפים אירופיים ועסקים קטנים ובינוניים. העלות של טכנולוגיות הסינון האוטומטי תהיה גבוהה מאוד, בשעה טכנולוגיות אלו עדיין אינן אמינות מספיק. אם סעיף 13 היה קיים כשפרוטוקולי ויישומי הליבה של האינטרנט פותחו, סביר להניח שהוא לא היה קיים כיום כפי שאנו מכירים אותו".

 

כן מזהיר המכתב מההשפעה של סעיף 13 על משתמשים מהשורה: "לא רק אלו שמעלים מוזיקה וסרטונים, אלא גם אלו שתורמים תמונות, טקסט או קוד מחשב לפלטפורומות שיתופיות כמו ויקיפדיה וגיטהאב".

 

 

 

מצנזרים גם ציפורים

 

באתר The Verge הזכירו כמה מקרים מביכים שבהם מערכת סינון התכנים האוטומטית של יוטיוב, Content ID, שגתה קשות, כאזהרה להשפעה השלילית שיכולה להיות להטמעה רחבה של מסננים מסוג זה. אלו כוללים הסרת וידאו שבו נשמע ברקע ציוץ ציפורים, שכן במאגר המידע של המערכת נשמר שיר אוואנגרדי ובו ציפורים מצייצות; הסרת וידאו של נחיתת גשוש על מאדים מהחשבון הרשמי של נאס"א בעקבות זיהו הסרטון בכתבה של ארגון חדשות; וקטיעת שידור חי לאחר שהמשתתפים החלו לשיר "יום הולדת שמח". מקרים אלו הם אמנם בני כמה שנים, וליוטיוב היתה הזדמנות לשכלל ולשפר את המערכת שלה מאז, ואולם אתרים שיידרשו לשלב מערכות סינון כאלו כיום יעבדו כנראה עם מערכות אמינות פחות ובעלות נטייה גבוהה יותר לטעויות.

 

אם יאושר החוק היום בוועדה, הוא צפוי לעלות להצבעה לפני מליאת הפרלמנט.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x