פרופ' שלמה בן חיים: היזם הסדרתי שגרף 1.3 מיליארד דולר
בן חיים מוכר את חברת ההדמייה הרפואית EPD לתאגיד פיליפיס האמריקאי בסכום שיכול להגיע ל־538 מיליון דולר. בן חיים מכר יותר מ־10 חברות עד היום, ביניהן ביוסנס שנמכרה לג'ונסון אנד ג'ונסון
חברת פיליפס הודיעה אתמול על כוונתה לרכוש את חברת ההדמיה והניווט EPD מדיקל שייסד פרופ' שלמה בן חיים. לפי מתווה העסקה, על פי מתווה העסקה, פיליפס תשלם 250 מיליון יורו במזומן ועוד 210 מיליון יורו אם תעמוד החברה הישראלית באבני דרך שנקבעו לה. סכום העסקה הכולל צפוי לעמוד על כ־538 מיליון דולר.
21 שנה עברו מאז האקזיט המשמעותי האחרון של פרופ' בן חיים. ב־1997 נמכרה חברת הציוד הרפואי ביוסנס לג'ונסון אנד ג'ונסון בכ־427 מיליון דולר. מכירת
החברה הכניסה, על פי הערכות, כ־88 מיליון דולר לבן חיים והביאה להקמת חברה נוספת שמכניסה מיליארדי דולרים לג'ונסון אנד ג'ונסון.
מאז היו בן חיים ושותפו לאורך השנים לואיס פל מעורבים בהקמה והניהול של עשרות חברות נוספות. ב־10 מתוכן רשמו אקזיטים ברמות שונות, אך האקזיט הנוכחי שבר שיא מבחינת היקף הרכישה.
האקזיט האחרון של השניים היה בחברת רדיאנסי אשר עוסקת בתחום של ציוד רפואי לטיפולי קוסמטיקה אשר התמזגה בעסקת מניות עם חברת פוטמדיקס. העסקה הוערכה אז בשווי מניות של 175 מיליון דולר אבל מאז הספיקה החברה למכור לאחרונה חלק ניכר מהפעילות של רדיאנסי.
מאז המכירה של רדיאנסי ועד לאקזיט האחרון עיקר פעילותו של בן חיים התמקדה בטיפוח חברות הפורטפוליו של חברת האחזקות שלו, הובארט. החברה מחזיקה כיום מספר רב של חברות פורטפוליו. EPD היא חלק מקבוצת הובארט לה גייס בן חיים כ־124 מיליון דולר.
חברות נוספות הכלולות בקבוצה הן אימפולס דיינמיקס, מטה קיור המיועדת לטיפול בסכרת מסוג 2, מוטוריקה אשר פיתחה מערכת רובוטית המסייעת לחולים עם בעיות עצביות, פלומדיק המפתחת מכשור לטיפול במחלות עורקים, מולקיולר דיינמיקס שפיתחה מערכות הדמיה.
אקזיטים בולטים נוספים שרשם בן חיים במהלך השנים כללו את מכירת X־Technologies לגידאנט ב־2003, ב־2006 מכר בן חיים את חברת דיסקוטק ב־220 מיליון דולר מתוכם כ־60 מיליון דולר במזומן והשאר בעמידה באבני דרך, לצד הטיפוח של החברות חשוב לציין שזמן לא מועט מעיסוקיו של בן חיים הוקדש למספר לא מועט של תביעות בהן היה מעורב ביניהן הסכסוך המאוד מתוקשר עם שותפו לאורך השנים לואיס פל.
עם השכלה בתחומי הפיסיקה הגרעינית, המתמטיקה, הביופיסיקה, הפילוסופיה והרפואה, פרופסור בן־חיים הוא בעל מינויים בפקולטה לרפואה, פיזיולוגיה וביופיסיקה באוניברסיטת הרווארד ובטכניון. הוא הממציא של מעל 550 פטנטים בקשות פטנט ברחבי העולם, כולל מערכת צנתור הלב נודד מכשיר להשתלת לטיפול באי ספיקת לב.
ניסיון אחר של בן חיים עדיין לא הצליח להגיע להצלחות הרבות שלו, תנור הפלא. התנור של חברת GOJI המבוסס על גלי רדיו, שבו ניתן לחמם מזון בעשירית מהזמן שלוקח למיקרוגל לחמם אותו. התנור מסוגל גם לאפור חלה בתוך דקות ספורות ואף לבשל בתוך דקות תבנית ביצים שלמה, בקליפתן וללא מים. לאורך השנים הוגשו תביעות רבות בין מייסדי החברה, שיווק התנור טרם החל.
לנוכח השנים השחונות שעברו על תעשיית המכשור הרפואי המכירה של EPD מרשימה. תעשיית המכשור הרפואי היתה עד לפני מספר לא רב של שנים יצרנית האקזיטים המשמעותית ביותר.
בשנים האחרונות השוק האמריקאי שהיה היעד העיקרי של חברות אלו נעצר ואיתו נעצרה התעשייה. שתי סיבות הניעו את העצירה בשוק הראשו המדיניות של ממשל אובמה שהטיל מס על חברות המכשור הרפואי והפך חלק גדול מפעילותן ללא משתלמות כלכלית והסיבה השניה היא חברות השיפוי הרפואי האמריקאיות לא ששו לאשר טיפולים או לאשר שימוש במכשור רפואי ולמעשה סגרו את הדלת לחברות צעירות.
מצב זה הביא למיזוגים ורכישות בין חברות בארצות הברית ובישראל לקריסה של תחום שהיה בעבר בליבת תעשיית מדעי החיים בישראל. המכירה של EPD בסכום משמעותי של כ־250 מיליון יורו לפחות לפיליפס הוכיחה שיש עדיין ביקוש לפיתוחים בתחום ויתרה מכך שיש גם רוכשות שיש להן עניין.
לאורך השנים פרופ' בן חיים הסתבך בשורה של תביעות, רובן הגדול הסתיימו בפשרה ואחת מהן לפחות נמצאת עדיין בתהליכי גישור.
בתגובה לרכישה אמר בן חיים כי "המומחיות של פיליפס בתחום של דימוי וניווט מתאימים בצורה אסטרטגית למערכות שלנו. יחד עם פיליפס נוכל להגדיל משמעותית את הפעילות של EPD ולשרת מספר של חולים ומומחים בתחום ולשפר את העלויות של כל תהליך".
מנכ"ל פיליפס העולמית פרנס ואן האוטן אמר "ייקח לנו זמן להיכנס לשוק שכבר היום שווה 2 מיליארד יורו.אנחנו מתכוונים להמשיך לרכוש חברות בתחום הזה".