$
אמנות ועיצוב

אמנות מוגברת: תערוכה חדשה שזזה עם הצופה

תערוכה חדשה וחריגה בנוף האמנות המקומית שמוצגת במלון אחוזת רנה בת"א מאפשרת לראות, באמצעות הסמארטפון, רובד נוסף של היצירות

ענת ברזילי 08:4807.06.18

התערוכה ”Rena’ssance” המוקדשת לאמנות במציאות מוגברת תיפתח בשבת הקרובה ותשיק חלל תצוגת אמנות חדש בתל אביב, שממוקם במלון אחוזת רנה שסמוך לבית רומנו. התערוכה שאוצר בועז בלחסן תתפרס על פני המלון כולו ותפעל כסוג של הפנינג. לראשונה בארץ יוצגו בה עשרות עבודות שעושות שימוש באפליקציה האוסטרית artivive.

 

רן גפן, יזם מוזיקה ונציגה הבלעדי של החברה בארץ, מסביר שהאפליקציה העוסקת בתחום האמנות בלבד, שמה לה כמטרה “לעשות דמוקרטיזציה של אמנות במציאות מוגברת ולהנגיש את הטכנולוגיה לאמנים בתחומים שונים - וידאו, אנימציה, מוזיקה וציור. האפליקציה עובדת כך: ברגע שמציבים את מכשיר הסמארטפון מול יצירה התלויה על קיר, מתגלה מבעד למסך שכבה נוספת של מציאות, והיצירה מקבלת חיים נוספים. למשל ציור דומם של עין, שמבעד לאפליקציה נראית נעה מצד לצד, או פרויקט תיעוד גרפיטי אורבני. כמו כן ניתן להציב את המכשיר מול מבנה ארכיטקטוני שנמצא במרחב הציבורי ולראות דרך הסמארטפון רובד נוסף.

 

יצירות מתוך התערוכה Rena’ssance במלון אחוזת רנה תל אביב יצירות מתוך התערוכה Rena’ssance במלון אחוזת רנה תל אביב

 

 

האמן שרון אברהם, ממייסדי המידברן, חבר לגפן ומסביר ש”השדה של מציאות מוגברת הולך להיות מאוד נוכח במציאות שלנו בכל צורות התוכן האפשריות. מפרסום לעיצוב המרחב הציבורי והפרטי, וכן באמנות. מה שמרגש אותי בתחום הזה הוא שיש מרחב חדש לשחק בו. אם ניקח לדוגמה את תחום הגרפיטי - אחד מחסרונותיו הוא שאמני גרפיטי נלחמים על נראות ומקום של קירות העיר. הטכנולוגיה הזאת מאפשרת מנעד רחב יותר של מקום ליצירתיות. וכך לא צריך לצייר יותר על קירות, אפשר פשוט ליצור טריגרים לאפליקציה, להסתובב עם המכשיר ביד, ובכל פעם שרוצים, נתקלים בשכבות חדשות של גרפיטי”.

 

שיפוץ עם ציורי קיר

 

היוזמה האמנותית הנוכחית היא לא הראשונה בדרך הצעירה שעשה עד כה מלון אחוזת רנה שנפתח ב־2016. אמנים צעירים רבים באו בו לידי ביטוי כחלק מהאני מאמין של בעליו שמואל ישורון (40).

 

כשישורון שיפץ את הבניין לפני שנתיים, הוא יצא עם קול קורא לאמנים שיציירו ציורי קיר בתשלום ויהפכו את החללים הישנים ליפים ומזמינים. את חדרי המלון עיצבו שתי מעצבות שרק סיימו את לימודיהן, נטע קרזנר ודודי תבורי, והמלון היתה עבודתן הראשונה.

 

חדר חזרות וג’אמים

 

ישורון הגיע לעסקי המלונאות ללא רקע בתחום ולפני כן עסק בפלדנקרייז. הבניין שנמצא בבעלות משותפת של משפחתו, נבנה על ידי סבו בשנת 1954 שהקדיש אותו לסבתו רנה.

 

 שמואל ישורון בעל אחוזת רנה שמואל ישורון בעל אחוזת רנה צילום: דוד ישורון

 

הבניין הוקם כמתחם מתפרות בצמוד לבית הטקסטיל התל־אביבי - בית רומנו — שהפך בשנים האחרונות למתחם בילוי וחיי לילה שוקק חיים. “עם השנים תעשיית הטקסטיל עברה למקומות אחרים ובבניין נשארו חנויות בדמי מפתח, מחסנים ויצרנים קטנים”, מספר ישורון. “הרוב הפך למוזנח והיה ברור שהמקום הולך לקראת שינוי. בספטמבר 2016 נפתח המלון עם 25 דירות לאירוח”.

 

24 חדרי המלון נקראים בשמות של שעות היממה, כששתי הקומות מחולקות ל־AM ו־PM. ”שמה של הדירה ה־25 שנוצרה יותר מאוחר הוא out of time, דירה מחוץ לזמן”, מסביר ישורון. “אליה בתקופה של כמה חודשים הוזמנו להתארח אמנים צעירים ויצרו יצירה עבור החדר מי שמתארח בחדר חי לצד יצירות אמנות”.

 

קומת המרתף של הבניין הולכת ומתפתחת כמתחם אמנים חדש עם חדר חזרות בשם Undersound TLV שבכל שלישי בערב מארח ג’אמים פתוחים. במקום חנות גוטקסט המיתולוגית שנסגרה בינואר השנה, נפתח לפני ארבעה חודשים סטודיו המשרת קולקטיב של 30 אמנים בשם “ארטופוס”. בקרוב תפתח במתחם צלמניה להצטלם בה ברוח ובתפאורה של פעם, של האמניות נורית אגוזי ואלה ברק, וכן סטודיו של מותג המעצבים ”ג’ילדה”.

 

“כשפתחתי את המלון, הבנתי שאני מעדיף להפסיד כסף מאשר להשכיר את החנויות כמחסנים”, מספר ישורון. “רציתי שיהיה כאן משהו חי. הורדתי את שכר הדירה בחצי והחנויות הפכו לחדרי סטודיו לאמנים. חשבתי שכך יכול להיווצר כאן מפגש אנושי מעניין בין תיירים לאמנים במקומות העבודה שלהם. הרעיון של הפרויקט הזה היה להחזיר את המקום לחיים וליצור קהילה”.

 

במחיר של 450 שקל ללילה ישורון שואף שהמקום לא יהיה יקר. “אנחנו רוצים לפנות לאנשים שמעריכים את האמנות שיש כאן ושהסיפור של הבניין מעניין אותם”, הוא מסכם סוג של מציאות מוגברת שבה בניין מתפרות הפך למלון התומך בלב הסצנה האמנותית בתל אביב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x