לא רק פייסבוק: היעד הבא של הרשויות הוא גוגל
לאחר שנקנסה ב-2.7 מיליארד דולר בגין התנהלות מונופוליסטית בשוק החיפוש, צפויה גוגל לקנס גדול נוסף בשל המעמד המונופוליסטי של אנדרואיד ועבירה על חוקי ההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי. וזה ממש עוד לא הכל
פייסבוק עומדת כעת במוקד הסערה על שימוש קלוקל במידע האישי שמשתמשיה חלקו ברשת החברתית, אך היא ככל הנראה תזכה למנוחה מסוימת מהכותרות לאחר ששמה של גוגל צפוי להיות הבא על המוקד. על פי דיווח של סוכנות רויטרס, ענקית האינטרנט צפויה למצוא את עצמה בצרות בחודשים הקרובים לאחר שנציבות האיחוד האירופי תסכם את חקירתה בנוגע למעמדה המונופוליסטי של אנדרואיד ולעבירה על חוקי ההגבלים העסקיים של האיחוד.
- אל תפריעו: גוגל ואפל משתיקות את הסלולרי שלנו. מה יוצא להן מזה?
- כוח לפועלים: כשעובדי גוגל מצליחים לשנות את החלטות המנכ"ל
- המלחמה בפייק ניוז: וושינגטון תובעת את גוגל ופייסבוק
על פי הדיווח, הקנס שיושת על גוגל צפוי לעקוף את הקנס הענק שחטפה בשנה שעברה ושעמד על כ-2.7 מיליארד דולר בגין התנהלות מונופוליסטית בשוק החיפוש. עם זאת המקורות של רויטרס סירבו לנקוב בסכום מדויק. החקירה בנוגע לאנדרואיד, מערכת ההפעלה לסמארטפונים שגוגל מפתחת ומשווקת, החלה עוד ב-2015 והתמקדה בשיטות שבהן גוגל השתמשה כדי לחזק את מעמדה בשוק המובייל העולמי בכלל והאירופי בפרט.
הטענה של האיחוד היא שהמעמד של גוגל איפשר לה לבצע מהלכים שהדירו את רגלי המתחרים כגון מיקרוסופט או מפתחי מערכות הפעלה עצמאיים כגון Joola או מוזילה.בין המהלכים שהרשויות האירופיות סימנו כבעייתיים היו למשל הסכמי שימוש שמנעו מהיצרנים לאפשר שימוש באפליקציות מתחרות לגוגל מפות או אפליקציית מנוע החיפוש עצמה.
הצרות רק מתחילות
על פי הדיווח החקירה צפויה להסתיים בקרוב והקנסות ככל שאלו יוגדרו יושתו עליה כבר מיולי הקרוב. אבל זה לא סוף הדרך עבור גוגל, היא נמצאת במהלכה של חקירה שלישית על ידי האיחוד באשמה של ניצול מעמדה כדי לחסום רשתות פרסום יריבות לתכנית ה-Adsense שלה לפני כשנתיים. עם זאת החקירה הזו ככל הנראה תימשך עוד כשנה לפחות לפי הערכות של גורמים באיחוד.
בתוך כך צרותיה של גוגל לא נגמרות. על פי דיווח של CNN אתמול (ו'), הקונגרס האמריקאי גם הוא החל בחקירה על מעורבותה של החברה בעסקיה של ענקית התקשורת הסינית וואווי. פעילותה הועלתה במהלך בדיקות של הממשל האמריקאי כמאפשרת פעולות ריגול של ממשלת סין ועל פי כך היא נחסמה מלשווק את מוצריה ושירותיה בארה"ב.
הבדיקה החלה על ידי בכירים בוועדת הסנאט לענייני מודיעין ששלחו לגוגל מכתב ובו דרישה שהחברה תחשוף את מעורבותה בפעילות של וואווי. עם זאת, גוגל דחתה את הטענות והסבירה שהיא לא מעניקה גישה מיוחדת למידע של משתמשים לוואווי או ליצרניות אחרות. יש לציין שהניסוח שבו השתמשה החברה אינו בבחינת הכחשה גורפת וזאת מכיוון שליצרניות יש גישה למידע הזה מתוקף השימוש במכשיר בחשבון גוגל. יש לציין שהוועדה שלחה מכתב עם דרישות דומות גם לטוויטר.
למרות שגוגל אינה פעילה ישירות בסין בגלל הדרישות הרגולטוריות המקומיות שמקשות על הפעילות שלה, היא כן מספקת ליצרניות סיניות רבות את מערכת ההפעלה שלה. היא גם נמצאת ביחסים עסקיים עם ענקית האינטרנט המקומית טנסנט שמהווה את המקבילה של גוגל בסין. חברה נוספת שהרשויות האמריקאיות העלו בשמה היא שיאומי, הכוכבת העולה של היצרניות הסיניות שמוצריה הפכו לפופולריים מאוד בעולם ובישראל בזכות המחיר הנמוך. אך יש לציין שחלק ניכר מהמחיר הזה נגזר מכך שהחברה מתחזקת מערך שירותים מקוונים נרחב בסין שמשמש כמקור הכנסה עיקרי עבורה.